2019-05-02 48 views
最近對日式高級料理很有興趣,omakase就食得多,今次就試下呢間朋友介紹既日式鐵板燒崟雖然唔近市區,但由西鐵站or大欖隧道搭巴士黎都唔洗10分鐘,就算沒有渣車其實都唔難黎到😜餐廳裝修優雅,而且可以選擇望住師傅鐵板燒的bar台,或者較有私人空間既正常台🥰咁我一場黎到就當然要坐師傅前面啦餐廳有幾個套餐選擇,今次我地揀左特上活龍蝦餐二人前價錢係$1980首先係前菜及沙律,冰菜真係好少係沙律內見過,冰菜水分非常多,又爽口,原來做沙律咁正食食下前菜,就見到師傅將今晚既海鮮拼盤拎左出來,真係非常豐富!有龍蝦、北海道帆立貝、魚、日本響螺海鮮用肉眼睇都知道新鮮,真係好期待!第一道菜是北海道帶子,帶子肉厚得黎又大粒,煎到半熟之後配上新鮮的紫菜高湯以及經過特別處理既三文魚籽,更加凸顯到帶子既鮮味第二道菜是日本響螺,本身我係麻麻地螺肉,因為覺得有陣螺既怪味。但呢個螺肉完全唔會,反而很鮮甜,而且質感非常爽口,越吃越滋味。好正第三道菜係今晚既重點-燒活龍蝦!龍蝦真的非常新鮮,放在鐵板料理時仍不停舞動它的腳。師傅將龍蝦拆肉,然後加上龍蝦膏、海膽以及牛油做醬汁,未食已經聞到陣陣海鮮香味龍蝦肉質彈牙之中帶點柔軟,比

餐廳有幾個套餐選擇,今次我地揀左
特上活龍蝦餐
二人前價錢係$1980

海鮮用肉眼睇都知道新鮮,真係好期待!

第三道菜係今晚既重點-燒活龍蝦!

龍蝦肉質彈牙之中帶點柔軟,比起平常食的中式龍蝦鮮味得多!超級好食!!

最後的海鮮就是銀鱈魚了。師傅將魚皮與魚肉拆開,令魚皮煎得非常香脆,但又唔會覺得油

A5鹿兒島和牛
和牛可以選擇薄燒或厚燒,喜歡啖啖肉既口感既我諗都唔洗諗就揀左厚燒
呢個和牛扒脂肪分佈平均,雪花看起來非常美!一咬落肉汁爆曬出黎,之後就係口中融化左
好幸福呀

最後還有炒飯及鯛魚湯
櫻花蝦炒飯炒得好乾身,而且非常香口

看起來奶白色的鯛魚湯真係好香濃

最厚既甜品係雪糕,口味有好多,我點了柚子口味
酸酸甜甜很開胃

呢一餐真係令人非常滿足,每一道菜都非常好食,就算特登黎食都很值得!!