近日朋友圈講起一寿司在銅鑼灣廣場開左以放題形式營業,名為一寿司料理,上網睇左價錢又唔貴所以都要去試一試先!可以 book 位之餘又冇限時段,只係有兩小時的時限,咁又真係彈性好多,想約朋友幾點都得。雖然唔係 weekend 去但門口都有好多人等緊位,訂左枱都要排隊等攞枱同帶你入去,好似真係好旺咁喎……入面其實都幾大,分左兩邊,但都座無虛席,見到枱枱都放得滿滿的刺身及其他食物,我哋都急不及待地要點嘢食,成場個氣氛好熱鬧,有個位我覺得好好笑就係佢放左好多個氣水櫃出黎,好似7-11買嘢飲咁,原來係自助飲品櫃,連茶水都係自助,重有個 Yogurt bar 都好吸引,自已轉雪糕又有啲去左遊樂場玩咁,好想出去玩吓! 點菜方面都係用紙仔落單,一坐落好快就黎左個刺身併盤,不太多的份量就正好比我哋試一試啲刺身質素,食落都好新鮮肥美,厚薄切得啱啱好,我個人最欣賞就係個油金魚同埋白玉豚,肉質鮮嫩彈牙的油金魚真係我的至愛,甜美又醇厚的魚香帶住絲絲質感及凍凍哋的溫度放入口中,真係食到停唔到!另外一個重點 order 就係白肉豚,唔係間間放題都有的白肉豚比起傳統吞拿魚响肉質上比較結實啲,味道亦較清一啲,加上佢雪白的

點菜方面都係用紙仔落單,一坐落好快就黎左個刺身併盤,不太多的份量就正好比我哋試一試啲刺身質素,食落都好新鮮肥美,厚薄切得啱啱好,我個人最欣賞就係個油金魚同埋白玉豚,肉質鮮嫩彈牙的油金魚真係我的至愛,甜美又醇厚的魚香帶住絲絲質感及凍凍哋的溫度放入口中,真係食到停唔到!另外一個重點 order 就係白肉豚,唔係間間放題都有的白肉豚比起傳統吞拿魚响肉質上比較結實啲,味道亦較清一啲,加上佢雪白的外表真係好靚好想食。順道一提係我哋 order 的每盤刺身都砌得好靚同埋有不同的顏色襯托,在觀感上亦令大家睇落都開心,就好似每次黎的時候都會期待一下會砌成點樣呢?嘻嘻!
食完刺身就要點番啲清清哋沙律中和下,手造豆腐沙律同蘆薈蟹籽沙律都係不二之選,枝豆、螺肉、中華沙律、帶子裙邊同芝麻八爪魚又係放題必叫,其他的唔洗多講都係嗰啲味道,但個手造豆腐沙律啲豆腐入口有好濃郁的豆味散發出黎,加埋個日式芝麻醬同野菜就真係好 green! 呢個亦係必食之選!

寿司我哋都點左一啲,但就想不到同平時去一寿司食的水準一樣,一啲都唔係求其整出黎,唯一不同的就係舊飯好似細啲,咁就正合我哋喇,可以食多幾件,所以都忍唔住要再 order 一次卷物添!
差啲忘記左個燒物添,基本上全部都幾好味,店員拎黎時都係好熱辣辣的,完全沒有一早燒好等你 order 的感覺,真正感覺到係即叫即燒,當中尤以鹽燒雞軟骨、牛舌、秋刀魚及燒菠蘿我最喜愛,全部燒物的火喉啱啱好,咬落重有肉汁的 juicy 感覺,不太咸不太淡,鹽的份量調得啱啱好,秋刀魚的肉質一啲都唔硬又唔腥,基本上我哋都無需要用伴上的檸檬。加上個燒菠蘿好香好甜又多汁,又一中和燒物的熱氣及油膩,再加上個 Yogurt 同一杯烏龍茶作為今晚的結尾。
下次可以再約多啲人一齊黎,咁就可以食多款啲食物!
2013-04-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$198 (Dinner)