其實已經好耐冇寫過食評喇。今次真係好想記錄一下。依個期間限定店7月13日開始。為左同個仔慶祝下每月紀念日。我知道餐廳10am開門。我就準時7月13日10am打去想訂位。結果打左去6次先有人聽。但職員話唔可以電話預約只可以用inline app訂或walk in. 但walk in 已full連排隊都唔比。仲話未來一星期都已經full 哂冇得book. 幸好個職員都好有禮貌既。結果隔左幾日,我終於在網上搵到佢口中講果個訂位app.但原來訂位要比按金。同我之前去日本時如要訂高級餐廳一樣要比哂錢先比你預訂一樣。最快可訂位係兩日後即星期五。由於我獨自帶個兩歲小朋友怕有咩變數出席唔到要比人扣錢遲到又話要扣錢。$100 per person. 所以我博下walk in. 咁岩天文台又話星期五下午冇雨就可出去啦。搭車去到已經見到好多人排緊隊。平時見咁多人就唔會排架喇。要排隊咁哂時間既野唔會做。但個仔話好想排。我就排啦。職員話先到先得。上個月去左東京多啦A夢博物館既餐廳。果到既豆沙包有7個仲有3隻口味。超好食令人回味。其實一早睇相都知香港依間餐廳好貴架喇。仲要$118 得2個。不過為博個仔開心就試下啦
其實已經好耐冇寫過食評喇。
今次真係好想記錄一下。

依個期間限定店7月13日開始。
為左同個仔慶祝下每月紀念日。
我知道餐廳10am開門。
我就準時7月13日10am打去想訂位。
結果打左去6次先有人聽。

結果隔左幾日,
我終於在網上搵到佢口中講果個訂位app.
但原來訂位要比按金。

平時見咁多人就唔會排架喇。
要排隊咁哂時間既野唔會做。
但個仔話好想排。我就排啦。
職員話先到先得。
上個月去左東京多啦A夢博物館既餐廳。
果到既豆沙包有7個仲有3隻口味。
超好食令人回味。
其實一早睇相都知香港依間餐廳好貴架喇。
仲要$118 得2個。
不過為博個仔開心就試下啦。
順便睇下食唔食到日本口味。

點知,好失望。。。
原來只係紅豆pancake.
兩塊pancakes入面夾住紅豆同cream.
完全唔係豆沙包。。。
pancakes味道都ok既。只係日本果個太好食。

排隊排左45分鐘。
好彩我地只係兩個人就快D.
加上咁岩預到有遊客企我前面可吹下水。
時間就快過D. 否則白企45分鐘真係好悶下。
在東京都等得耐但可以拎完電子票周圍玩完再返轉頭。果然有對比就有傷害。

依到杯荔枝梳打$78。好貴
不過排左咁耐冇理由唔試既
當去旅行啦。但旅行其實平勁多。
不過反而比我想像中好飲。
因為佢既賣相比起日本既係靚D既。
而佢既coffee我就冇試喇。
$78 一杯。真係貴得離譜。
日本仲可以揀ice chocolate. 又有多啦A夢拉花。
依到只可揀latte.
可能選擇少係為左防止出錯啦。

因為我一向都鍾意搵性價比高既餐廳。
太貴就唔多值咁囉。
最後因為排隊排到5點幾。
所以當食埋dinner 啦。
本身排到一半時有個職員突然話冇哂龍蝦包賣。
我入到餐廳見到有人食。
我再問職員有冇龍蝦包。
個職員話問下但最後冇覆過。
我就叫左紅豆pancake同荔枝梳打。

但太餓就想問多次有冇龍蝦包。
因為個pancake真係好失望。
本身諗住佢如果還原到日本既味道就叫兩份架喇。最後,有個職員話睇下我用餐時間再決定比唔比我叫野食。其實我食野超快。帶住個B都坐唔耐啦。結果,佢睇完時間就幫我order左。

嘩。龍蝦包既龍蝦整得都幾好食既。
但牛油果就有D硬有D生仲有苦味。
薯條就超一般。咁就$198。
結果,我用餐時間只係40分鐘我就起身走人。
反而埋單要排隊。
仲要搞到好似我企o係到霸住個位咁。
但其實我只係讓定位等人執枱比下一家。

杯墊就係送既。
不過好似得2款。
個職員整花左我個杯墊就比多一個我。
想影相又太難因為人太多太密。
張張相都影到其他客人。
所以都幾失望又貴性價比又低。

2024-07-19
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea