2009-07-02 45 views
喺粉嶺返工返咗兩年都未嚟過哩間嘢, 諗唔到最後一個月留喺聯和墟既日子, 竟然一口氣幫襯咗哩度三次。第一次嚟食係晚飯, 第二次午餐, 都係同大食同事一齊嚟, 所以佢地嫌哩間嘢塞佢地唔飽。今次兩個人撐枱腳, 三個餸都食唔晒。前兩次試過幾味餸都覺得水準好好, 所以對佢個大廚好有信心。今次嚟擺明係玩嘢, 專登嗌啲出面唔常見既餸。1. 金牌咸香鴨外表似普通咸水鴨, 食落除咗鴨腳位有咸香外, 亦都唔覺有咩特別。但原來精粹在個汁, 話甜又唔係甜, 話酸又唔係酸, 好詭異, 但夾埋個鴨食又好好味喎~~~2. 醬油焗鴨下巴咸香鴨味啖, 哩個餸味濃, 所以剛剛好dun番勻, 令同行友人讚不絕口。3. 蒸蜆乾 (原本個餸名係有成八九個字, 我讀完個waitress好似聽唔明, 呆咗三秒先恍然大悟, 然後就話「哦, 蒸蜆乾」*_*)係一個驚喜。哩個應該係一個下酒餸, 或者用嚟送粥食, 所以下次都應該唔會專登再嗌。今次誤打誤撞試到, 覺得雖然蜆仔有啲乾同硬, 但用嚟送飯一流, 令人想食多兩碗。4. 綠豆沙送既。好多渣同埋好沙.. 又唔太甜, 好正。想呃多兩碗。次次嚟到都見到隔嚟枱啲餸好吸引, 睇嚟再嚟多幾次都唔

1. 金牌咸香鴨

2. 醬油焗鴨下巴

4. 綠豆沙
送既。好多渣同埋好沙.. 又唔太甜, 好正。想呃多兩碗。

次次嚟到都見到隔嚟枱啲餸好吸引, 睇嚟再嚟多幾次都唔會厭。可惜我留喺聯和墟既日子只係剩番兩日.. 真係太遲先嚟食嘞。
金牌咸香鴨
蒸蜆乾
2009-07-02
$100 (Dinner)
金牌咸香鴨
蒸蜆乾