2024-01-07
生日食豪啲是常識吧?姐平日都靚靚地,但男友出乎意料地著咗套西裝出現👨🏻✈️ 即刻被比下去...🤣 呢餐又真係好好味,唉早知我又著靚啲啦🥹🥚茶碗蒸用雞白湯煮,加上慢煮雞胸、北海道粟米,啖啖精華。🐟 先付►長崎縣生蠔 - 爽口肥美,簡單配蘿蔔蓉同酸汁啫喱已經夠►剝皮魚 - 肉身爽口,配上creamy剝皮魚肝醬,好幸福►醬油漬帶子 - 火炙帶子口感實在又香口,連帶子都好食成咁►汁煮八爪魚 - 彈牙,配熟成6個月嘅魚子醬,咸鮮味濃郁►白子 - 半熟鱈魚子完全冇腥味,入口即溶►梭子魚 - 半生熟口感唔錯,配上有馬山椒獨特嘅辛辣香味,有feel ►鏗魚 - 師傅根據日本傳統食法用稻草燒,香噴噴►鮟鱇魚肝脆撻 - 呢個癲,汁煮魚肝醬同蕃茄啫喱係口度爆發🤯 脆撻用特別方法整超!級!脆!好!輕!盈!建議一啖食。我後悔冇嗒耐啲咁快吞咗落肚🥲 如果有下次,我個口會準備得好啲🤣►兵庫縣香箱蟹 - 熱辣辣,每一啖都有蟹籽、蟹膏同肉身,滋味無限🍣 壽司8貫►昆布漬北海道甜蝦 - 甜蝦爽口彈牙,就咁擺係昆布上又真係索到味►深海池魚 - 肉身嫩滑,師傅用赤醋飯酸度較高,配濃味魚好夾 ►墨魚 - 厚身、充滿膠質,又一道
🥚茶碗蒸
用雞白湯煮,加上慢煮雞胸、北海道粟米,啖啖精華。
🐟 先付
►長崎縣生蠔 - 爽口肥美,簡單配蘿蔔蓉同酸汁啫喱已經夠
►剝皮魚 - 肉身爽口,配上creamy剝皮魚肝醬,好幸福
►醬油漬帶子 - 火炙帶子口感實在又香口,連帶子都好食成咁
►汁煮八爪魚 - 彈牙,配熟成6個月嘅魚子醬,咸鮮味濃郁
►白子 - 半熟鱈魚子完全冇腥味,入口即溶
►鏗魚 - 師傅根據日本傳統食法用稻草燒,香噴噴
🍣 壽司8貫
►墨魚 - 厚身、充滿膠質,又一道估唔到會咁好味嘅壽司
►炭燒赤鯥魚 - 用和歌山備長炭煙燻過,味道突出
►池魚 - 沙甸魚同秋刀魚啲friend,濃味獸大愛
►赤身 - 吞拿魚味極濃
►蛇腹大拖羅 - 大拖羅最肥嘅蛇腹位油脂勁香,雪花紋靚,入口即溶
►馬糞海膽 - 當造、肥美、creamy
🍲 湯
鯛魚麵豉湯
🍮 甜品
煎茶布甸有驚喜,蜜瓜甜入心
價錢嚟講我覺得合理,每道都超水準,有驚喜💡 連漬物都好味(食左幾碟wasabi淮山呀嘻嘻)。師傅對食材同煮法非常講究,又好肯講解,令姐肚入面多左好多美食同墨水 😋🥰 好期待重臨!
TSUKI 月 $1,880 (共20品)