2022-10-14
上星期去咗位於坪洲嘅日本茶屋,小店設有室內同室外位置,室內係溫暖嘅木系裝修,超開心可以坐到榻榻米位置呢(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)食物方面,佢地提供多款日式主食同小食,超級推介大家試醬油炸雞扒飯($70),雞扒外脆內嫩,自家製嘅醬汁非常入味,+$10要埋份量十足嘅滑蛋就perfect嚕🍳而bobo嗌嘅鹽蔥牛肉飯($70)都唔錯,佢係一碗牛肉加一碗飯咁上,各位男士唔好再抱怨cafe食唔飽人😹 日本製嘅芝士年糕($25/2件)脹卜卜軟綿綿,係幸福嘅感覺☺️呢度嘅甜品亦非常有名,Tiramisu($48)以意大利進口嘅材料製成,酒味頗濃,口感creamy濕潤🇮🇹 焙茶法式焦糖燉蛋($45)賣相普通,但食落口感好creamy好滑,有驚喜🍮黎得茶屋梗係要嗌茶類飲品,京都直送嘅抹茶($40/hot)香醇濃郁,帶沉穩茶香味🍵凍飲柚子焙茶梳打($50)味道好夾,而且做到柚子同焙茶味同時都好出,很喜歡呢🍹