2021-02-01 2319 views
半個月前訂咗柏屋,米之蓮二星的懷石料理。期待!店內裝修簡單,氣氛恬靜,感覺優雅。沒有像一般餐廳用膠板格住在枱與枱之間,只是枱與枱之間保持法定距離,消除侷促感。一行五人只能分三張枱而坐,空間濶落。點左一月的Tasting Menu (七品)-「睦月の献立」,即是一月的菜單料理。每位$1680。適逢一月係日本人的新年,所以有多道菜式都有日本新年嘅氣色。先付(前菜)福壽鶴做器皿,寓意健康、長壽,年年有今日嘅意思。北寄貝、櫻桃、蘿蔔都係紅白兩色,有福壽的意思。主角係煙燻北寄貝,食落又鮮又軟,煙燻味濃郁。可惜在品嘗最後一塊的時候咬落去原來沒有煮熟,滿口瞬間充斥著鯹哼哼的味道。店員見狀立刻送回廚房並詢問想吃什麼代替,但我只想要回一塊煙燻北寄貝!店員後來回覆說廚師認真地在有問題的海鮮上聞清楚。基於廚房已經在準備下一道菜,所以廚師在稍後時間會送上另一道菜作補償。北寄貝實在做得不錯,只是處理時漏咗一隻。可惜!煮物碗店員請大家先聞下個湯嘅香味,然後才開始進食。松葉蟹腐皮卷鮮甜還可以。其餘配菜用上新年樂用的紅白色。造里左手邊是比目魚,中間係拖羅,右前方係鮮墨魚,黃色的係馬糞海膽,用淨化過嘅鹽水浸過。醬汁有昆
半個月前訂咗柏屋,米之蓮二星的懷石料理。期待!

適逢一月係日本人的新年,所以有多道菜式都有日本新年嘅氣色。

先付(前菜)
先付

北寄貝實在做得不錯,只是處理時漏咗一隻。可惜!

煮物碗
煮物碗

造里
左手邊是比目魚,中間係拖羅,右前方係鮮墨魚,黃色的係馬糞海膽,用淨化過嘅鹽水浸過。醬汁有昆布醬油同梅子醬。在享用比目魚同墨魚比較濃味嘅海鮮時,建議配比較淡味的梅子醬。
這份刺身用料上乘

八寸

上方有鯖魚壽司用昆布打蝴蝶結,寓意人有著無限嘅未來!

前方係燒過嘅鰤魚( menu寫的是翎鯧魚),不過餐廳在menu上己印有「食材可能隨時更改」嘅字樣,所以冇嘢好講。
魚燒嘅時候加咗啲清酒。伴有蘿蔔蓉。可惜魚燒過久,魚肉有點硬,十分「鞋」口,亦聞不到酒香。

八寸

竹枝穿着黑豆同柚子,黑豆嘅日文有着勤奮努力嘅象徵。

右下方就有一個酥炸(天婦羅)楤木芽,配蘿蔔蓉嚟食。

左下方有金桔茶巾,即係金桔做的啫喱,裏面包裹着真正嘅金桔蓉。

清香嘅金桔🍊啫喱為八寸劃上句號。

鉢物
和牛用豆乳白味噌浸過,牛蒡中間有個洞,寓意見到光明嘅未來。

和牛肉質鮮嫩,只是個人覺得用豆乳白味噌浸的和牛無咗牛味。
鉢物

白子(廚師贈送)
店員先查詢我哋食唔食白子,大家都冇問題。最後在茶漬飯之前廚師送上每位一份(共五份)白子。還親自出來向筆者鞠躬道歉,因為先付的北寄貝失咗手。
白子望落簡單,食落口感一流,材料新鮮。
白子

食事
不敢恭維的一道菜,水撈飯是也

食事

水物
日式水果:士多啤梨、蜜瓜、橘子同藍莓。

底部嘅啫喱主要係用白酒同蜜糖來做,增加酒香同甜度。如果覺得啫喱太甜,可以加少少牛奶沖淡。
水物

多謝你的耐性🙏終於完成晒這個七品懷石料理。

傳統懷石料理必須嚴選時令食材及帶出其鮮味。進食時相當講究,食物種類繁多,給人高檔及隆重的感覺。

這次不算高檔,因為沒有高檔食材;不算食物種類繁多,因為只有七品。所以我認為這個Testing Menu係懷石料理「入門版」。

適逢一月,好有日本新年套餐feel, 意頭多於一切。希望食過這餐,人人添福添壽,有着光明的未來💥

最後,餐廳按某某會的會員折扣,八折收費。就當買個見識吧☹️
2021-01-09
$1512 (Lunch)
白子