2021-11-15 236 views
木玥巷開業無耐已想過來試試,某個晚上一心去試下啦,但去到見到門口人頭湧湧馬上令我卻步這幾日放假就決定過去食lunch, 因驚要等位嘅關係,所以開門不久就到,最後真係唔需要等位打開餐牌午餐選擇唔算多,但樣樣都好似好想食咁,有選擇困難症嘅我最後同老闆揀咗「木玥鹽酥雞飯+紅燒牛肉麵」飲品就只要了兩杯凍咖啡。先來鹽酥雞飯,單睇賣相已經好吸引,滿滿嘅鹽酥雞,旁邊有一小碟伴菜,而醬汁旁還加上一小撮菜絲,睇到已經好想食先試鹽酥雞,炸得好好唔油林林,可惜雞本身唔係好夠咸,再用埋旁邊甜甜嘅醬汁味道就剛剛好,之後再食一口青瓜可去除熱氣嘅感覺。再來紅燒牛肉麵,先試一啖湯,唔似台灣嘅牛肉麵咁濃味,但就有好清甜嘅蘿蔔味,再試埋舊牛肉,望似好鞋,但食落超林,好軟滑,最後差唔多成碗湯都飲晒第二日即刻帶埋我家小老闆一齊過嚟試埋其他款式。黑糖蘋果西打豬軟骨飯,酥炸排骨飯和木玥鹵豬手便當🍱,飲品就叫了柳橙汁百香果茶和凍咖啡。豬軟骨飯份量十足,豬軟骨勁軟滑,勁入味用嚟送飯一流酥炸排骨都幾大塊,廚房好細心送上前已先介了幾多刀,方便人客食用,同之前鹽酥雞一樣炸得非常好,但今次嘅排骨就偏鹹。最後豬手便當一樣相當出色,豬手非常入味

木玥鹽酥雞飯

紅燒牛肉麵

第二日即刻帶埋我家小老闆一齊過嚟試埋其他款式。
黑糖蘋果西打豬軟骨飯

豬軟骨飯份量十足,豬軟骨勁軟滑,勁入味用嚟送飯一流

酥炸排骨飯

最後豬手便當一樣相當出色,豬手非常入味,入口即化,食完感覺到滿口骨膠原
木玥滷豬手便當

柳橙汁百香果茶賣相亦相當吸引,打卡真係唔錯,但飲落就是橙汁果茶一杯已而
(跟餐+$28)
柳橙汁百香果茶

我反而鐘意杯咖啡多過果茶(跟餐+$6)
凍咖啡

整體「木玥巷」嘅食物不錯,午餐這個價錢cp值高,下次會再試埋晚餐

PS 星期六、日及公眾假期午餐係要加一服務費嫁

紅燒牛肉麵
黑糖蘋果西打豬軟骨飯