2024-05-17 586 views
話說灣仔和記餐廳結業前一直未去過,其實係我嘅一大遺憾。前排知道有間姊妹店喺西灣河,已經第一時間走過去幫襯。今次嚟到灣仔做嘢,當然把握機會,嚟佢新開嘅 cafe 食個 lunch 啦。一入門口,已經被呢度嘅裝修吸引:水泥風牆身同木系枱椅,全部都係我最鍾意嘅。揀咗個面向街嘅位坐低,都未落單,就畀隔離枱嘅食客吸引咗目光,原來係一班音樂人飯聚緊,果然係間同音樂有緊密聯繫嘅 cafe。叫咗我嘅至愛卡邦尼意粉,無論味道同口感都係我鍾意嘅口味,份量仲比一般 cafe 多,要讚👍。唯一可改善嘅係賣相,例如擺盤可整齊啲,面頭隻蛋煎靚少少,咁就 perfect 喇。杯 Flat White 呢就無可挑剔喇,我成日覺得奶啡一定要配 nutty 嘅豆,所以呢杯絕對啱我口味,加埋個靚靚拉花,勁滿足🥰。