2022-09-22
星期日係family day,同屋企人出左去行街順便去左間同事推薦既川滬飯店:)同事話呢度由土瓜灣搬過黎,已經幫襯左好多年~當日大概中午12點去到,人流未算多,但再過多半個鐘左右已有六七成入座!!!店主推介我哋要一客脆香青瓜作為開胃前菜~一食已經好有驚喜,爽脆既青瓜好嫩之餘又多汁~加上店家特調既醬汁酸酸甜甜又有輕輕既香辣味道,的確好適合做餐前小食醒醒胃!!!當日亦有食到川滬菜常吃既鮮肉小籠包~好欣賞呢度既小籠包外層薄而不破,內藏滿滿既湯汁,滋味滋味:)跟住我地點左兩款菜式,分別係原條糖醋魚同家母最愛既樟茶鴨~前者炸至金黃透嫩,味道酸甜,絕對係我既心水之選!!家母向來愛食樟茶鴨,呢度嘅樟茶鴨佢非常滿意~因為呢度既鴨肉熏煙得剛剛好,皮酥肉嫩,夾上蝴蝶包一齊食就更滿足!!而店員推薦既羊肉搶湯麵的確係妙絕~湯頭香濃暖胃,麵條掛湯爽彈,加上羊肉獨有既羊香,我地真係食到一滴汁都無剩低!!我地仲要左一份高力豆沙作為甜品~一份四顆,鬆軟綿密既蛋白包裹住香甜不膩既豆沙,食落一啲都唔油膩,真係好好食!!!呢度既店主同店員都好熱情又有禮貌,所以入到去食野會有種親切感,佢哋仲話平日嘅時候會有午餐同下午茶餐,價
順便去左間同事推薦既川滬飯店:)
同事話呢度由土瓜灣搬過黎,已經幫襯左好多年~
店主推介我哋要一客脆香青瓜作為開胃前菜~
當日亦有食到川滬菜常吃既鮮肉小籠包~
跟住我地點左兩款菜式,分別係原條糖醋魚同家母最愛既樟茶鴨~
前者炸至金黃透嫩,味道酸甜,絕對係我既心水之選!!
家母向來愛食樟茶鴨,呢度嘅樟茶鴨佢非常滿意~
而店員推薦既羊肉搶湯麵的確係妙絕~
我地仲要左一份高力豆沙作為甜品~
呢度既店主同店員都好熱情又有禮貌,所以入到去食野會有種親切感,佢哋仲話平日嘅時候會有午餐同下午茶餐,價錢更加相宜~
而且午餐嘅小菜都係即點即炒,有機會都要嚟試下:)