2024-06-25 258 views
中港城恬靜休閑,世外之景~ 平日食晚飯,都可以靜靜哋~我哋叫咗五道基本菜式,全部都有水準~鱔糊⭐️⭐️⭐️⭐️滬菜濃油赤醬,呢道可謂表表者~ 炒得夠鍋氣,加上韭黃獨有味道,特別香口~ 本來麻麻哋愛好鱔,都覺得好食~銀絲卷⭐️⭐️⭐️⭐️唔食飯,都需要一啲澱粉質~ 銀絲卷外脆鬆軟,唯略嫌一夾就散,證明真係卷,唔係炸饅頭😂 有煉奶可沾~ 因為又可配食鱔糊,變成鹹甜兩食~ 得戚!菜肉雲吞⭐️⭐️⭐️⭐️雲吞脹卜卜,外皮滑到不得了👍🏻小籠包⭐️⭐️⭐️⭐️我最愛嘅一道菜~ 即叫即蒸,蒸氣騰騰~ 皮薄餡靚,唯肉湯未夠濃郁~高力豆沙⭐️⭐️⭐️⭐️外皮鬆軟可口,唔會太大鹼水味~ 豆沙餡略少,但沾滿糖粉後,甜度適中~
中港城恬靜休閑,世外之景~ 平日食晚飯,都可以靜靜哋~

我哋叫咗五道基本菜式,全部都有水準~

鱔糊⭐️⭐️⭐️⭐️

銀絲卷⭐️⭐️⭐️⭐️
因為又可配食鱔糊,變成鹹甜兩食~ 得戚!

菜肉雲吞⭐️⭐️⭐️⭐️
雲吞脹卜卜,外皮滑到不得了👍🏻

小籠包⭐️⭐️⭐️⭐️

高力豆沙⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-06-21
$260 (Dinner)
中午係公司樓下貪方便叫左個外賣:宮保雞丁首先個姐姐唔識睇單 以為我係外賣APP叫 最後都係我自己拎返個宮保雞丁啲雞唔新鮮 有雪藏味 有啲食唔落中菜無味 似洗碗水咁真係連普通都唔叫 簡直係難食 成日話乜乜繽紛 吸引遊客黎港吶 求其食啲嘢 都可能刷新自己味覺紀錄咁個質素 真係不思進取
中午係公司樓下貪方便叫左個外賣:宮保雞丁

吶 求其食啲嘢 都可能刷新自己味覺紀錄

咁個質素 真係不思進取

TakeAway
2024-01-16 854 views
昨天是車爸爸小三A先生的生日,正日當然留給他女朋友所以我們上星期已經提早跟他吃飯慶祝,給了數間不同的餐廳壽星仔選擇最後選了吃上海菜,選到中港城內的大川滬開餐由土瓜灣店已經開始吃此家菜館,現在搬到尖沙咀地點就腳方便得多了。兩位男士飲啤酒所以點來鹽水雞$88佐酒,鹹味濃的確實是送酒良品啊。嘆上海菜點小籠包小籠包$55是常識吧!成品皮薄多汁肉球鬆化水準依舊。愛吃黃鱔的我當然不會錯過韭黃鱔糊$188,濃油赤醬絕對是此菜特色這個做得正宗之餘更是少油很讚,黃鱔肉十分彈牙而且煮得入味加上清甜的是韭黃怪好吃喔。鱔糊的香濃汁醬配這個蒸饅頭$38一起品嚐就更加和味喇。印象中這兒的雞菜式挺為出色!所以也點來這個風沙雞$268/半隻來品嚐!皮脆肉香的炸雞混上酥香的風沙很惹味,而且雞肉有鮮味又夠嫩滑好味道啊。但是這夜令我最為驚喜的是這道奶油津白$118,奶香滿盈香滑可口味道實在太吸引了。至於主食我們選了雪菜肉絲炒年糕$148,煙靭軟糯的年糕被雪菜加持後更添鹹香滋味。最後送上斑蘭栗子蛋糕給A先生作生日蛋糕,第一次品嚐斑蘭加栗子這個組合估不到出來的味道非常合拍,蛋糕口感鬆軟內裏蘊藏著香甜栗子粒好足料,加上清香的斑蘭
鱔糊的香濃汁醬配這個蒸饅頭$38一起品嚐就更加和味喇。

最後送上斑蘭栗子蛋糕給A先生作生日蛋糕,第一次品嚐斑蘭加栗子這個組合估不到出來的味道非常合拍,蛋糕口感鬆軟內裏蘊藏著香甜栗子粒好足料,加上清香的斑蘭味令蛋糕甜而不膩好吃喔。
人大了真的很難認識到知心好友!難得於去年認識這對超貼心的情侶朋友絕對是緣分的安排,希望大家繼續一起吃喝玩樂快活過人生。
2024-01-11
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
2023-12-02 612 views
友人生日 想食中菜 咁岩我哋都想去尖沙咀影燈飾 所以搵左呢間上海菜 因為之前同客食過 質素幾好 我哋三個女仔,叫左一個冷盤 一個前菜 一碟娃娃菜,一個蒸銀絲卷,一碟燒雞 ,甜品有高力豆沙同一個壽包 其實味道唔錯 但真係有啲貴 咁樣叫法 埋單差唔多$1000 無諗過食上海菜都咁貴 😂😂 不過可能間鋪頭位置隔涉 我哋由7點坐到十點 都無趕我哋走 服務仲幾好 但價錢有啲貴 🥲🥲 所以都未必會想再去羅 同埋我唔係太欣賞點解仲要收切餅費的餐廳,仲要$50 不過算啦 我諗香港食野的價錢最少有30%去左交租
因為之前同客食過 質素幾好

但價錢有啲貴 🥲🥲 所以都未必會想再去羅
同埋我唔係太欣賞點解仲要收切餅費的餐廳,仲要$50
不過算啦 我諗香港食野的價錢最少有30%去左交租
2023-10-23 777 views
紅燒大元蹄唔係度度都有得食呢個炆得夠腍,豐富膠質,正😋雞絲粉皮同炸銀絲卷都唔錯醃篤鮮第一次食呢樣嘢用鹹肉以小火煨煮有冬筍、腐皮結、冬菇同菜湯頭奶白色,鹹鮮偏濃郁杞子上湯浸津白津白索晒鮮甜上湯😌

唔係度度都有得食
呢個炆得夠腍,豐富膠質,正😋

雞絲粉皮同炸銀絲卷都唔錯

雞絲粉皮

醃篤鮮
第一次食呢樣嘢
用鹹肉以小火煨煮
有冬筍、腐皮結、冬菇同菜
湯頭奶白色,鹹鮮偏濃郁

醃篤鮮

杞子上湯浸津白
津白索晒鮮甜上湯😌

2023-07-27 1063 views
叫了酸菜魚,味道係ok,但係魚係急凍魚大大塊,唔係魚片,三百幾諗住新鮮魚片,不過唔係。小龍包唔錯冇異味,都食得好開心。生煎包就認真差少少,乾D。另外,試左佢紅燒肉,Waiter推介話入口即溶,味道還不錯但同樣係三百幾。以這店的裝修服務而言較普通,4個人$1035食中午落樓,整體味道還好,但主要食材質素較差,價錢方面定價當然太高。如果只係想做遊客生意,那可能我來錯了。其實此店提供到相應的質素服務當然ok,不過以最近體驗而言尚有不少改進空間。
2023-07-15
$258 (Lunch)
  • 小籠包
2023-07-01 1040 views
這是第一次光顧,點了小籠包、熏魚、菜心獅子頭和羊肉湯麵。小籠包:包皮不算太薄,包子裏面的湯汁和餡料也不算多,好處就是不會怕太肥膩。熏魚:份量頗多,不過味道只屬一般。以往多次吃熏魚,顏色都較深,醬汁是比較深色的,這熏魚顏色較淺,味道也有不同,感覺不太正宗。菜心獅子頭:菜很多,還有冬菇,獅子頭有兩大顆,味道不錯。羊肉湯麵:羊肉不少,不過我比較喜歡味羶重一點的羊肉。麵的質感也可以,湯頭味道不算太濃。總體來說,我覺得食物水準一般,勝在份量充足。
這是第一次光顧,點了小籠包、熏魚、菜心獅子頭和羊肉湯麵。
菜心獅子頭:菜很多,還有冬菇,獅子頭有兩大顆,味道不錯。
總體來說,我覺得食物水準一般,勝在份量充足。
2023-05-29 974 views
由土瓜灣搬咗去中港城 第一次去食小籠包皮薄多汁夠晒熱辣辣噴晒煙夾起個皮唔會穿小心湯汁辣口酸辣湯夠酸小辣啱口味有時好怕啲酸辣湯太辣食得好辛苦呢度就冇呢個問題,又好足料干煸四季豆好有鑊氣滬式紅燒肉好似東坡肉咁醬汁甜甜地好好食👍🏻下面仲有小棠菜伴住食送飯可以送好多碗呢個非常推介⭐️有時得兩三個人食,食唔到元蹄呢個可以係代替品韭黃鱔糊,黃鱔比平時厚肉唔會好似食緊一pat野咁炸銀絲卷點煉奶正呀😋好耐冇食豆沙鍋餅😗
由土瓜灣搬咗去中港城
第一次去食

小籠包皮薄多汁
夠晒熱辣辣噴晒煙
夾起個皮唔會穿
小心湯汁辣口

酸辣湯夠酸小辣啱口味
有時好怕啲酸辣湯太辣食得好辛苦
呢度就冇呢個問題,又好足料

干煸四季豆好有鑊氣
干煸四季豆

滬式紅燒肉好似東坡肉咁
醬汁甜甜地好好食👍🏻
下面仲有小棠菜伴住食
送飯可以送好多碗
呢個非常推介⭐️
有時得兩三個人食,食唔到元蹄
呢個可以係代替品

滬式紅燒肉

韭黃鱔糊,黃鱔比平時厚肉
唔會好似食緊一pat野咁

韭黃鱔糊

炸銀絲卷點煉奶正呀😋
好耐冇食豆沙鍋餅😗

干煸四季豆
滬式紅燒肉
韭黃鱔糊
2023-05-21 836 views
今日係尖沙咀的一個小角落,搵到間小小地人,又坐得舒服既小店,最深刻係小龍包意外在好食,皮簿餡靚。仲要食得出好鮮味(無味精)。粒粒都勁多湯汁,大家食個時要小時呀!高力豆沙係我第一次食,食落口感好得意。原來外面係用蛋白做的,入面有啲紅豆沙咁。又暖又軟咁好得意。價錢方面都幾平,兩個人很好飽都唔洗五百元。ps:其他食物都好好食,但係掛住食唔記得左影相。哈哈

粒粒都勁多湯汁,大家食個時要小時呀!

• 高力豆沙
  • 小籠包
今天來到這家餐廳,品嚐了上海粗炒、雞絲粉皮、花鵰醉雞,還有小籠包、酸菜魚、京燒羊肉和蜜汁火方。整體來說,用餐體驗非常值得一試。酸菜魚是這家餐廳的招牌菜之一,用的是厚身無骨龍脷魚,酸菜魚可以調整辣度,少辣。魚肉新鮮,口感嫩滑,酸菜味道濃郁,湯汁清爽,味道十分正宗,是一道非常好吃的湖南傳統菜。京燒羊肉和蜜汁火方都是這家餐廳的招牌菜,味道非常獨特。花鵰醉雞肉質細嫩,入味十足,配上花雕酒的香氣,讓整道菜色香味俱佳。京燒羊肉肉質鮮嫩,加上秘製醬汁,味道更加濃郁;蜜汁火方則是讓人驚喜,夾著金華火腿和三款配料的包子,非常有創意,口感也非常豐富。上海粗炒,裡面有豆芽和肉絲,配上香氣十足的醬汁,非常開胃。雞絲粉皮也非常美味,粉皮Q彈,雞絲肉嫩,再加上醋的調味,味道非常鮮美。花鵰醉雞也是本次用餐的亮點之一,雞肉入味,肉質細嫩,配上花雕酒的香氣,讓整道菜色香味俱佳。小籠包也不容錯過,外皮薄脆,餡料豐富,是非常傳統的上海口味。酸菜魚的酸菜味道很正宗,用的魚肉也很新鮮,經典的湖南風味讓人回味無窮。價格優惠、環境舒適,讓人感受到用餐的愉悅

價格優惠、環境舒適,讓人感受到用餐的愉悅
2023-02-24 1090 views
今晚一行六人晚聚會,六點後中港城猶如死城般,好多店舖都已經關門,只剩低食肆😅但都有好處嘅就係停車場夠多位,對於揸車人士嚟講都算係好事~店舖座位唔算好多,但係店員人手唔夠,成個場得三人,要上菜下單埋單執枱~但下單後出餸時間剛好特別稱讚好食嘅係「酸菜魚」、「上海粗炒」酸菜魚味道比例啱啱好,我自己本身唔係好號酸菜魚呢味餸,但係試過都覺得好食,魚片大嚿夠滑~而上海粗炒都全部食晒,一d 都無剩餘但感到失色既係「黃金炒飯」,原本對呢個餸菜好有期望,以為應該會好似黃金蝦球咁惹味🥹但最後出到嚟就好似「楊州炒飯」至於其他都食物都唔錯~總括嚟講都應該會encore
但都有好處嘅就係停車場夠多位,對於揸車人士嚟講都算係好事~

特別稱讚好食嘅係「酸菜魚」、「上海粗炒」

至於其他都食物都唔錯~總括嚟講都應該會encore
酸菜魚
上海粗炒
黃金炒飯
$300 (Dinner)
酸菜魚
上海粗炒
2023-02-02 918 views
開年酒樓滿座,咪嚟食上海菜囉,有位,一坐下來先放幾杯熱水、餐牌,午餐都幾多選擇。🥢套餐包湯、小菜、白飯。個茄瓜都幾入味🥢乾扁四季豆:炒得夠乾身,很香😋🥢糖醋魚塊:似京都魚塊多啲,不過個皮到炸得脆嘅🥢回鍋肉:多菜少肉,夠健康🥢涼瓜炆魚:魚有炸過,不過好「鞋」,涼瓜又少,最差就是這個了!P.S. 因為要趕上班,到1:40分涼瓜炆魚仲未到,問吓位大叔(好似係老板)追吓單,點知大叔大聲話趕時間唔好點炆魚喎,跟住又話個餸煮好不過飯賣晒,煲緊。咁你係咪可以通知一聲呢?有位同事傻傻地等午餐。我哋都算喇,問佢咁有無麪代替,好過份咩?佢唔答走咗去。雖然5分鐘後到,但服務態度真係有問題🤨

🥢套餐包湯、小菜、白飯。個茄瓜都幾入味

乾扁四季豆

🥢乾扁四季豆:炒得夠乾身,很香😋

糖醋魚塊

🥢糖醋魚塊:似京都魚塊多啲,不過個皮到炸得脆嘅

回鍋肉

🥢回鍋肉:多菜少肉,夠健康

涼瓜炆魚

Type of Meal
Lunch
乾扁四季豆
2023-01-29 604 views
第一次光顧,食物質素有驚喜。上海炒年糕,呢度有調校好,唔會好似傳統上海菜嘅油膩同埋好咸。小籠包雖然唔係皮好薄,不過湯汁清香,唔錯!賽螃蟹味道都好好,不過芡汁太多,如果少啲就會非常好!砂鍋津白,有驚喜。本來以為係普通嘅砂鍋蔬菜湯,但係內裏材料十足,湯頭香濃,非常值得一試。另外必須要讚嘅係職員,細心有耐性。
第一次光顧,食物質素有驚喜。

小籠包雖然唔係皮好薄,不過湯汁清香,唔錯!

賽螃蟹味道都好好,不過芡汁太多,如果少啲就會非常好!

另外必須要讚嘅係職員,細心有耐性。
2023-01-27
$200 (Dinner)
  • 上海炒年糕
  • 砂鍋津白
今日嚟到中港城呢一間大川滬食飯,因為同男朋友都好想食上海菜😋呢度環境企理,枱與枱之間亦都有啲空間,算係坐得幾舒服~首先就梗係叫咗必食嘅小籠包 ($55)同香煎鮮肉鍋貼 ($65)啦!小籠包嘅皮唔算好薄,但勝在啲餡好多汁,係好食嘅小籠包☺️冇諗到鮮肉鍋貼嘅汁仲多,一咬直頭係爆汁😆外面仲煎得好脆😋另外叫咗半隻炸子雞 ($238)😋雖然啲雞肉唔算特別肥,但炸子雞正正就係食佢香脆嘅皮☺️調味唔會過分鹹,仲有啲蝦片俾你一齊食添😋當然唔少得我最愛嘅奶油津白 ($108)😆非常creamy,啲菜都好甜😌另外亦叫咗個炸銀絲卷 ($35),呢個點都唔會難食掛,點埋煉奶好滿足😋最後仲叫埋個豆沙鍋餅 ($65)做甜品~個餅皮好香,餡都有好香紅豆味,熱辣辣咁食真係正!我哋兩個比較大食,所以叫嘅嘢都相對比較多🤣始終餐廳位於尖沙咀,價錢相對冇連鎖餐廳咁平,但好鍾意佢哋喺小店經營,老闆同老闆娘都非常親切,會主動幫我哋追一追啲單,我哋都食得好開心🤗

香煎鮮肉鍋貼

炸子雞

奶油津白

2022-11-25
$328 (Dinner)
香煎鮮肉鍋貼
炸子雞
奶油津白
2022-10-31 503 views
Had lunch here and ordered 2 lunch setsThe sweet and sour fish looks good but I didn't try.I had the stir fried pork belly, it tasted like the ready-to-eat sauce which is available in the supermarket. The portion was generous as there was a decent amount of sliced pork belly.