2024-09-01
「開心😁要shopping🛍️,唔開心😔更加要shopping🛍️」,識去一定去outlet掃貨,一定可以出到一頸血🩸。作為路痴同朋友行下行下之濟,錯有錯着甘就跟人出左lift🤦🏻♀️,一出lift就見到有間舖頭紅噹噹🔴🟥❤️,勁搶眼‼️ 行埋去睇原來係間拉麵店♨️ 🍜唔單止出面,原來連店裡面都係紅色世界🪭,咁得意嘅舖頭,岩曬形容當下GG嘅心情,甘就一於去見識下💃🏻吸下d當紅旺氣沖下喜💅🏻,旺一旺佢🏮🔖!📌大盛拉麵(配胡椒豚骨湯)🐷🍜👄湯底係人都知,食拉麵第一口一定係飲湯,呢個湯入口先先品嚐到濃濃嘅豬骨湯味,跟住就feel到強烈嘅胡椒後勁,鍾意胡椒湯嘅朋友必試🔥👄麵用左博多拉麵,偏幼身,掛湯力高👄餸而呢碗最震撼係啲餸,爆多!✨100%日本產豚足X2啲豬手已經煮到軟糯,一咬即化,充斥住滿滿嘅骨膠原✨豚胃(豬肚)X2豬肚新鮮彈牙,一啲腥味都無✨豚軟骨X2 豬軟骨肉質軟淋,啲軟骨化得黎仍保留左少少咬口,成舊肉好入味👍🏻‼️性價比好高🐷 📌極上海鮮真打烏冬🦐🦪 🍜(加配日本油揚)👄湯底九洲豚骨湯濃味得黎好清澈,好順口👄麵濃郁嘅豬骨湯配合埋滑捋捋嘅真打烏冬,GG不自覺咁𠽌𠽌聲一𠽌就𠽌左半碗入口👄餸極足料,
📌大盛拉麵(配胡椒豚骨湯)🐷🍜
👄湯底
👄麵
用左博多拉麵,偏幼身,掛湯力高
👄餸
而呢碗最震撼係啲餸,爆多!
✨100%日本產豚足X2
啲豬手已經煮到軟糯,一咬即化,充斥住滿滿嘅骨膠原
✨豚胃(豬肚)X2
豬肚新鮮彈牙,一啲腥味都無
✨豚軟骨X2
性價比好高🐷
📌極上海鮮真打烏冬🦐🦪 🍜(加配日本油揚)
👄湯底
九洲豚骨湯濃味得黎好清澈,好順口
👄麵
👄餸
極足料,又大又多,完全覆蓋哂啲麵,絕對物超所值!
✨原隻海老X2
非常彈牙,仲有滿滿嘅蝦膏同汁噴出泥
✨廣島牡蠣X2
粒粒飽滿,食落口好creamy、好肥美🤤
✨北海道帆立貝X2
更加唔洗講,又係大大粒、味道鮮甜
✨加配嘅油揚
完全無油益味,同樣係大大塊,索哂啲湯汁,勁入味🤤
📌至尊四併淨餃子🥟🥟🥟🥟
✨白菜豚肉
白菜夠新鮮
✨香菇豚肉
好惹味,菇味好重,調味出色
✨虎蝦豚肉
虎蝦切碎釀入餃子,但仍然保持彈牙
✨芝士栗米豚肉
芝味濃,配埋甜甜嘅粟米又可以中和膩感
聽講餃子係自家製,粒粒都好飽滿,豚肉醃得好入味,其他配料都好出色!
📌抹茶味波子汽水🍵🥤
波子汽水就飲得多,抹茶味嘅你飲過未?
用獵奇心態飲落都幾得意,先係有汽水味,然後有陣抹茶糖味滲出黎,有趣有趣!
📌合桃露🍸
自家製甜品,質地介乎糊狀同飲品之間,帶有沙沙嘅口感,唔會太甜,有養生feel,真材實料。同場仲有好多款唔同嘅甜品,有3.6牛乳桃膠、椰汁桃膠、花生糊…. 全部都係新鮮自家製,值得去試試!
P.S. 見我哋不停四圍望👀,好似好奇寶寶👶🏻甘,個店主好好人同我哋傾左幾句。佢話我哋知原來鋪頭裡面所有紅色擺設♥️同掛畫🖼️都係佢嘅收藏品+自家設計,睇得出佢真係放左好多心血同心機落間舖,無論係用料定裝修,識食嘅客人一定感受到。佢仲話呢度有時有啲市集同busking,都好歡迎我哋去觀摩下。呢啲甘有heart嘅良心小店真係買少見少,值得支持💪🏻💪🏻💪🏻
📍赤屋中華日式料理店
觀塘開源道60號駱駝漆工業大廈第三座3樓F室