2006-01-02
因同事講到tea buffet 好多o野食,所以除夕同左bf黎試下食物種類比起其他酒店黎講就真係多D o既:熱葷款: 沙o爹串燒雞軟骨,蝦餃,魚翅餃,小籠包,奶黃餃牛仔骨,海鮮炒烏冬(不過見唔到有海鮮),魷魚仔,西藺花竹生(不過見唔到有竹生),豆漿,海鮮粥,炸魚柳,魚,春卷,黑椒肉醬意粉,金沙骨。(但就冇我同事講既三文魚天使麵)車仔麵檔有米線幼麵同河粉/ pancake / 刨冰(生果:哈蜜瓜,西瓜,火龍果,士多啤梨,龍眼同菠蘿) 麵包:煙三魚文crossiant,吞拿魚漢堡包同三款曲奇餅沙律:生菜,青紅黃椒絲,粟米,紅腰豆,雞心豆,雞肉螺絲粉,西瓜/火龍果/哈蜜瓜/蜜瓜配西米露蛋糕就只得唔同味既cheese cake:tiramisu,creme brulee,chocolate cheesecake,german cheesecake,mango cheesecake同blackberry mousse麵包:煙三魚文crossiant,吞拿魚漢堡包同三款曲奇餅茶水有咖啡同檸茶.食物則數唔係太好,d蝦餃皮勁厚.不過個chocolate cheese cake好正.員工的普通話水平更差
食物種類比起其他酒店黎講就真係多D o既:
麵包:煙三魚文crossiant,吞拿魚漢堡包同三款曲奇餅
蛋糕就只得唔同味既cheese cake:
麵包:煙三魚文crossiant,吞拿魚漢堡包同三款曲奇餅
茶水有咖啡同檸茶.
食物則數唔係太好,d蝦餃皮勁厚.不過個
chocolate cheese cake好正.
員工的普通話水平更差:我隔離檯係一對內地遊客,有個員工想confirm對遊客用咩咭找數,點知個遊客叫個員工講普通話,個員工即刻唔知點咁,走左!之後個遊客問另一個員工有冇消夜buffet,個員工竟然唔識聽,要個遊客問多次,員工想講比客聽11點開始,點知佢離譜到用普通話講11同12都講得唔清楚,連我都聽左佢講12,最後攪到要棟手指講,先知原來佢想講11點,唉!最慘係,個staff走左之後,我聽到個遊客話:香港人的普通話水平真差,真係要由小就學好喇! (身為一個香港人,我都覺得可恥),d咁既事,仲要發生o係酒店就更離譜!!
因用匯豐咭找數,所以有折,不過試過一次既話,唔會再黎!