因為幾年前由香港搬咗去九龍住,所以都比較少喺港島區食嘢,由於今日同另一半咁啱都係港島區工作,所以大家收工後都想回味下以前嘅時光,所以放咗工後喺時代廣場行街,我就負責搵食,另一半就自由購物... 咁Times高層食通天都有好多間餐廳,今日就一於試下有邊一間正啦,上到去見到有間西餐廳門面都幾吸引而且仲有鐵板燒,見佢幾吸引咁今日就去呢度享受下啦。由於時間尚早,入到去只得幾枱食客,唔駛等我就最鐘意。見佢有鐵板燒同埋西餐兩邊,見今日又唔想食得太飽所以食西餐算,由於另一半未到所以都有同侍應交流睇下有啲咩好食,見到佢個餐牌都一如傳統有好多款菜式選擇    ,最後我選擇咗幾款,一個Set Din,另外散叫咗兩款。等咗大約15分鐘,另一半同埋啲食物都相繼到咗喇。首先上枱啦就係兩個沙律,一見到就好嚇人,佢兩個沙律份量都非常大,而且整得好靚成件藝術品。首先個蘆薈鮮果合桃沙律配熱情果汁,上面除咗有合桃同熱情果之外,仲有啲無花果、蕃茄、青瓜等等,食物好新鮮而且配搭非常好,成盤都好Fresh。之後睇埋個香煎加拿大帶子沙律,最吸引我係佢嗰三粒煎香咗既超巨型帶子,食落好新鮮再配合埋有少許黑醋既沙律菜,入口好新鮮,淨係
,見佢幾吸引咁今日就去呢度享受下啦。

首先上枱啦就係兩個沙律
蘆薈鮮果合桃沙律配熱情果汁
香煎加拿大帶子沙律
,入口好新鮮,淨係食沙律都已經令人食指大動。食完個沙律等咗陣間之後就到兩碗湯,套餐個款就係忌廉南瓜湯,另外散叫左個焗酥皮龍蝦濃湯,餐廳有龍蝦湯就點都要試下。忌廉南瓜湯就咁睇賣相都非常之濃稠且入味
忌廉南瓜湯
,配合埋上面嘅麵包粒食,好鮮甜好香,令人開始進入狀態。試埋個龍蝦湯,佢個賣相真係頂呱呱,個廚師整得好靚
焗酥皮龍蝦濃湯
,整開酥皮見到龍蝦湯亦相當濃稠,而且入面都有幾粒龍蝦肉,再將酥皮浸住啲湯嚟食
焗酥皮龍蝦濃湯
,真係超開胃好好味,口腔充滿香濃嘅龍蝦甜味,啊~ 已經急不及待想食正餐啦!!!
飲完湯等多大約10分鐘,我最期待嘅澳洲M9和牛西冷牛扒終於都上枱啦~~~
澳洲M9和牛西冷牛扒
個賣相好好睇之外而且好香濃嘅牛味已經進入我的鼻,要急不及待要試一試
澳洲M9和牛西冷牛扒
。佢嘅份量都好大份,兩個人食我都覺得已經夠飽,牛扒之外仲有啲蔬菜、薯蓉同埋炸蕃薯伴碟加埋個燒汁,之後切開牛扒睇一睇
澳洲M9和牛西冷牛扒
,你地淨係睇張相就感受到佢有幾粉嫩同豐富嘅肉汁,七成熟嘅牛扒依然係我最佳選擇,影完相之後快快食一嚿。OMG~ 佢肉質非常鮮嫩,除咗肉汁豐富之外香濃嘅牛味令人齒頰留香,成個扒勁高質素,如果去就一定要試下,係我高度推介。 另一半就食個明太子蟹肉忌廉寬條麵
明太子蟹肉忌廉汁寬條麵
,雖然我依家少食澱粉質,但個賣相都忍唔住食咗幾啖,佢呢個寬條麵處理時間剛剛好,麵條煙韌爽口,配合有大量嘅蟹肉同埋明太子忌廉汁,撈埋嚟食味道相當唔錯而且好掛汁,果然冇介紹錯。幾款菜嘅份量經已食到好飽,不過仲有兩款甜品當然要試埋佢。佢個甜品係近期非常出名嘅巴斯克芝士蛋糕
巴斯克芝士蛋糕
,就咁睇賣相已經吸引,佢呢個芝士好香食落嗰陣時好有口感
巴斯克芝士蛋糕
,比較坊間一啲蛋糕鋪有過之而無不及。
慢慢傾下食下真係好Chill,呢個環境真係非常值得推介,坐得舒服又寧靜

,食物質素性價比相當高,兩個人埋單每位都係$550左右,懂得享受一定要試下,離開時見到鐵板燒個邊食客都食得津津有味
,埋單嗰陣時侍應都俾咗張單張話鐵板燒依家都有折扣

,好~ 等我下次試埋佢,食飽飽兩個人繼續回味昔日時光~~~

2023-04-25
$550 (Dinner)
蘆薈鮮果合桃沙律配熱情果汁
忌廉南瓜湯