2023-09-03
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🌊 𝐋𝐚 𝐌𝐞𝐫 𝐞𝐭 𝐥𝐚 𝐒𝐚𝐯𝐞𝐮𝐫: 𝐀 𝐂𝐨𝐚𝐬𝐭𝐚𝐥 𝐆𝐚𝐬𝐭𝐫𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐜 𝐉𝐨𝐮𝐫𝐧𝐞𝐲 @ 🌟 Bistro La Baie《👽食神大媽嘆西餐》.💁♀️ 圖片展示美食為:Chef Devon’s Tasting Menu HKD 428- Cold Cut & Marinated Olives- Duck Confit Sandwich- Hokkaido Scallop Crudo- Tempura Zucchini & Flowers Stuffed With Ricotta- Wagyu Beef Cheek Bourguignon- Heritage Tomato Salad- Chocolate TorteBeaujolais HKD 78Butterfly Pea Mocktail HKD 78.👽 大媽最近去咗呢間新開嘅法國餐廳,佢係同區呢刻為止唯一一間供應精緻法國菜嘅餐廳。餐廳位於將軍澳海濱享有最大片海景嘅最佳位置,用餐環境、裝潢同氛圍都好典雅。.😋 第一次光顧選擇左餐廳大廚DEVON嘅TASTING
💁♀️ 圖片展示美食為:
- Cold Cut & Marinated Olives
- Duck Confit Sandwich
- Hokkaido Scallop Crudo
- Heritage Tomato Salad
- Chocolate Torte
Beaujolais HKD 78
Butterfly Pea Mocktail HKD 78
😋 第一次光顧選擇左餐廳大廚DEVON嘅TASTING MENU,可以一次過試勻大廚精選菜式!
🍞 首先上檯嘅係自家製麵包,香氣撲鼻,邊角香脆,內裡柔軟,配埋紫菜味牛油一齊食真係好好味。
🍷 先點選左一支Beaujolais,充滿紅果香,丹寧強度不大,溫醇宜人。望住咁靚嘅海景把酒談心,同時等候美食,真係賞心樂事。
🍹 另一款因為要揸車,就揀咗冇酒精嘅「Butterfly Pea Mocktail」。係滿滿少女心嘅薰衣草紫色,帶有淡淡果香,絕不過甜,飲落十分清爽舒服。
🫒 頭盤嚟啦,打頭陣嘅係「冷盤同橄欖」。帕馬火腿、辣肉,醃製嘅黑同綠橄欖。肉類新鮮入味,橄欖好清新,非常開胃。
🥪 另一款係「油封鴨腿三文治」,入面有牛油果醬同焦糖洋蔥。鴨腿好多汁,同埋份量十足,味道好出色!一啖咬落去,油香四溢,大大嘅滿足感。
🦪 再來係「北海道帶子刺身」,帶子大大件,爽口鮮甜,用牛油果同柚子醋拌,增加咗酸甜風味引出帶子嘅鮮味!
🫑 另一款「芝士釀節瓜花」唔好以為好普通,節瓜花裡面填埋芝士,炸得香脆嘅外皮,配上黃酒蛋黃醬,超級驚喜!
🥩 終於到非常期待嘅主菜,呢款「法式紅酒燉和牛面頰肉」,肉質鮮美,煮得恰到好處非常嫩滑!加上芝士炸蔥薯蓉,時蔬同紅酒汁,濃郁卻不油膩,非常讚。
🥗 伴隨主菜仲有「復古蕃茄沙律」加入核果同金葡萄乾,再混埋淡芝士,非常解膩,好清新。
🍰 甜品方面係「朱古力撻」,甜而不膩,朱古力味濃,上面灑上乾橙片配雪梨酒焦糖醬。最正仲要係 Gluten-Free嘅,超級貼心。
😚 呢間新開嘅法國餐廳真係令人驚艷,可以起咁靚嘅海景、舒適嘅環境,享用出色嘅美食。如果你想食好嘢,同人把酒談心,嚟呢度一定唔會後悔,真心推介大家去試下啦!
📍 將軍澳海唐俊街23號MONTEREY Place地下G02號舖
📲 +(852)2360-0801
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️