2020-03-02 938 views
Bookmark咗鉄人旨花好耐喇,終於趁home office長期無啖好食期間去食吓好嘢,既然食就梗係食豪啲,我哋揀咗貴啲嗰款Shika Omakase $1580/1。前菜 最中餅夾鮟鱇魚肝、穴子、磯煮鮑魚 平時最中餅喺甜品先見到,而家拎咗嚟夾creamy嘅鮟鱇魚肝,一個爽脆一個綿滑。穴子超可愛,滑捋捋好過癮。鮑魚煮得彈牙又入味。刺身右口魚、海膽 平時食右口魚都係燒過嘅,未燒過嘅口感都幾唔同,嫩滑又有嚼勁,其中一塊仲包住creamy海膽,夠哂鮮美。帆立貝、地金目鯛、池魚 帆立貝新鮮爽口,厚切食得好滿足。地金目鯛輕炙過更添魚香。池魚最重魚味,包埋醃蘿蔔、薑絲,帶出有層次嘅口感,係我近排好喜歡食嘅一款魚。龍蝦刺身 平時去親韓國fish market都一定要食龍蝦刺身,見慣阿珠媽捉龍蝦,第一次有小帥哥拎住龍蝦畀我影相😳 龍蝦肉彈牙又鮮嫩,可以配岩鹽、檸檬汁、wasabi同刺身豉油食,我就最推薦配檸檬汁,清清地又夠提鮮。燒物鹽燒銀鱈魚 銀鱈魚燒得剛剛好,燒完魚肉仍然保持到嫩度,鹽燒完好香口,完全唔會遜色過刺身壽司類。壽司真鯛 肉質結實又帶魚油香,不過始終係白身魚味道偏淡。梭子魚 面頭配上烏魚
前菜
穴子超可愛,滑捋捋好過癮。鮑魚煮得彈牙又入味。

刺身

燒物

壽司
真鯛 肉質結實又帶魚油香,不過始終係白身魚味道偏淡。

梭子魚 面頭配上烏魚子,帶出少少鹹香,輕微炙燒過後個魚皮有少少脆口,味道好有層次。

鳥貝 果然鳥貝都係要配檸檬汁,食落有嚼勁,彈牙又清新。

鰤魚 可理解為靚版油甘魚,係我其中一個favourite!魚油豐富唔駛講,食落口入口即溶,亦唔會好似拖羅咁周不時有筋,真係人生一大享受!!
赤鯥 輕輕燒過後,魚本身嘅甜味就更加突出,食落好鮮美。

沙甸魚 如果未食過沙甸魚壽司,真係要試試,自從我上次食過後,真係顛覆我對沙甸魚嘅認識。油香撲鼻,而且肉質嬌嫩,一定唔會令你失望。

右口魚邊 又係我好愛嘅一款,燒完後啲魚油咇哂出嚟,建議你食不言,合埋個口慢慢感受吓啲油香。

大拖羅 呢個記得要快啲食!炙燒過後逼哂魚油出嚟,好快會整淋紫菜,快快食會食到三重口感,爽脆嘅紫菜、軟稔嘅魚肉外層、入口即溶嘅內層。
海膽 份量唔少之餘,又唔會帶睡臭味,有少少海水味,味道鮮甜易入口。
龍蝦清湯 用返頭先隻龍蝦嚟熬制,個湯好清甜,而且可以食盡隻龍蝦嘅肉。

甜品
鮮果杯 有哈密瓜、橙、紅石榴,哈密瓜甜到漏,橙肉連衣都幫你去埋,好有心機,唯一係紅石榴要花啲耐性食。
需加一服務費,埋單2人約$3480。
如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕