2019-07-04
今日到阿姨家食晚飯,雖然有工人姐姐煮餸,但因為阿姨好想食燒鵝的關係,所以就叫我去阿爺燒鵝斬料加餸。在門口見到成排燒鵝掛起,已經流哂口水,好想食啊燒鵝外賣一隻$438,半隻$225,上庒$120,下庒$138,阿姨叫我買下庒就得,因為得我地2個人食飯入到舖內落單時,見到仲有好靚嘅义燒,油雞,乳豬在呼唤我好啦!買多$30义燒la!趁住等緊外賣時,睇下呢篇貼在門上的新聞稿,原來呢度係用100日的「處女鵝」,用花椒,八角,淮盬,芫荽和唐芹放進鵝肚,最後用3種木材打碎後混入糖再煙燻而成。雖然不是堂食,但打開盒蓋仍然聞到陣陣煙燻香味,皮薄且脆,肉質嫩滑富彈性,肉汁豐盛,下庒鵝脾位置肉質更是滑溜,好美味半肥瘦义燒肉質鬆軟,黐牙,肥瘦比例均匀,蜜味剛剛好,不會偏甜,阿姨讚絕口餐廳乾淨整齊,下次一定要試下堂食,要試下熱騰騰,皮更脆的燒鵝
在門口見到成排燒鵝掛起,已經流哂口水,好想食啊
阿姨叫我買下庒就得,因為得我地2個人食飯