2018-02-20
諾士佛台附近餐廳都多,但係呢間嘅服務真係麻麻,食物質素亦很一般。店面大約有兩、三個嘅侍應(佔七成左右)係韓國人嚟嘅,所以唔識聽廣東話,需要講英文或者意圖試嘅方式去落單。不過都唔係問題,反而會覺得用韓國人服務更地道,應該整體會加分。睇之前食評,以為炸雞係推介,點知一食就覺得失望⋯ 🙁😭 我哋揀咗「蒜味豉油炸雞」($158),炸雞味道較淡,唔juicy仲要好乾 😐🤦🏻♀️, 好硬但又唔係脆,似係炸過頭。可能喺韓國食過橋村炸雞太好食,對比之下,同朋友雙雙失望,每人食咗兩件已經覺得冇咩胃口🤧🤧「韓式牛肉炒粉絲」($128)上咗菜之後,發現原來冇比齊餐具。一開始入座嘅時候,其實都已經留意到只係俾咗鐵匙羹,以為係嗌咗菜之後再補返相應餐具。不過冇所謂,問題係要解決嘅,飯都係要食嘅,所以只係即時諗着舉手示意侍應幫手補番每人一對筷子。之後朋友舉咗手超過5分鐘(真係有計時)都冇侍應過黎,好慘😭😐,舉到手都酸,隔離枱見到都覺得O晒嘴。個陣時間太概係8點40分,唔算係晚市中最繁忙嘅時間,眼見大部份食客都已經入咗座,享受緊野食。首先係放漏咗餐具已經係基本唔應犯嘅錯誤,但係有咩可能舉手咁耐都一個侍應過黎。後尾朋友
首先係放漏咗餐具已經係基本唔應犯嘅錯誤,但係有咩可能舉手咁耐都一個侍應過黎。後尾朋友仲話舉手期間,肯定有其中一個職員見到我哋舉手,不過仍然係遲遲都無人過嚟。最後,解決方法我哋只好打電話過去餐廳將要求傳達😵😵,電話只係打左大概左3秒左右就有人聽 (finally)
由於為左等餐具,碟餸已經開始凍凍地, 相信已經錯過咗最佳進食嘅時機,食物質素都大大扣分。不過好彩, 「韓式牛肉炒粉絲」唔算太差。雖然牛肉算平平無奇,但係炒粉絲炒得唔錯,味道濃郁,唔會黐埋一舊。
另外叫咗兩杯smoothie,分分別係芒果味同埋藍莓味,藍莓味意外地好味。只可惜,野飲唔會為到間餐廳拉大大返高過分。
如果係尖沙咀真係好想食韓國嘢食,或者可以去韓國街嗰邊,不過通常都有好多人要等位。如果真係想試呢一間,建議你揀啲相對廉價嘅食物,比如係部隊鍋、魚餅湯等, 因為冇可能煮得難食 。