2019-05-10 557 views
📍梅花邨小館總共有2間分店,之前都係食開北角果間,不過轉左工之後就無食過啦,一直念念不忘🙃。好彩而家係長沙灣有開分店,果日去開果邊就特登去食番🙂。鋪頭裝潢都都係行中國風,比起北角店,哩邊做大檯多,好適合朋友gathering。不過如果張櫈大番少少,就會坐得舒服D啦!😝.✔ 碧綠川椒雞🐤念念不忘菜式之一🤗好多人睇到個名都以為係辣既,其實佢一點都不辣!D珍珠葉炸得好脆,加埋D雞肉一齊食好惹味,送飯一流!🍚✔ 鹵水鵝片🐦鵝片好入味,鹵水味好香,唔會覺得太鹹或者太濃味。鵝片選用胸肉,肉質有口感得黎都唔會好韌,停唔到口👅!店鋪用左鹵水豆腐墊底,豆腐好軟滑都好入味👍✔ 椒鹽九肚魚🐟哩個真係喜出望外🤩🤩🤩!之前無諗過會點哩個餸,係友人想食所以叫左,點知好好好好味!椒鹽九肚魚要整得好食,一D都唔簡單,因為九肚魚本身係好軟身,而且好易會出水💦。出面好多一係炸到個外層好脆好厚,一係就炸到條魚乾哂,好似係食炸漿多過條魚。但梅花村真係整得好好☺️!首先炸到熱辣辣,而個外脆唔係死實既脆,係好薄好薄一層既炸漿,入面個魚仲係好嫩滑,魚汁都仲keep到係入面,所以食落果陣好香既魚味,而椒鹽味道剛剛好,再提升左整個味道,

✔ 椒鹽九肚魚🐟哩個真係喜出望外🤩🤩🤩!之前無諗過會點哩個餸,係友人想食所以叫左,點知好好好好味!椒鹽九肚魚要整得好食,一D都唔簡單,因為九肚魚本身係好軟身,而且好易會出水💦。出面好多一係炸到個外層好脆好厚,一係就炸到條魚乾哂,好似係食炸漿多過條魚。但梅花村真係整得好好☺️!首先炸到熱辣辣,而個外脆唔係死實既脆,係好薄好薄一層既炸漿,入面個魚仲係好嫩滑,魚汁都仲keep到係入面,所以食落果陣好香既魚味,而椒鹽味道剛剛好,再提升左整個味道,而且食落唔會成口油!😬

✔ 正宗潮式糖醋麵🍜個麵底唔會好重梘水味,外面既麵係少少脆,入面係比較淋身既,落埋糖食真係不得了!就算放耐左⏱,個麵都唔會標哂油!比起出面好多出名既都整得好味好多👨‍🍳! 高質!👍👍👍

仲有一樣令我念念不忘既就係反沙芋🤠,可惜已經賣哂😥!下次一定要一去到就叫留定先得呀!🤔
  • 碧綠川椒雞
  • 鹵水鵝片