.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🏮 ꫀ᥊𝘲ꪊ𝓲𝘴𝓲𝓽ꫀ 𝓳ꪖρꪖꪀꫀ𝘴ꫀ ꪮꪑꪖ𝘬ꪖ𝘴ꫀ ᦔ𝓲ꪀꪀꫀ𝘳 @ 🌟 鳥捌《👽食神大媽嘆居酒屋》.💁‍♀️ Omakase Dinner Food Items:前菜- 日本番茄沙律 HKD 48- 味淋雞泡魚干 HKD 72- 牛蒡漬 HKD 34季節の牡蠣- 兵庫縣連川蠔 HKD 68刺身- 深海池魚 HKD 138雞串燒稀有部位- 燒雞掌芯 HKD 32- 燒雞蠔 HKD 42雞串燒- 燒大蔥雞肉 HKD 28- 燒雞翼 HKD 28- 燒雞頸 HKD 30- 燒雞皮 HKD 28- 燒雞尾 HKD 28- 燒雞肝 HKD 32各種肉類串燒- 燒羊架 HKD 68- 燒五花腩 HKD 32- 燒牛舌 HKD 48- 燒白鱔 HKD 52野菜串燒- 日本豆腐 HKD 36- 日本蕃薯 HKD 28- 日本長芋 HKD 22主食- 濃雞湯羽衣烏冬 HKD 58甜品- 北海道紅豆蓉宇治抹茶蛋糕 HKD 38- 沖繩燒菠蘿 HKD 28.👽 大媽相信一講起日式居酒屋,大家一定唔會陌生。咁如果居酒屋可以坐起廚師面前嘆足十八道精緻美
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
- 濃雞湯羽衣烏冬 HKD 58
甜品
- 北海道紅豆蓉宇治抹茶蛋糕 HKD 38
- 沖繩燒菠蘿 HKD 28
👽 大媽相信一講起日式居酒屋,大家一定唔會陌生。咁如果居酒屋可以坐起廚師面前嘆足十八道精緻美食嘅OMAKASE,大家又有冇試過呢?🤩 今次就同大家介紹呢間位於元朗,提供特別用餐經驗嘅「鳥捌」啦!

🏠 呢間外表低調隱身起木製店面嘅日式餐廳,主打高質串燒、時令日本直運刺身生蠔、同埋當然有配搭串燒飲嘅靚酒啦。

😱 呢間新開嘅分店係非常好生意,強烈提醒大家記得要訂位呀!點解咁好生意?因為佢提供優質OMAKASE之餘,價錢仲要非常之抵,絕對係值得一試嘅新選擇呢!👍
😌 難得有一間真係好地道經營嘅居酒屋,當然唔要跟住餐牌自己揀嘢食啦。最開心就係喺吧枱度同廚師一路傾住計,一路由佢決定有咩適合自己又新鮮嘅美食,呢個先係黎呢度最難得真正嘅精髓呀。一切由佢發辦,GoGoGo!🤩

🥳 開餐!先試鮮甜到不得了嘅「兵庫縣連川蠔」🦪 打開個胃,嗰種鮮甜肥美,實在只應天上有 🤤 再試「池魚」刺身,絕對係高質之選,厚身新鮮,絕無偷工減料。食住「雞泡魚乾」同埋「牛蒡」幾款小食等主角出場,全部都爽口彈牙調味一流。

兵庫縣連川蠔

冷盤

🐔 食完多款頭盤,主角終於出場啦,就係好多款唔同部位嘅雞肉串燒!呢度真係咩嘢部位都有,由雞肉、雞翼、雞頸、雞皮、雞尾、雞肝,去到極稀有嘅例如雞掌芯、雞蠔都有!需知道真係好少餐廳會選用呢一個部位 😱 甚至乎估唔到一隻雞原來可以用咁多不同部位嚟入蘸,考廚師嘅刀工之外,亦都好考佢哋即時新鮮燒比你食嘅功力。每一件串燒擺喺面前嘅時候都係冒煙架!同埋零缺點,火候簡直係完美 👍

各式雞串燒

🍖 接住再試左燒羊架、五花肉、牛舌、白鱔。唔係講笑,呢一件係大媽喺居酒屋食過燒得最好嘅羊架。火候嘅控制甚至係超越好多自命不凡嘅西餐廳,就連某港女至愛打卡酒店嘅扒房都完全名大於實絕對輸比呢件羊架。由於呢件羊架,大媽甚至係特登俾貼士多謝主廚嘅巧手 😍

燒羊架

各式肉類串燒

🍠 然後就再試埋其他嘅素菜類串燒:豆腐、番薯,長芋。同埋唔好睇小呢一個日本蕃茄沙律以為佢好普通,真係日本蕃茄所以好鮮甜,一路食油膩嘢一路食呢個沙律係會幫你不停清味蕾消除油膩感。🍅 如果有朋友仔係鍾意食素其實都唔會怕冇嘢食㗎喺呢度,淨係野菜類嘅調味同選料都真係超班。令大媽嘅驚喜嘅係估唔到長芋入口即溶,夠曬特別。

各式野菜串燒

😝 其實食到呢度已經係飽飽㗎啦,但係見到面前呢一碗非常之濃稠嘅雞湯汁,自家製手打雞肉丸、再同蛋黃完美融合,配以較少餐廳有供應嘅「羽衣烏冬」,冇可能覺得飽唔食掛。食第一啖已經覺得係超級暖胃,真係超級大滿足,濃郁到不得了!超正呀!😍

濃雞湯羽衣烏冬

🍍 最後再有人見人愛嘅燒菠蘿,同一個茶味非常之濃郁嘅宇治抹茶蛋糕作結,清一清味蕾,為成餐飯畫上一個完美嘅句號。😇

沖繩燒菠蘿
北海道紅豆蓉宇治抹茶蛋糕

😚 大媽可以講,款款都非常之優質,真係樣樣都好足料好味!呢間有得食串燒OMAKASE嘅居酒屋絕對係優質選擇呀!裝修簡潔有格調,食材優質。而家市面上太多濫竽充數嘅廚師發辦,而呢一間絕對係低調有實力。用餐氣氛一流,大家可以好悠閒咁一路嘆美酒美食一路傾下計,記得記得記得BOOK位啊!❤️
📍 元朗教育路146號興業樓地下1號舖
📲 +(852)6828-8986
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$550 (Dinner)
兵庫縣連川蠔
冷盤