2010-09-20
基本上, 食完之後 , 真係唔多開心, 下次亦不會選擇,不是食物有問題,而係服務質素太差。由於係星期五 及 未有BOOKING 的關系, 與朋友又想食上海菜. 原本走左去鼎泰豐 , 但太多人等位, 唯有放棄. 之後再去北京道一號看看。之前只試過小南國,從未試過小南國壹號,於是便走上去試一試, 見又無乜人,又 唔使等位。 帶位小姐帶左我地去一張對牆及牆及好嘈的枱, 於是我地要求換枱, 因為我見當時餐廳內係帶有好多吉枱, 但帶位小姐即時用勁官方的語氣回答啦 " 無啦,所有枱都比人BOOK 晒架啦!" 咁我當然知道佢講緊有話啦, 所以我再要求多一次, 希望佢地可以搵過張枱比我地。 可惜o個個帶位姐姐 語氣好不耐煩咁話 "你地兩個人係得呢度架啦"...之後重走左去唔理我地...嘩.... 我地即時呆左啦! 由於唔想再走來走去, 唯有坐低啦。之後,但過左成10分鐘, 都無人來問我地要咩荼,同堆比MENU 我地啦。 唯有自己叫個侍應生過來,我好衰問佢啦"你有無諗住開荼比我地架?" 之後,佢即時話"咁你地想飲咩茶"...哎...真係慘....再打開menu,先知呢間上海菜絕對唔係cheap 野,當
之後,但過左成10分鐘, 都無人來問我地要咩荼,同堆比MENU 我地啦。 唯有自己叫個侍應生過來,我好衰問佢啦"你有無諗住開荼比我地架?" 之後,佢即時話"咁你地想飲咩茶"...哎...真係慘....再打開menu,先知呢間上海菜絕對唔係cheap 野,當時對佢地服務態度更有要求啦!我地選了dinner set, 加埋一都要400幾一個人。.
最慘就係, 後來食到差不多,我重見到邵爵士兩公婆帶埋兩個看護同一個助理去食飯添,佢地都係要求換枱阿,梗係即時換比佢地啦。真係咁都得啦!又唔見佢地話d 枱比人book 晒? 到我走時,重大把吉枱無人坐,於是我走去問佢攞意見書,帶位姐姐即時叫我同佢講,之後佢都係叫我可以打來book 左先,唔通佢地對walk in 客就係咁樣?..咁我下次起樓下打來book,之後3mins 上去囉...哈哈...
be honest, 食物大致上算ok,佢個餐有蝦,及蟹肉"根"真係幾好食。不過價錢真係較貴,而且碟碟都好"的式"。
但我真係唔想再去啦,因為食飯唔只食佢的味道,services 都真係好重要。希望佢地如果走高檔的路線,就真係要檢討一下啦!