朋友特意約我嚟西環食夢之丼,就咁睇餐廳都好新,地方闊落而乾淨。最令我驚喜係女廁有智能廁所🤣餐廳既食物品質非常好,菜式既款式亦有好多係平價日本餐廳唔會有既野,絕對對得住佢中價既價錢。花錦魚生丼係我地去既時候做緊優惠,入面既食材款式豐富,有三文魚、油甘魚、赤身等較常見既魚生食材,味道鮮甜。而飯就用左赤醋處理,即使唔落鼓油,亦好香好好味。整體好有誠意啊,食材新鮮,飯既處理都好好,值得一試。銀鱈魚(左上)、深海池魚(右上) 及石垣貝(下排)銀鱈魚:表面做左炙燒處理,令魚皮既魚油慢慢滲出黎,魚質柔軟,睇得出師傅有花心思,味道亦非常好,價錢不低,但非常值得深海池魚:刺身,肉質鮮甜,驚喜無銀鱈魚咁大,品質仍然屬於上成石垣貝:餐廳推介的產地直送,一句說話,真係平時係平價餐廳食到既任何具類都無法相比。有極重既具類鮮味,口感少少爽口又好柔軟,好有說服力柔煮鮑魚鮑魚口感煙韌,吁道有少少煙燻既感覺,煙韌得黎容易咬開特別欣賞鮑魚上面既鮑魚肝醬,即使一些非常高級既店鋪亦未必會做到既整法,令鮑魚提味增色不少,份心思同味道均極為推介。夢之丼賣點是各款名貴食材既搭配,來自日本的海膽、牡丹蝦、日本珍寶級帶子以及真蟹肉和三

花錦魚生丼
而飯就用左赤醋處理,即使唔落鼓油,亦好香好好味。
整體好有誠意啊,食材新鮮,飯既處理都好好,值得一試。

柔煮鮑魚
鮑魚口感煙韌,吁道有少少煙燻既感覺,煙韌得黎容易咬開

夢之丼
賣點是各款名貴食材既搭配,來自日本的海膽、牡丹蝦、日本珍寶級帶子以及真蟹肉和三文魚子
每道食材都發揮到應有魅力,如海膽味濃且沒有任何苦澀味、帶子肥美
而且份量充足,絕無欺場,雖未至夢幻既組合,但絕對對得住招牌菜式既稱號。

夢之丼搭配的檸檬醋,每嚐一款食材後,清理口腔後,再嚐下一款,細節及心思均不馬虎,香港少見的認真餐廳。

最後點了一份羊架,試試它的熟食,想不到味道亦很好,下次可以放心光顧了!
很享受的一餐!

餐牌如下

P.S. 女廁好乾淨好靚
2021-07-20
$400 (Dinner)
  • 銀鱈魚
  • 石垣貝