2018-05-19
好少黎大角嘴食嘢,好彩有人介紹我食呢間地道菜館,將刺身同打邊爐呢兩樣香港人最鍾意嘅嘢二合為一。埃華街直頭係一條食街咁,有好多食肆,呢間財記都唔難搵,大大個招牌。雖然佢唔係放題形式,但都非常多選擇,價錢都相宜。我地一班人第一時間叫咗刺身食先,無諗過係一間大眾化嘅餐廳食得咁高質嘅魚生,三文魚腩都係$78咋,油香超豐富,好肥美,加拿大海膽係新鮮貨,仲有四洲紫菜俾食客包住嚟食,好得意,個種海水鮮味縈繞係口腔不散。帆立貝刺身好厚肉,上面舖滿蟹籽,好得。仲想特別講下佢個啲墊住刺身嘅海藻,好爽脆,市面好少見。跟住試下佢啲鹽燒鮑魚,本身想叫刺身㗎,但伙記話鹽燒仲正,咁緊係聽佢講,又真係唔錯喎,唔會話好淡味,剪開一塊塊食更易入口食完刺身當前菜後,跟住就到火鍋啦,想試多啲,所以嗌咗鴛鴦鍋底,一個係清湯,另一個係沙嗲。無牛肉唔可以叫打邊爐,我地叫咗個本地手切肥牛,真係不得了,新鮮果然唔同啲,牛味係口中爆發,停唔到咁食。另外嗌咗墨魚滑,我自己一個幾乎食咗半碟咁滯,真係好彈牙,好多墨魚粒係𥚃面,仲要好原汁原味,唔會有過多調味個啲,推介!烏冬就係讚歧烏冬,麵質滑身又煙韌啲見到有芝心獅子狗忍唔住嗌咗,淥到浮上湯面就
雖然佢唔係放題形式,但都非常多選擇,價錢都相宜。
仲想特別講下佢個啲墊住刺身嘅海藻,好爽脆,市面好少見。
見到有芝心獅子狗忍唔住嗌咗,淥到浮上湯面就食得,好多芝士,幾香甜,不過食幾粒就夠,因為會飽飽地
總括而言成餐飯都係good 嘅,尤其是刺身,有好多日本餐廳都未有咁高質!