2020-11-18
<<Thursday Couple 為食記👣😋>> 黎到星期四,同男朋友嚟到元朗YoHo食呢間出名嘅上海菜,都係果句!呢排對上海菜非常上癮。黎到商場,跟住我哋都搵咗間野一陣,因為元朗唔係幾熟路,之後見外面好似冇乜人以為唔使排隊,點知原來都要等咗15分鐘先入到去,但我真係好肚餓啦!好想食晒啲嘢🤤😋😋😋入面真係好多人,不過多數都係一家大細嚟食或者一大班人嚟食,可能咁樣會食得多嘢啲啦!我同男朋友就兩個人擺咗一張圓枱,叫咗一壺茶,揀咗賽螃蟹,柱侯蘿蔔炆豬肉,一個奶油津白,一個金牌小籠包同埋一個想試吓個生煎小籠包,最後仲加咗兩碗白飯送飯。講真兩個人真係食唔晒,因為樣樣份量都唔細,但係嗰陣太肚餓,所以叫咗好多。不過我哋都冇做大晒鬼,食唔晒有打包㗎!🤘🏻首先呢就嚟咗個金牌小籠包果然冇令我哋失望,嗰皮真係好薄,啲湯裝滿成半個小籠包,一咬開啲皮跟住走啲湯就已經爆出黎啦!🤤男朋友直情咇左啲湯汁出枱面,果下我都O咗嘴🤣🤣🤣證明真係爆汁,而佢嘅調味,我就覺得偏向鹹啲少少,但整體覺得真係幾好食嘅⭐️而個生煎小籠包就用鐵板上嘅,上到枱面仲有渣渣聲,聞到好香嘅味,不過呢就比起金牌小籠包
而個生煎小籠包就用鐵板上嘅,上到枱面仲有渣渣聲,聞到好香嘅味,不過呢就比起金牌小籠包嘅皮就厚啲喇,如果真係鍾意食小籠包嘅話,我建議大家都係叫返金牌小籠包會比較好,生煎嘅試一次就OK,唔係話好特別!
之後你嘅奶油津白同埋賽螃蟹都好好味!依兩個呢都係白雪雪係我最鍾意嘅顏色!🤍🤍奶油津白呢做到好幼滑,而且每條津白都好甜,好好味。賽螃蟹嘅味道都睇落去好似好清淡,但係其實好濃味,用料好豐富,佢加咗瑤柱同埋啲蟹肉,唔會有腥味但係就增加左一份鮮味,用嚟撈白飯真係一流!
跟住其實我哋都差唔多飽,但係個柱候蘿蔔炆豬肉仲未嚟,我哋就把心一橫,埋單,諗住唔要,但佢就話落咗單係真係要等30分鐘,所以我哋最後都係要咗,跟住佢哋就拎住一個火興住嘅煲出嚟,都幾靚㗎,同埋啲蘿蔔晶瑩剔透,加埋啲豬肉都好似好入味。我同男朋友就話咁不如試吓先啦,如果真係食唔晒就打包走。雖然好飽,但一食落去嘅時候覺得個調味真係好好,有啲甜,又有柱候嘅香味,而且感覺炆左好耐,加上佢用左火保持住佢嘅溫度,熱辣辣食,好正!豬肉亦都唔會乾柴,但係我哋真係食唔落啦。最後就打包比男朋友做聽日嘅午餐!
如果呢個蘿蔔唔係遲咗嚟我諗我哋應該會清晒,因為撈飯真係幾正!
而且男朋友話,第二日個蘿蔔同埋豬肉更加入味,仲好食左。所以我諗嗌外賣,然後第二日食都應該好好味🤣🤣🤪