2022-11-24
經過黃埔,去咗一間幾特別嘅拉麵居酒屋食晏。鋪面裝修好有日本特色,貼左啲福崗既資訊喺牆。佢lunch time 有兩個set,1個拉麵加1杯野飲:$78,1個拉麵加兩串小食加1杯野飲:$118,雖然都有加一,但係如果唔加特別野食,都算ok👌🏼👌🏼叫左2個lunch set,虎蝦濃湯拉麵+蟹肉牡蠣,葡提鴨卷+午後檸茶;另一個set:明太子拉麵+午後檸茶。虎蝦濃湯拉麵:個湯好似西式嘅龍蝦湯,但係佢比較清,唔會膩。而同時佢又做到濃湯嘅效果,所有湯可以掛晒上個拉麵度👍🏼 而最上面嗰隻虎蝦,佢有櫻花蝦包住去炸,估吓非常大聲同埋好新鮮👍🏼呢個拉麵真係值得一試👍🏼👍🏼明太子拉麵:呢個嘅感覺做到好似明太子意粉咁,但係唯一敗筆係佢食晒會比較你,因為入面有比較多芝士粉,如果佢會減少啲芝士粉或者換成一啲比較Fresh既野,或者係青檸或者柚子皮啲類配料,成個意粉食落去個感覺可能會更加輕鬆。但亦都可以提一提嘅係,呢個拉麵唔知點解有陣青瓜味🤔蟹肉牡蠣:牡蠣幾大隻,炸得幾脆葡提鴨卷:個鴨燒得有啲老,有進步空間總體來講,我覺得可以有第二次,幾好幾好👍🏼
蟹肉牡蠣:牡蠣幾大隻,炸得幾脆
葡提鴨卷:個鴨燒得有啲老,有進步空間
總體來講,我覺得可以有第二次,幾好幾好👍🏼