早排父親節,難得疫情算有少少緩和,麻甩專員同親戚11個人去左土瓜灣一間酒樓到食飯遲少少慶祝父親節但要分兩檯食估唔到酒樓食物質素勁有驚喜,仲要唔貴,專員會逐樣食物為大家一一介紹。蜜汁叉燒(例牌)半肥瘦叉燒表面望落光澤,半燶嘅表皮下有一層光亮嘅蜜汁,顯得出師傅嘅燒烤功力叉燒放入口後,先感受到叉燒嘅蜜汁香氣,再者係少量嘅脆口嘅感覺,然後叉燒嘅半肥油由叉燒肉內滲出黎,肉質新鮮唔霉,香濃嘅燒烤配以肥油嘅香氣絕對係非常好嘅開胃小菜。火焰燒雞燒雞非常有驚喜,燒雞成隻插係個架上面,送黎放上檯時已經有陣陣嘅燒雞香氣最有驚喜係有員工會幫手將酒精同直接再淋落去燒雞到然後點火一點火個下雞皮再燒多一次,酒精揮發後同時為現場帶黎陣陣嘅酒香同雞油香燒雞本身唔細隻,所以拆肉後嘅份量都幾多,絕對足夠好多人齊齊食燒雞雞皮薄身,非常脆口,雞油同雞汁直表係表皮底下滴出黎肉質經過燒完再燒後都唔柴口,保持到肉質鮮嫩而且啖啖肉,非常適合食肉獸。陳皮蒸青鮑青鮑夠大隻,夠新鮮鮑魚爽口彈口之餘唔會有咬唔開嘅情況陳皮條唔苦澀,鮑魚沾少少豉酒後配埋陳皮條一齊食,清新嘅香氣連埋鮑魚嘅鮮味同新鮮彈牙口感絕對食完都唔會頂位,而且陳皮嘅清新香味不斷
但要分兩檯食

蜜汁叉燒(例牌)
。蜜汁叉燒(例牌)

。火焰燒雞
最有驚喜係有員工會幫手將酒精同直接再淋落去燒雞到然後點火

燒雞雞皮薄身,非常脆口,雞油同雞汁直表係表皮底下滴出黎

陳皮蒸青鮑
。陳皮蒸青鮑
青鮑夠大隻,夠新鮮
鮑魚爽口彈口之餘唔會有咬唔開嘅情況
絕對食完都唔會頂位,而且陳皮嘅清新香味不斷係口內循環

。酥炸生蠔
表皮炸得金黃而且炸漿唔厚之餘岩岩好包晒成隻生蠔
炸漿同生蠔並未有特別調味,直接食得出生蠔嘅鮮甜味道
蠔味非常香,而且蠔經過高溫速炸,本身嘅蠔汁蠔水保持晒係蠔身入面,一咬會滴出黎

但要小心因為高溫炸完,溫度都特別高,食嘅時候要小心唔好辣到口
片皮鴨

。片皮鴨(一鴨兩食)
烤鴨有得一鴨兩食,首先有片皮鴨上檯
皮用蒸爐蒸煮過,熱辣辣出晒煙,皮有大概12塊,皮身比較厚,食落唔硬反而覺得好滿足
烤鴨嘅表皮脆香,經過烤燒嘅過程將多餘嘅油脂燒晒出黎,唔油膩之餘陣陣嘅鴨香味湧晒出黎
厚厚實實嘅表皮感覺再配以京蔥青瓜烤鴨醬汁,直頭以為自己食緊漢堡包

豉汁苦瓜燘鴨
。豉汁苦瓜燘鴨(一鴨兩食)
食完片皮鴨再食埋個燘鴨,調味合度適中
苦瓜甘香清甜夠淋,食落唔怕會有澀味或草青味
豉汁埋芡包住所有鴨肉同苦瓜,豉汁嘅鹹味帶出鴨本身肉嘅甜味
鴨唔老之餘肉質夠嫩

蔥白炒帶子西蘭花
。蔥白炒帶子西蘭花
帶子炒到8成熟,上菜時再用餘溫保持內裡肉質細嫩
帶子嘅鮮味底下再配以蔥白,清新嘅香味令鮮味更加突出
小可惜嘅係西蘭生無任何醬汁淋上面,比較清淡,但清淡得黎可以當係一個比自己消化下嘅環節

豉油皇銀芽肉絲炒麵
。豉油皇銀芽肉絲炒麵
炒麵炒得夠乾身唔油,豉油香味足夠,麵質食落條條分明唔黏嘴
作為最後上檯嘅食物,絕對可以總結成晚嘅色,香,味,口感俱全

總結:
埋單連茶介唔洗$1700
酒樓食物質素非常驚喜,酒樓嘅價錢私房小菜嘅級數,味道絕對超班!

麻甩專員評分區
店內環境: 9/10 ,食物外觀: 10/10,食物味道: 10/10,整體分數: 9/10,翻食指數: 10/10
2022-06-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$170 (Dinner)
Celebration
Father's Day
蜜汁叉燒(例牌)
陳皮蒸青鮑
豉汁苦瓜燘鴨