2024-09-18
今日捉埋男朋友黎文興酒家食lunch 聽講呢間文興酒家喺英國好出名,依家喺大埔都有分店啦,黎之前已經好期待食完勁滿足果然無令我失望🫶🏻咁難得嚟到梗係要叫哂佢地嘅招牌嗌咗個燒味雙拼🤟🏻泰國櫻桃鴨加文興叉燒王佢哋個招牌泰國櫻桃鴨真係超香煙燻味好好味,而且啲肉好嫩調味好適中仲好juicy 啖啖肉😍😍😍而叉燒皇亦都係超靚位仲要半肥瘦 軟腍入味😋前菜我地仲點咗個太白花雕醉鮑魚酒味好香濃!鮑魚爽口,彈牙好味仲有啲醉蓮藕拌碟,同樣係好爽脆另外金沙琵琶豆腐,超有驚喜嘅炸豆腐。出邊包咗一層鹹蛋黃😍外酥內軟鹹鹹香香香,真係講起都想再食!仲有胡椒豬肚雞,啲雞好嫩滑個湯都好香!最後要大讚呢個文興炒飯,真係我食過最好味嘅炒飯!飯粒粒分明再加埋脆卜卜嘅櫻花蝦,超香口超有鑊氣🥳🥳🤩咁高興梗係食埋甜品啦,點咗中式心太軟,原來係類似蒸蛋白嘅甜品、裏面仲加咗桃膠等等嘅配料,勁滿足🤓🤓下次會帶埋屋企人再去食!
食完勁滿足果然無令我失望🫶🏻
咁難得嚟到梗係要叫哂佢地嘅招牌
嗌咗個燒味雙拼🤟🏻
泰國櫻桃鴨加文興叉燒王
前菜我地仲點咗個太白花雕醉鮑魚
酒味好香濃!鮑魚爽口,彈牙好味
仲有啲醉蓮藕拌碟,同樣係好爽脆
仲有胡椒豬肚雞,啲雞好嫩滑個湯都好香!
咁高興梗係食埋甜品啦,點咗中式心太軟,
下次會帶埋屋企人再去食!