2022-09-24 1327 views
基本上一星期都有幾晚都係出街食,屋企附近一有新野就會試。哩間叫「走青」個名都幾得意,裝修唔錯,用靚木色襯托大毛筆同大字畫,好有特色。而且播返羅文/陳百強/梅艷芳既歌,眼見客人平均年齡都五十或以上(當然除左我地),一定要介紹亞媽黎。❤️晚市二人餐 $288😋炸墨魚餅 哩個迷你版細細件都有五六件,配埋個辣椒豉油又幾好味。墨魚餅最緊要係爽,好怕食太粉果d。哩個岩岩好,味道都有墨魚味,唔會太咸,好味。😋蟹籽燒賣皇哩個好食過好多酒樓,最緊要唔會食緊舊好肥既豬肉。正。😋潮州水晶果去親酒樓我都叫粉果既,食過無數間酒樓,哩個外觀成個波咁,已經覺得特別。仲要好足料同埋個皮完全唔厚。超好味,哩個必食。😋本地油麥菜通常出街有油麥菜叫我都會叫,因為自己好難整得好味,可能我廚藝唔夠好。哩個都煮得好嫩,而且唔會好油。配上蠔油,超match。 哩隻蠔油唔會係死咸,應該係高上貨。😋豬手撈粗本來想食牛筋,不過二人餐冇得揀,所以叫左個豬手,佢有四五舊細既,都算唔錯。唔會太肥,只係太飽好多野食,個面都食唔晒。😋鮮蝦雲吞撈麵雲吞係迷你版果隻,都好精緻 皮薄。又係果句唔肥,唔係cheap雲吞得d肥豬肉。😋炸魚皮 +$15另加錢都

❤️晚市二人餐 $288

😋炸墨魚餅

😋蟹籽燒賣皇
哩個好食過好多酒樓,最緊要唔會食緊舊好肥既豬肉。正。

😋潮州水晶果

😋本地油麥菜

😋豬手撈粗

😋鮮蝦雲吞撈麵

😋炸魚皮 +$15
另加錢都想食下炸魚皮,佢係薄脆果款,唔咸,好酥肊口,正。

😋凍豆漿
唔會太甜 ,好有大豆味,唔錯。係細杯d,同埋冇熱。

😋紅豆咖啡 +$10
好多紅豆,抵飲。唔錯。

哩餐真係好抵食,超多野食。仲要質素好高下。環境服務都十分之好。值得再去食。佢仲有粥未試,下次帶埋亞媽再黎先。

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為滿)

走青 (太古)
太古康山道1號康怡廣場地下G9-G11號舖

#飲飲食食 #食好西 #周圍玩 #周圍食 #介紹返 #餐廳推介 #美食 #香港美食 #太古城美食 #香港打卡餐廳 #打卡 #yummy #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodie #hkfoodblogger #dinner