2016-10-06
素食一向比較少人去選擇,因為覺得自己平時都無食開素,唔會某某然去食素,所以周不時素食係長輩既飯堂,但其實而家都開始年輕化,覺得食得健康都未尙唔係一件好事,我間唔中都會約朋友食素,今日同友人就去左依間都幾有名氣既素食中菜館店內簡單不華麗,但比我感覺都幾靜,可以同朋友暢談一番<<無錫脆鱔、脆皮素鵝>>脆膳剛炸好熱辣辣,滿滿既蜜糖係面頭,口感香脆,味道甜中帶香炸味素鵝賣相似炸鮮竹卷咁,中間夾左菇菌同素肉,沾香醋一口食落酥脆帶酸,幾開胃<<酥炸三絲雞卷>>依款炸卷係咁多道菜最鍾意,外皮係油炸鬼皮,入面釀左蘿蔔絲、芹菜、素火腿、豆腐,沾少許甜醬料一齊食,皮酥內軟,唔覺得好油膩,味道適中唔會太淡,食個時腦海叮左一聲,真係好好食到我成碟清哂<<竹笙扒豆苗>>竹笙芡汁淋係豆苗上,豆苗食得出好新鮮爽脆,竹笙芡汁調得剛好,配豆苗一齊食感覺清新可口<<油雞菌雜錦煲仔飯>>好多菇菌鋪滿係飯面,菇菌本身有少許醬汁,另再倒煲仔飯頭油撈埋食,味道香濃惹味同食到菇菌既香味,口感爽軟,好好食&
店內簡單不華麗,但比我感覺都幾靜,可以同朋友暢談一番 <<無錫脆鱔、脆皮素鵝>> 脆膳剛炸好熱辣辣,滿滿既蜜糖係面頭,口感香脆,味道甜中帶香炸味 素鵝賣相似炸鮮竹卷咁,中間夾左菇菌同素肉,沾香醋一口食落酥脆帶酸,幾開胃 <<酥炸三絲雞卷>>
依款炸卷係咁多道菜最鍾意,外皮係油炸鬼皮,入面釀左蘿蔔絲、芹菜、素火腿、豆腐,沾少許甜醬料一齊食,皮酥內軟,唔覺得好油膩,味道適中唔會太淡,食個時腦海叮左一聲,真係好好食到我成碟清哂 <<竹笙扒豆苗>>
竹笙芡汁淋係豆苗上,豆苗食得出好新鮮爽脆,竹笙芡汁調得剛好,配豆苗一齊食感覺清新可口 <<油雞菌雜錦煲仔飯>>
好多菇菌鋪滿係飯面,菇菌本身有少許醬汁,另再倒煲仔飯頭油撈埋食,味道香濃惹味同食到菇菌既香味,口感爽軟,好好食 <<砂窩獅子頭>>
用左雜菜同獅子頭一齊炆,獅子頭食落似肉既口感同味道,但其實入面係素肉同豆腐餡,幾惹味,配飯食一流 <<羅漢果桂圓杞子蜜>>
好濃既杞子蜜餞味,夠熱同飲落好舒服潤喉