2018-09-12
收工經過尖沙咀,行行下發現左呢間日本料理,就想試下新野。岩岩到果陣可能岩岩收工,唔係好多人,但食食下開始多人啦,好彩早左黎!今次食咩完全由我朋友發板,我淨係負責食。講起日本料理,梗係唔少得前菜小食,朋友極愛中華沙律,成碟基本上都係佢食哂。而我最愛既小食就係枝豆啦!枝豆呢樣小食真係簡單得黎又好好食,佢曬左少少鹽係枝豆上面,咸咸地又幾好味。炸河蝦同雞軟骨都好脆好好咬口,好岩送酒,但好可惜我地冇人飲酒。如果飲酒既朋友不妨叫呢兩個小食。份量好多,完全夠哂我地四個食。食完小食,沙律終於黎到啦!呢個沙律真係要推薦!五粒星我會比五粒半星啊!樣子睇落同平時食到既沙律冇咩分別,但你睇真D,上面有少少脆脆。當你食緊魚生果陣就一會一併食到脆脆,果種口感真係令人難以形容既好食。柚子南瓜煮,個湯充滿柚子既酸甜味,好飲。因為本身我就唔好南瓜既,我就淺嘗左南瓜。南瓜冇煮爛,所以口感比較似蕃薯,呢盤又落哂我朋友個肚到。終於到刺身啦,今次我地簡左三文魚,帶子,甜蝦,北寄貝。帶子上面加左檸檬皮,所以食落有點點檸檬香味。北寄貝好鮮甜,三文魚同甜蝦都好新鮮。食完刺身,當然要試下壽司啦。加州卷入面有牛油果,點埋wasabi更好
今次食咩完全由我朋友發板,我淨係負責食。
食完刺身,當然要試下壽司啦。加州卷入面有牛油果,點埋wasabi更好食。不得不提,呢間鋪頭既wasabi好好食,好新鮮!
魷魚烤得岩岩好,魷魚鬚位唔會好乾,配埋醬汁,鍾意魷魚既朋友可以點。天婦羅我地就叫左基本既蝦,冬菇。岩岩炸好,脆卜卜,又唔會好油。
牛肉鍋湯好甜好甜,我忍唔住係咁飲,牛肉都好新鮮。
到最後一道菜,係毛蟹粥!一上黎已經見到好大個蟹殼!!蟹好鮮甜,所以粥都好甜,啖啖都係料,意料之外咁好食。食得個粥煲左好耐,因為又綿又滑,讚!無後悔叫到呢個!大推!
豆腐,芝麻,朱古力,綠茶(偷偷講我簡既豆腐係最好食既)最後食埋個雪糕就埋單走人~