1K
2017-04-06 917 views
今日M佬同我睇完Art Central之後,成個人都好似藝術家上身咁,我發覺我真係好有氣質囉!所以今日嚟到尖沙咀尖東原の味Naked,點都要食番餐又睇得又食得嘅晚餐,感受一次每一道佳餚都可以係一件藝術品!蓮藕脆片:作為前菜唔油膩仲帶點焦燶味。藕片仲有少少砂糖,食嘅時候,記住點埋松露沙津醬呀,細心感受吓,呢個醬混入咗少少wasabi同松露,實在係好高嘅層次。可唔可以要多碟呀?帆立貝冰菜沙律:帆立貝一向都係我的最愛,切到薄身,新鮮之餘仲好juicy,上面鋪上沙律菜,好靚呀!旁邊仲有冰菜,配上炸煙肉碎、豆腐同芝士,再加埋芝麻醬嘅麻香,好開胃呀!薰衣草枝豆:驟眼睇,以為係無乜特別嘅枝豆,但原來粒粒都充滿薰衣草嘅香味,真係越食越放鬆,M佬,我會唔會瞓著㗎?魚子醬迷你脆筒二重奏:賣相好cute呀!聽店員講,大廚用咗加拿大海膽同新鮮吞拿魚,再加魚子醬製成嘅脆筒,淨係聽都覺得係為咗我呢啲咁高貴嘅女士而設啦!海膽夠晒海水味,仲好清甜呀;而吞拿魚就夠晒綿,仲帶有七味粉嘅微辣。不過,魚子醬份量唔多,但都感受到魚子醬嘅鮮甜。押壽司卷物拼盤(芒果醬三文魚押壽司、紅葉頭汁牛油果蟹肉卷、赤蝦押壽司、黑松露劍魚腩押壽
蓮藕脆片
薰衣草枝豆
魚子醬迷你脆筒二重奏
壽司卷物拼盤(芒果醬三文魚押壽司、紅葉頭汁牛油果蟹肉卷、赤蝦押壽司、黑松露劍魚腩押壽司):四款唔同嘅壽司各有特色,不過,每款都係得一件,M佬又點夠食喎。
押壽司卷物拼盤(芒果醬三文魚押壽司、紅葉頭汁牛油果蟹肉卷、赤蝦押壽司、黑松露劍魚腩押壽司)
芒果醬三文魚押壽司火炙三文魚配上芒果醬,令一向唔鍾意水果入饌嘅A姐都愛上,估唔到芒果醬同三文魚都可以咁夾。
芒果醬三文魚押壽司
紅菜頭汁牛油果蟹肉卷:粒粒飯都占上紅菜頭汁,成個卷物都係紅色,好靚呀!而卷物入面有蟹籽、蟹肉同牛油果,好味得嚟又夠健康。
紅菜頭汁牛油果蟹肉卷
赤蝦押壽司蝦肉好彈牙,好新鮮,一向鍾意食蝦嘅我,忍唔住想偷偷食埋M佬嗰舊。
赤蝦押壽司
黑松露劍魚腩押壽司咁多隻魚生之中,劍魚腩絕對喺我心目中有好高嘅地位,再加埋黑松露,真係好矜貴呀。
黑松露劍魚腩押壽司
吞拿魚腩配48個月伊比利亞火腿卷:最底層係48個月伊比利亞火腿,中間就係超肥美嘅拖羅,頂層仲有配上藜麥嘅拖羅蓉,旁邊仲有海葡萄,真係望見都唔捨得食呀。火腿嘅煙薰味好濃好香,而拖羅入口即熔,好味到,我真係唔識寫落去喇!
吞拿魚腩配48個月伊比利亞火腿卷
黑松露忌廉湯:忌廉湯加入黑松露都算係近年嘅must,當然有啲餐廳嘅黑松露就用上雲南出品,味道較淡。而呢度嘅黑松露忌廉湯,除咗好夠松露味,湯仲夠晒滑,唔錯。
黑松露忌廉湯
日式辣酒煮花螺:大排檔食辣酒煮花螺就食得多,日式嘅就類似關東煮,入面有好入味嘅蘿蔔同獅子狗魚蛋,重點之重當然係花螺啦,好入味又無沙,夠晒創新。
日式辣酒煮花螺
2017-03-17
$600 (Dinner)
吞拿魚腩配48個月伊比利亞火腿卷
黑松露忌廉湯