🍽️🍰🍱歷山酒店Semi-buffet lunch 今次係因為公司活動,吾洗錢有得食,只有星期一至五有semi-lunch buffet,上網睇約$300,假期會係早午餐,價錢會吾同。首先,酒店內部的確好grand,但門口吾係甘易搵,同一般酒店有個大門吾同,呢到要行過一個幾窄嘅門口,再搭扶手電梯落一層,仲要繞過餐廳及宴會廳門口才到lobby。講返semi-buffet lunch先,有刺身、焗蠔、幾款海鮮如蝦、螺、凍盤、沙律、餐湯、4款生果、甜品、窩夫、飲品,雪糕吾包,要另外俾$20一杯。服務都好好👍🏻收碟快,職員有禮貌,一叫就埋黎吾會扮見吾到。🔘刺身🍣有三文魚、吞拿魚、魷魚及甜蝦4款,有師傅現場切,一個人佢每款都會厚切4件,魷魚冇試,甜蝦ok的,但三文魚同吞拿魚感覺一般,三文魚見到有黑點,吞拿魚口感較差。🆗餐湯🥫有中西湯各一款,今次試左西湯磨菇湯,有d稀,但味道ok,見到有蘑菇粒,應該吾係金寶湯開出黎。🆗沙律🥗及冷盤🦪沙律正常,有沙律菜、羅馬生菜、粟米粒、紅腰豆、脆面包粒、芝士粉及幾款沙律醬。冷盤有幾款,麻辣茄子吾錯,夠麻辣惹味,另外烤椰菜花都好味,醋雲耳冇咩味,而長通粉就感覺未夠熟,
🍽️🍰🍱
歷山酒店Semi-buffet lunch

🔘刺身🍣

🆗餐湯🥫

🆗沙律🥗及冷盤🦪
冷盤有幾款,麻辣茄子吾錯,夠麻辣惹味,另外烤椰菜花都好味,醋雲耳冇咩味,而長通粉就感覺未夠熟,有d硬。蝦螺等海鮮本人冇試。
冷盤

☑️主食 - 咸蛋黃醬軟殼蟹薄餅🍕
主食有中西式之選,我選左呢款薄餅。好大份,有成8塊,食完前菜都飽左大半,我只食左2塊,好彩可以打包走,吾係就好浪費。個pizza除左個邊硬左d,整體黎講好好味(同事試咗都讚不絕口),上面嘅軟殼蟹好脆,新鮮炸起,而pizza餅底都好重鹹蛋黃味,有少少流心,好邪惡,所以會有d滯。
咸蛋黃醬軟殼蟹薄餅

☑️甜品🍰
有椰汁西米露及幾款蛋糕。蛋糕質素吾錯的,試左海鹽芝士蛋糕、朱古力蛋糕、士多啤梨蛋糕、班蘭蛋糕,味道都ok,但感覺芒果布甸有d甜,但面果d芒果粒都甜的就好食。
甜品

☑️飲品
試咗cappuccino同埋蘋果汁,2款都正常。另外會有橙汁、檸水提供。
Cappuccino

咸蛋黃醬軟殼蟹薄餅