2021-06-30 324 views
無錯,我小王子又出動了每次來天后,不是因為辦公事,就是匆匆離開。今晚,機緣下遇上一間原來已開業二十多年的日式料理老店。甫進店內,象徵著Omakase的主廚吧枱便映入眼簾。詢問之下,原來因疫情關係,現在店舖轉了晚餐餐牌,嗯…希望疫情盡快過去吧!首先試左厚燒牛舌飯一般喺出面食的牛舌都係以薄切見稱(因為太厚會韌),但估唔到。。一塊接近2cm厚嘅牛舌,咬開係意想不到的鬆脆!一番攀談交心之下,原來。。係slow cook。。一間餐廳會用上咁多心機,同時間去準備的食材,我覺得我好幸福同行友人就試左海老味噌拉麵好大隻蝦。。。有人話:拉麵嘅靈魂係在於湯底。我好肯定,呢碗拉麵充滿靈魂!因為佢嘅湯底 完全係用鮮蝦煲出嚟,除左濃郁,就係鮮同場加映仲有芝士焗蠔、軟殼蟹沙律我自問係愛蠔之人。芝士嘅香,又唔會搶去蠔肉獨特嘅鮮味,恰到好處好大隻蠔厚實嘅海鹽鋪墊,透過蠔穀,淡淡的鹽香滲透其中軟穀蟹沙律唔多講,好足料。。最後飽到開始懷疑自己係咪嗌得太多 🙈我承認三個人係食得太少(起碼都4個人再戰)今次嘅厚燒牛舌丼,亦絕對係會一試再試之選。餐廳對於食材嘅執著同堅持,久違了。幸運的是,讓我碰見
無錯,我小王子又出動了

首先試左厚燒牛舌飯

厚燒牛舌飯

同行友人就試左海老味噌拉麵

好大隻蝦。。。

海老味噌拉麵

有人話:拉麵嘅靈魂係在於湯底。

同場加映仲有芝士焗蠔、軟殼蟹沙律

芝士焗蠔

好大隻蠔

厚實嘅海鹽鋪墊,透過蠔穀,淡淡的鹽香滲透其中

軟穀蟹沙律

我承認三個人係食得太少(起碼都4個人再戰)
今次嘅厚燒牛舌丼,亦絕對係會一試再試之選。

餐廳對於食材嘅執著同堅持,久違了。

幸運的是,讓我碰見

2021-06-26
$210 (Dinner)
厚燒牛舌飯
海老味噌拉麵