2021-10-09
中午經過嘅時候發現原來唔知幾時依度開左間新餐廳,之前都完全無為意,係咁啱經過見到有人喺門口介紹,又見中午lunch set都幾啱食,就諗住試下。裡面係新裝修,所以都幾新淨,而且餐廳幾寬敞,具有空間感,我地兩個人坐圓檯都坐得幾舒服。午市套餐有8款可以揀,見到當中有個係陳村粉,我之前無食過所以本身唔係好知咩嚟,但見朋友講到中意食而且平時又比較少見到,咪諗住試下,所以我地兩個都叫左個干炒爽肉陳村粉($55)。結果野食嚟到我第一個反應就係覺得好似乾炒牛河😂 原來陳村粉有啲似河粉同腸粉嘅混合體,扁平寬身,我第一次食覺得幾特別。而且佢嘅口感食落好薄同滑,覺得唔錯幾好食,爽肉都好軟嫩。成碟粉麵炒得好有鑊氣,味道都覺得好似真係食緊乾炒牛河,而且分量都多,食完好飽。第一次食依間餐廳覺得環境同食物質素都幾好,套餐包埋飲品免加一,下次會再嚟試下其他野食。