[ 文興酒家 ]大埔竟然有一間來自英國倫教🇬🇧嘅中菜廳!佢地係倫敦開業三十多年,招牌燒鴨🔥🦆更被 英國金融時報 譽為世上最好食嘅燒鴨,查理斯王子 都食過,嚟咗香港開分店當然要試吓。小食✿ 川辣藕片 $48✿ 太白花雕醉鮑魚 $58兩款都係涼伴開胃小食,蓮藕片伴麻辣汁又幾夾,切成一片片嘅鮑魚酒味香醇。湯類🥣✿ 每日靚湯 $38/碗原盅青紅蘿蔔湯好足料,味道清甜無味精。燒味✿ 燒味雙拼 $148必食 粵式燒泰國櫻桃鴨🔥🦆,佢地燒鴨與坊間酒樓最大分別係起骨上碟。燒鴨採用泰國櫻桃谷鴨,皮薄充滿油香,肉質嫩滑,配埋鴨醬味道更豐富。另外拼 蜜汁叉燒王🔥🐷,肥瘦均勻,兩款燒味都啖啖肉😋。主菜✿ 特色酸菜沙巴龍躉 $348 🐟呢道酸菜魚特別於用上原條沙巴龍躉,肉質柔嫩有彈性,魚湯湯底麻香辣惹味,配料超足有酸菜、花椒粒、蓮藕、萵筍、薯粉等。✿ 黃金炸大腸 $108大排檔小炒常見菜式,外皮脆脆又香口😋。炒粉麵飯✿ 文興招牌炒飯 $128 炒飯份量十足又足料,有蝦仁、櫻花蝦等,幾乎每口炒飯都有蛋白,口感鬆軟,香口而唔會太油太鹹👍。甜點🍮✿ 中式心太軟 $48/位見到個名估唔到係咩嘢🤔,原來係椰汁桃膠蛋白燉奶
[ 文興酒家 ]

小食
✿ 川辣藕片 $48
✿ 太白花雕醉鮑魚 $58

湯類🥣
✿ 每日靚湯 $38/碗
原盅青紅蘿蔔湯好足料,味道清甜無味精。

燒味
✿ 燒味雙拼 $148

另外拼 蜜汁叉燒王🔥🐷,肥瘦均勻,兩款燒味都啖啖肉😋。

主菜
✿ 特色酸菜沙巴龍躉 $348 🐟

✿ 黃金炸大腸 $108
大排檔小炒常見菜式,外皮脆脆又香口😋。

炒粉麵飯
✿ 文興招牌炒飯 $128

甜點🍮
✿ 中式心太軟 $48/位
見到個名估唔到係咩嘢🤔,原來係椰汁桃膠蛋白燉奶,口感嫩滑唔會太甜。

總結🫦
估唔到大埔有呢間英國流傳返香港嘅中菜廳,招牌燒鴨 值得一試。中環都有分店,一班人想食中菜又多個選擇👍。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
文興酒家
地址:大埔大明里5號寶華樓地下2號舖
電話:2981 2212
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2024-09-06 2388 views
近排好鐘意食中菜,因為要煮得出好食嘅中菜,技巧同靚嘅材料缺一不可,咁啱有朋友住大埔推介呢個酒家,所以我地就趁weekend黎探下呢個大埔友同試下佢。酒家嘅位置好易搵,就起大埔舊墟中間個公園嘅其中一邊,附近有好多野賣,可以去食同順便行下👍🏻我地去到酒家,係傳統嘅中菜酒家裝修,坐低咗,有啲surprise個Menu嘅設計,有啲西式嘅感覺,而且菜式有好多同埋好似都好好食,搞到我地有選擇困難症🤣我地最後叫咗幾個小菜同甜品。太白花雕醉鮑魚首先黎嘅係一個冷盤,用花雕酒醃味嘅鮑魚,好入味同充滿濃濃嘅酒香,鮑魚口感爽滑,好欣賞餐廳配埋爽脆嘅麻辣蓮藕,令到醉鮑魚嘅味道提升一個層次😍泰國櫻桃鴨拼文興叉燒皇呢個燒味拼盤用上咗文興招牌嘅櫻桃鴨同埋叉燒皇,櫻桃鴨外脆內軟,肉質鮮嫩,同平時出邊食嘅燒鴨好唔同,味道媲美燒鵝,另一方面,叉燒亦都十分出色,濃濃嘅叉燒醬配上半肥瘦嘅叉燒,口感柔軟,味道濃郁,絕對係香港最好食嘅叉燒之一👍🏻特色酸菜沙巴龍躉呢個唔係大陸辣嘅嗰種酸菜魚,味道比較溫和,因為佢用煲上,所以熱辣辣咁,好吸引。酸菜湯味道比較甜,好易入口,而且因為用咗沙巴龍躉,所以魚嘅口感好豐富,充滿骨膠原嘅感覺,連我唔

泰國櫻桃鴨拼文興叉燒皇
泰國櫻桃鴨拉拼文興叉燒皇

特色酸菜沙巴龍躉
呢個唔係大陸辣嘅嗰種酸菜魚,味道比較溫和,因為佢用煲上,所以熱辣辣咁,好吸引。酸菜湯味道比較甜,好易入口,而且因為用咗沙巴龍躉,所以魚嘅口感好豐富,充滿骨膠原嘅感覺,連我唔食得辣嘅朋友都大讚👍🏻
金沙琵琶豆腐
呢個係一個好考功夫嘅菜式,因為要keep住枇杷豆腐柔軟嘅口感,但係出邊嘅金沙炸皮又要香脆,而文興做得到,金沙炸皮充滿濃濃嘅鹹蛋味,但係完全冇掩蓋豆腐豆味,所以我哋一人一嚿咁好快就食曬😋
文興招牌炒飯
文興嘅炒飯炒得好好,粒粒分明,而且每粒飯都有蛋香,配上好多鮮蝦仁,蛋白同埋菜粒,充滿口感,絕對係一個高質嘅炒飯👏🏻
是日例湯
食中菜,飲中湯係必須嘅,是日例湯係粉葛豬骨湯,唔好以為例湯就一定係交行貨,呢個絕對係一個落足材料嘅老火例湯,飲落每啖都充滿誠意😋
中式心太軟
最後我哋叫咗一個甜品,叫做中式心太軟,我哋係因為佢個名夠晒特別而叫嘅,其實佢係燉蛋白加燉奶,而燉蛋白中間有雪蛤膏,所以係一個好養生嘅甜品,出邊未食過,我哋食完都大讚好味。
中式心太軟

總括嚟講,文興酒家絕對係大埔一間臥虎藏龍嘅高質素中菜館,我哋一定會再去食😋
泰國櫻桃鴨拉拼文興叉燒皇
2024-12-12 0 views
大明里呢度有好多餐廳,呢間文興酒家門面唔係太起眼仲有啲陳舊,但行入嚟會覺得別有洞天👍🏻 入面裝修非常雅緻而且食物味道一流,十分推薦大家嚟試試!🥢櫻桃鴨配文興叉燒皇呢個燒味拼盤有齊兩款王牌,櫻桃鴨有陣果香味,食落亦夠晒油香!叉燒就非常軟嫩,外層嘅蜜糖做到又甜又香脆👍🏻🥢太白花雕鮑魚+辣藕片非常夠花雕酒香👍🏻 而且大大隻鮑魚切片,一啲都唔孤寒,厚切鮑片十分彈牙,辣藕片亦好爽口,作為前菜非常可口👍🏻🥢特色酸菜沙巴龍躉原條沙巴龍躉上枱好震撼🤤 唔使講都知道啲魚肉有幾爽滑,魚骨湯底好香濃,加埋酸菜,酸辣味夠搶口👍🏻 湯底入面仲有好多配料同薯粉,大家都食到停唔到!🥢黃金炸大腸炸到好香脆但又唔覺得油膩,點埋個酸甜醬一流🥢文興招牌炒飯炒飯粒粒分明非常乾身,用櫻花蝦嚟炒香氣十足,重點係用蛋白嚟炒,誠意滿分👍🏻🥢中式心太軟原來係椰汁蛋白燉奶,入面仲有海燕同埋桃膠,非常滋潤,秋冬天食一流

🥢櫻桃鴨配文興叉燒皇

🥢太白花雕鮑魚+辣藕片

🥢特色酸菜沙巴龍躉

🥢黃金炸大腸
炸到好香脆但又唔覺得油膩,點埋個酸甜醬一流

🥢文興招牌炒飯

🥢中式心太軟
2024-11-15 548 views
聽朋友講大埔有間好好嘅中菜餐廳,今日終於有機會入大埔,咁就一於約埋朋友嚟試吓啦。泰國櫻桃鴨/文興叉燒皇真係令人一試難忘。泰國櫻桃鴨外皮烤得金黃香脆,內裡肉質鮮嫩多汁,帶有淡淡嘅果香味,令人每一口都充滿咗驚喜。文興叉燒皇則係經典之作,叉燒肉質嫩滑,甜而不膩,外層刷上咗蜜汁,令整道叉燒更加香甜,每一啖都係味覺嘅享受。呢道燒味雙拼份量足夠,適合多人分享,絕對係聚會嘅首選。是日例湯以多種新鮮食材熬製,湯底清甜,具滋補功效。每一日嘅例湯都唔同,令人每次到訪都能夠有新嘅驚喜。今日嘅例湯湯底濃郁,食材新鮮,具滋養效果,飲完之後令人感到溫暖同滿足。努力太白花雕醉鮑魚呢道菜以花雕酒浸製鮑魚,味道獨特。鮑魚肉質鮮甜,帶有淡淡嘅酒香,同花雕酒嘅味道完美融合,每一啖都係味覺嘅享受。特色酸菜沙巴龍躉係一道口感豐富嘅菜品。龍躉魚肉質鮮嫩,酸菜嘅酸味恰到好處,令味道更加清新。呢道菜既能夠開胃,又唔會過於油膩,非常適合作為主菜享用。沙巴龍躉同酸菜嘅結合,令人每一啖都充滿咗驚喜同滿足。呢間餐廳又平又抵食,而且中菜非常正宗,好適合帶外國朋友嚟試吓。而且同朋友或者屋企人聚會都好適合,我下次都一定會再嚟啊。

泰國櫻桃鴨/文興叉燒皇

努力太白花雕醉鮑魚

2024-11-13 395 views
餐廳咁旺場, 令到感覺座位略為狹迫, 但食物質素和服務態度絕對可以平反, 先來文興例湯,足料足味是紅蘿蔔粉葛煲豬踭, 跟住一個小食太白花雕醉鮑魚, 切成薄片又易入口酒味又濃, 食燒味是常識吧, 來了一個櫻桃鴨拼叉燒王, 义燒肉質香嫩多汁, 而鴨皮又燒得香脆肉滑, 果然名不虛傳, 之後的金沙琵琶豆腐,原來內有乾坤有鮮蝦和馬蹄, 除了更有咬口與表面的鹹蛋黃實在超夾, 再來一大鍋特色酸菜原條沙巴龍躉, 除了好有睇頭外, 連配菜及粉皮都絕不可錯過。主食是文興招牌炒飯,蝦醬香氣撲鼻, 最後的甜品中式心太軟, 由舖在表面最吸睛的雪燕到頂層的椰漿、中層的阿膠到底層的燉蛋, 簡直是考甜品師父的功夫, 整頓晚飯各人都很滿意, 下次會再叫大班人捧場。

2024-11-10
2024-11-12 311 views
淨看門面不算突出, 除了吸睛的燒味窗櫥和簡潔的座椅, 但早午晚都奇門如市, 今日與一眾友人行完山剛巧過了午膳高峯時間, 只等了一會已可安排入座, 但不多久又一大班行山友湧至, 個個都話慕名而來, 連埋D街坊來食下午茶, 好不熱鬧。說回食物質素, 义燒王和櫻桃鴨是必吃的, 也沒有令人失望, 那個前菜冰鎮醉鮑魚, 實在感覺清新又酒香彈牙, 主菜的酸菜石斑魚認真大盆又開胃, 另一小菜金沙琵琶豆腐, 須然邪惡但實在惹味, 已經差不多了, 友人話想食甜品, 餐牌標價$46的中式心太軟, 上枱時很吸晴, 而且味道層次複雜, 實在是功夫菜, 認真超值。

2024-11-10
2024-11-07 469 views
今次試咗呢間主打中式經典菜嘅餐廳,整體嚟講食物有風味,而且菜式選擇多元化。首先,燒味雙拼嘅泰國櫻桃鴨同文興叉燒皇,真係名副其實嘅「皇牌」。櫻桃鴨皮脆肉嫩,油脂豐富但唔會過膩,鴨味濃郁;而叉燒皇肥瘦適中,蜜汁香甜!是日例湯 – 紅蘿蔔粟米瘦肉湯,湯底清甜,材料豐富,係個不錯嘅開端。之後到太白花雕醉鮑魚,鮑魚彈牙,花雕酒味香醇。文興香酥鴨 (半隻),鴨皮炸得金黃香脆,配麼麼皮包住食,好特別。金沙琵琶豆腐,豆腐外層金黃酥脆,內裡軟滑細嫩,鹹蛋黃醬汁香濃。文興招牌炒飯,粒粒分明,鑊氣十足。最後嘅甜品中式心太軟,原來即是椰汁桃膠燕窩燉燉蛋白。椰香突出,燕窩滋潤,桃膠爽滑。

文興招牌炒飯,粒粒分明,鑊氣十足。

2024-11-06 429 views
假日同屋企人去咗大埔呢間文興酒家,有廣式小菜。首先上嚟嘅就係燒味雙拼。泰國櫻桃鴨皮薄肉嫩,仲帶埋淡淡嘅果香,真係好好味😋而叉燒皇就肉質肥美,密汁香甜。太白花雕醉鮑魚,鮑魚肉質Q彈細緻,配埋濃郁嘅醉花雕酒汁,層次豐富。食完前菜就飲返個是日餐湯:紅蘿蔔粟米瘦肉湯。湯熱辣辣好暖胃。文興嘅香酥鴨更係一大亮點,酥脆嘅外皮及鴨肉,份量都幾多。金沙琵琶豆腐外層金黃酥脆,沾滿蛋黃香。最後嘅文興招牌炒飯,炒得剛好。甜品方面,中式心太軟有驚喜。椰汁桃膠燕窩燉蛋白好滋潤。

假日同屋企人去咗大埔呢間文興酒家,有廣式小菜。

文興嘅香酥鴨更係一大亮點,酥脆嘅外皮及鴨肉,份量都幾多。

甜品方面,中式心太軟有驚喜。椰汁桃膠燕窩燉蛋白好滋潤。

平時見到文興好多人排隊 但係一直都冇入去🤣因為見到個定價都幾貴🥹最近屋企人生日 想帶佢食餐好嘅 就去咗呢間連查理斯王子都食過嘅中菜😉雖然佢哋嘅位置唔多 而且好迫 但係每個人去完都大贊好食😋我哋叫咗幾款招牌小菜當然首先要提及佢哋嘅櫻桃鴨💯我叫咗櫻桃鴨同叉燒雙拼 不得不說佢哋嘅櫻桃鴨肉嫩 咬落好有油脂香 但係唔會好肥💯叉燒簡直冇得彈 滿滿嘅蜜汁 咬落去入口即溶除此之外仲有佢哋嘅招牌例湯 我見到每一台都有叫例湯嘅肥豬肉 肥得來好嫩滑 食落口完全唔會覺得好邪惡 但係亦都唔會好嚡 真係超級推薦仲有招牌小炒王都好惹味
雖然佢哋嘅位置唔多 而且好迫 但係每個人去完都大贊好食😋

我哋叫咗幾款招牌小菜

除此之外仲有佢哋嘅招牌例湯 我見到每一台都有叫

仲有招牌小炒王都好惹味
2024-10-23
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday
2024-10-31 439 views
文興酒家係一間老字號中菜館當中尤其燒鵝特別出名👍🏻除左燒味外仲有多款中式小菜食飯時間坐無虛席 好有人氣💕.🫧燒味雙拼·泰國櫻桃鴨及文興叉燒皇鴨肉鮮嫩多汁 叉燒則外焦內嫩味道勁高質 令人食指大動🥴.🫧是日例湯好足料老火湯 選用新鮮食材熬製 冬天飲成個人都暖笠笠.🫧太白花雕醉鮑魚鮑魚好大隻 肉質鮮嫩彈牙太白花雕酒的酒香四溢 .🫧特色酸菜沙巴龍躉酸菜的味道襯托出魚肉的鮮美清新可口魚肉好嫩滑 成條沙巴龍躉上好有誠意😋😋.🫧金沙琵琶豆腐琵琶豆腐外酥內嫩搭配金沙鹹香可口口感豐富.🫧文興招牌炒飯炒飯香氣四溢米粒粒粒分明飯上的櫻花蝦超香 令炒飯味道層次更上一層樓 超正😭😭.🫧中式心太軟開頭估唔到係咩黎 原來係桃膠燕窩燉蛋白每一口仲會品嘗到淡淡的杏仁香 好滋補💪🏻
文興酒家係一間老字號中菜館

飯上的櫻花蝦超香 令炒飯味道層次更上一層樓 超正😭😭

🫧中式心太軟
開頭估唔到係咩黎 原來係桃膠燕窩燉蛋白
每一口仲會品嘗到淡淡的杏仁香 好滋補💪🏻
位於大埔既文興酒家,係一間兼具傳統與創新既中菜餐廳,最近我特意去試咗佢哋招牌菜,真係令人驚喜!首先,我點咗燒味雙拼,有齊泰國櫻桃鴨同文興叉燒皇。櫻桃鴨外皮香脆,肉質鮮嫩,油脂均勻分佈,帶有淡淡果香。而叉燒皇則是色澤誘人,肉質柔嫩,醬汁濃郁,味道十足,兩者搭配簡直完美,真係好滿足!接住嚟試咗是日例湯,湯底清香,內有紅蘿蔔、薯仔同瘦肉,既健康又滋潤,特別適合轉季天氣享用。太白花雕醉鮑魚,入口即化,酒香四溢,鮑魚鮮味十足,令人回味無窮。金沙琵琶豆腐,口感滑嫩豆腐,外層裹上金黃金沙,外脆內嫩,形成鮮明對比,每一口都令人驚喜!然後我試咗特色酸菜沙巴龍躉,色彩繽紛好吸引!酸菜既清酸味與龍躉鮮甜味相得益彰,口感層次分明,讓整個用餐體驗更加豐富!黎得呢度,當然要試文興招牌炒飯,飯粒分明,炒得乾爽,配料新鮮,讓人一口接一口。最後,以中式心太軟作結,蛋白燉奶配上雪燕、椰汁、桃膠,清甜滑嫩,既滿足又不會太膩。總括而言,文興酒家無論係菜式定環境都相當出色,無論係家庭聚會定朋友聚餐,絕對係一個值得推薦的好地方! 文興酒家地址: 大埔大明里5號地下2號舖

文興酒家
地址: 大埔大明里5號地下2號舖
2024-10-30 308 views
今日同屋企人去了大埔的文興酒家食飯,午市全場滿座,幸好流動量都快,等了一陣就有位。餐廳主打燒味及特色中菜,基本上每次幫襯都永無失手。粉葛紅蘿蔔豬𦟌湯:完全無味精,清甜有肉香,粉葛更是煲至又粉又腍。太白花雕醉鮑魚:鮑魚浸得入味,酒味突出,蓮藕爽脆酸辣,十分開胃。金沙琵琶豆腐:金黃色的豆腐攞盤精緻,表面沾滿了咸蛋王,裏面有馬蹄、蝦仁,炸至外脆內滑,必食之一。泰國櫻桃鴨拼文興叉燒皇:燒味是這裏的招牌菜,我自己就最喜歡食叉燒,梅頭肉帶焦脆蜜汁香;櫻桃鴨皮脆肉嫩,而且多汁充滿鴨油香味。文興招牌炒飯:炒飯有蝦仁、蛋白、菜粒等,而且不油膩,十分爽口。中式心太軟:桃膠燉至腍身,表面是海燕,蛋白有陣陣椰汁香,而且很滑。

餐廳主打燒味及特色中菜,基本上每次幫襯都永無失手。

2024-10-29 250 views
這間位於大埔的【文興酒家】,主打廣東中菜,多款特色燒味及傳統手工菜都可以在這裏吃到。午市除了有點心外,還有多款特色小菜,適合一家大細過時過即聚會的好地方。泰國櫻桃鴨拼文興叉燒皇叉燒用了梅頭豬肉,入口嫩腍且有蜜糖焦香;鴨皮香脆且肉汁豐富。粉葛紅蘿蔔豬骨湯例湯十分足料,粉葛煲至很綿,鮮甜味十足。太白花雕醉鮑魚鮑魚充滿花雕酒香味,而且新鮮彈牙。文興香酥鴨鴨皮表面炸至酥脆,用熱辣辣的薄餅配上青瓜及大葱包裹,入口酥脆肉香。文興招牌炒飯炒飯飯粒分明,有蝦仁、蛋白等,炒至乾爽好味。中式心太軟桃膠椰汁燉奶入口幼滑且不會太甜,中間桃膠晶凝通透,女士補品。

泰國櫻桃鴨拼文興叉燒皇

粉葛紅蘿蔔豬骨湯
例湯十分足料,粉葛煲至很綿,鮮甜味十足。

太白花雕醉鮑魚
鮑魚充滿花雕酒香味,而且新鮮彈牙。

文興香酥鴨

文興招牌炒飯
炒飯飯粒分明,有蝦仁、蛋白等,炒至乾爽好味。

中式心太軟

🔹太白花雕醉鮑魚將嫩滑鮑魚加入花雕酒,醃得相當入味,肉質爽口彈牙,切成一片片,更方便食用~底部仲有麻辣蓮藕,爽脆麻香夠過癮!🔹是日例湯熱辣辣原盅燉湯,有紅蘿蔔、薯仔、瘦肉,清甜滋補,養脾胃一流~🔹燒味雙拼:泰國櫻桃鴨 及 文興叉燒皇可以一次過試齊文興招牌 - 泰國櫻桃鴨同文興叉燒皇!櫻桃鴨油脂豐富、肉質細嫩,烤後外皮香脆,鴨肉肥而不膩,豐厚細嫩味道佳~文興叉燒皇軟腍嫩滑,入口鬆軟充滿juicy肉汁,鹹甜香氣交織!🔹特色酸菜沙巴龍躉沙巴龍躉肉爽味鮮,啖啖肉鮮味十足!金黃色湯底香酸微辣,加入酸菜、蓮藕、萵筍、雜菇等配料製成,增添香麻口感,開胃又滋味!🔹金沙琵琶豆腐傳統經典粵菜步驟繁複!見到要叫黎試下!軟綿豆腐外層煎至金黃酥脆,配以濃厚金沙醬,濃郁香氣配搭沙沙口感,真係好出色!🔹文興招牌炒飯粒粒分明好有鑊氣,搭配大量菜粒、蝦仁、雞蛋、櫻花蝦等,炒成香口惹味炒飯!🔹中式心太軟好奇到底咩係中式心太軟~原來係蛋白燉奶!再加入桃膠、雪燕、椰汁等,滑嫩可口、層次分明,滋陰又養顏!文興酒家✨📍大埔大明里5號地下2號舖
🔹太白花雕醉鮑魚
🔹文興招牌炒飯
🔹中式心太軟
文興酒家✨
📍大埔大明里5號地下2號舖
英國紅到返香港嘅餐廳,最出名菜式係櫻桃鴨,用料講究,配上櫻桃汁,被譽為世上最好食嘅燒鴨之—,用餐期間都見有外國朋友專程嚟潮聖🎈櫻桃鴨拼文興叉燒皇櫻桃鴨鴨皮燒得脆身,鴨肉香濃肉質鮮嫩記住點櫻桃汁食,甜甜哋加上鴨肉肉香令味道更有層次叉燒皇肥瘦均勻,口感軟腍,少少肥肉入口即化,淨食定送飯都好正🎈是日例湯有紅蘿蔔粉葛、瘦肉,味道清甜,湯渣都好入味,食得出係落足料🎈太白花雕醉鮑魚醉鮑魚切成一片片方便分享,花雕酒香恰到好處,鮑魚爽口彈牙,同酒香好夾🎈特色酸菜沙巴龍躉以酸菜魚湯配沙巴龍躉夠矜貴,魚肉滑溜,湯底微辣帶點酸好開胃,材料豐富,有萵筍、雜菇、蓮藕等 🎈金沙琵琶豆腐呢道菜好考師傅功夫,每件豆腐都係金黃飽滿,裹滿香濃鹹蛋黃,香而不膩🎈文興招牌炒飯大大粒蝦肉、帶子等鮮香材料,加上炒香嘅櫻花蝦,整個配搭食得出好有誠意🎈中式心太軟面層雪燕配合杏汁好滋潤,中間係滑嫩燉蛋白,最後發現原來仲有桃膠,係個充滿驚喜嘅甜品

英國紅到返香港嘅餐廳,最出名菜式係櫻桃鴨,

🎈櫻桃鴨拼文興叉燒皇
櫻桃鴨鴨皮燒得脆身,鴨肉香濃肉質鮮嫩
記住點櫻桃汁食,甜甜哋加上鴨肉肉香令味道更有層次

🎈是日例湯
有紅蘿蔔粉葛、瘦肉,味道清甜,湯渣都好入味,食得出係落足料

🎈太白花雕醉鮑魚

🎈特色酸菜沙巴龍躉