2023-07-04
素菜美味健康, 清腸胃, 我們每年聚餐必去佐敦普光齋, 因為近地鐵站, 方便朋友. 今年經濟好轉些, 所以價錢比往年高了, 不過此店調味好, 份量足, 招呼也不錯. 我們點了圍菜, 樣樣齊.錦繡大拼盆 ~ 組合滿意, 味道好均衡, 有香脆, 有酸甜,素菜像肉質有咬口. 蜜醬叉燒, 味道口感也像叉燒, 好味.香椿薯角素鳝 ~ 素鳝幾好食, 但比例略少, 如果多些更好.碧綠皇帝卷 ~ 本以為皇帝卷是香口如春卷, 原來是腐皮包, 好滑口.金沙海皇生翅 ~ 仿翅味道賣相也不錯.翡翠玉帶星鰻片 ~ 蔬菜爽甜, 玉帶星鰻片口感像魚旦.鮑羅萬有 ~ 材料有冬菇, 竹笙, 筍片, 雲耳, 鮮菇, 粟米仔, 菜心等. 煮得不會太稔. 食落頗有口感.北菰炆海參 ~ 芡汁打得薄, 既少油又少鹽, 不錯.糖醋崧子黃魚 ~ 不太酸, 好好食.福建炒飯 ~ 材料多, 好豐富.干燒伊麪 ~ 不太油, 調味好.精美甜品 ~ 花生糊, 好香濃花生味.鮮果拼盆 ~ 每人一個, 分甘同味.圍菜, 樣樣齊, 食物組合不錯. 經濟抵食 ! 初一那天我剛路過. 普光齋好善心, 齋期派免費飯盒給有須要
初一那天我剛路過. 普光齋好善心, 齋期派免費飯盒給有須要人仕.