2018-07-11
係海港城行行下街又突然肚餓 咁就梗係要係附近醫左個肚先之後再行啦見到門口寫住全球第一間米芝蓮一星日本拉麵 咁樣寫得一定好勁 所以點都要試下正當我同豬豬男友苦惱緊食咩味之際 女待應好細心咁同我地講解每個口味既特色 而且最吸引到我地既係佢標榜無味精 新鮮既湯底〰️鹽味味肉拉麵〰️$113一上檯就聞到一股好清新既薄荷葉氣味 原來係個拉麵入面有一片既薄荷葉 配合呢個鹽味都幾特別 同平時食到既鹽味拉麵不同 呢個咸得黎好有層次 先感受到薄何既清香 之後再加上咸味 而且鹽味唔算太咸 味道配合得好好建議一定要攪勻個湯底先飲 咁係最正既麵條粗幼適中 口感彈牙 兩片义燒大大片咁 肥瘦適中 食左都唔會太膩〰️味噌味玉叉燒拉麵〰️$149〰️冷麥茶〰️$15呢碗拉麵係有四塊义燒架 呢碗比較濃味同埋帶有少少辣 湯既口感比較濃郁漿口茶色雖然看似好濃咁但係唔駛驚 因為佢係冇咖啡因既 所以消膩得黎唔驚訓唔著啦 仲可以添飲架 唔駛就住就住咁飲 〰️炙燒股子燒肉〰️$28呢個用火槍黎燒個面既豬肉粒小食其實聞到已垂涎三尺 肉既表面加左d紫洋蔥一齊燒 所以個味香味好特別
〰️鹽味味肉拉麵〰️$113
建議一定要攪勻個湯底先飲 咁係最正既