2014-10-28 10728 views
最初 5 個人既晚餐,增加到 11 個,最後只得 8 個出席,真係風回路轉呀 ﹗波幅勁過股市啦 ﹗好采只係叫左個 6 人餐啫,唔係又浪費食物喇 ﹗依個 6 人餐都非常豐富,菜單、環境都好鬼上海 ﹗不過似乎唔多夠食,再加多 1 籠小籠包先,但最後結賬時發覺前後加左 2 籠呢,侍應姐姐搞錯左 ﹗即係前後共 3 籠小籠包,有 15 隻囉。無有怕 ﹗有我係度唔洗驚食唔晒。紅棗,餐前簡單小吃,清淡既甜味,幾好。無縐紋既紅棗好奇怪,哈哈。麵豉青豆牛展,好少見既小吃配搭,味道獨持。青豆有麵豉咸香,趙落爽脆濕潤,好味呢 ﹗牛展就大路,無咩特別。蘇浙湯包,個名都改得與別不同,即灌湯小籠包,其實做法同用料係咪有唔同呢?豬肉味香滿、滿瀉既湯汁鮮甜味美,包皮厚薄得宜,跟黑醋同吃,幾好味,雖然平凡,不過好滿意,食多幾隻先,呵呵呵。黑魚籽薰蛋,還以為係墨魚籽添,黑魚籽當然經貴好多啦。糖心蛋顏色賣相都一梳,煙薰味非常濃郁。一野成隻啪入口夠暢快,蛋黃味道較含蓄,要食到最後才散發淡淡甘香,可能因為煙薰味太濃及溫度太冰凍。奇怪地,完全食唔到魚籽既咸香鮮味囉。整體來說,煙薰味過嗆,若配上椒鹽就更能帶出蛋黃既甘香,不過都好好味既,我最鍾意就係食雞蛋架喇。薄片牛展,我都較為鍾意薄多過厚。肉質彈牙而嚥韌有趙口,以淡淡既麻辣醬油淋面,味微辣刺激又開胃,越食越想食。賣相精緻用心,外層為牛展,而裡面係帶甜而爽既油浸筍,卷住一齊食,口感同味道更富豐,貪心的人最襯既食法,好似我一樣,正呀 ﹗醬油蘿蔔,根據賣相、顏色、外觀、口感都完全都估唔到會係蘿蔔囉 ﹗真係神奇,又一另類份子料理?咬落非常爽脆,仲要係卜卜聲,清香醬油味道夾雜住蘿蔔既鮮甜,不澀不苦,幾特別又好味 ﹗都係一款不錯既開胃菜,配高樑酒都幾好喎。紹興醉雞,依隻花雕咁純既?﹗陳年靚野黎架喎。完全唔會嗆喉又唔會辛辣,清甜香純,配埋嫩滑靚雞真係好好味呢 ﹗非常高水準,好怕某些食肆津到隻雞乾爭爭又鞋烚烚,諗起都怕呀 ﹗松仁芥蘭,芥蘭片十分清甜多汁又爽口,絕對無渣。食落仲有股青芥辣味道,好清新好提神既感覺,可以令人食唔停口啊 ﹗夾埋松仁一齊食,又有另一番風味,香口脆卜卜。清炒河蝦仁,白雪雪帶光澤,好靚喎 ﹗咬落都富彈性,不過味道就麻麻地,只有咸味而鮮味欠奉,醃過火喇。放涼左就更加咸,可能配白飯可以 balance 返,會好味好多。松鼠鱖魚,我真係唔知咩係鱖魚,桂花魚、黃花魚就較多,sorry。松鼠鱖魚,鱖魚肉切成菊花狀炸得鬆化香口,眼看到的的刀功利害。配上松子及甜酸汁,外層脆而魚肉鮮嫩帶肉汁,高水準既演譯,very good ﹗因為食過多間食肆質量都係一般,唔係太乾太硬就太酸。西湖蓴菜雲吞雞窩,又名西湖蒓菜雲吞雞湯,我都係唔知咩係蓴菜、蒓菜囉。跟我食開既雲吞雞有好大分別,依個真係清雞湯,仲要係老火燉湯黎添。雞既味道同精華已完全溶化係湯裡面,所以隻雞只係湯渣,無味而且又乾又鞋,不宜食用。一向食開既雲吞雞,雞會依然嫩滑,仲可以當一味餸食埋呢。濃郁香甜既雞湯,足料好味無欺場,堅好飲 ﹗雲吞皮非常滑溜,餡料同味道就一般喇。因為只係 6 人餐,只能夠分到 6 碗,遲到既朋友無得飲,抱欺抱歉。蘇浙招牌樟茶鴨,超多製作功夫既梓茶鴨,我好鍾意食架 ﹗外酥內嫩,帶有濃厚既樟木同花茶香味,煙薰味道甘甜。肉質滑而帶有水份,好正啊。喜歡的話,可以用蝴蝶包夾鴨肉同吃,份外冶味。但點解會跟泰式雞醬呢?味道配搭怪怪的,唔係應該配鴨醬咩?係咪搞錯左呀?蝴蝶包,配樟茶鴨食架。熱辣辣上枱,好香麵粉味道撲面而來 ﹗咬落非常軟墊,淨食都好好味。我始終覺得侍應姐姐係比錯左泰式雞醬囉,定係鴨醬剛剛用晒呀?豉香虎皮肉,原來係炆五花腩。炆得好入味喎,燒過既外皮再炆,外觀好似虎皮一樣。底下藏著一層滑溜啫喱狀既骨膠原,不油不膩又非常香口,食極唔厭。豬肉又炆到非常鬆化,無渣又有咬口又富彈性,太好味啊 ﹗再配埋豉汁調得香甜而不濁,不得了。小棠菜清甜爽口,一口五花腩,一口小棠菜可保持味覺清新,正 ﹗上湯浸菠菜,真係好清,最後一味都應該清清地,去一去剛才多款濃味小菜。簡單清湯蒜子菠菜,夠鮮爽,夠甜美,好味 ﹗特色寧波湯糰,我小食甜品,唔多識欣賞,不過都會一試既。糯米團裡面包住麻蓉,不過不失啦,不太甜還可接受。外面既水完全無味既?係咪食完個湯丸用黎漱口架?哈哈。紅棗、麵豉青豆牛展、蘇浙湯包、黑魚籽薰蛋、薄片牛展、醬油蘿蔔、紹興醉雞、松仁芥蘭、清炒河蝦仁、松鼠鱖魚、西湖蓴菜雲吞雞窩、蘇浙招牌樟茶鴨、豉香虎皮肉、上湯浸菠菜、特色寧波湯糰 ﹗

紅棗
豉香虎皮肉
上湯浸菠菜
特色寧波湯糰
2013-03-25
$380 (Dinner)
蘇浙湯包
黑魚籽薰蛋