2024-04-25
喺石門呢頭返教會,成日經過已經好想試呢間打邊爐,今晚終於可以嚟試啦話明係雞煲店,梗係一開始嚟個雞煲先啦,我哋今晚唔想食辣,所以揀咗個滋補螺片花膠雞煲(半隻) $218個煲一滾起,當然二話不說要飲咗頭啖湯先啦,同埋食吓啲湯渣,啲雞夠嫩,湯好清甜,非常足料嘅一個雞煲食完雞煲,就可以開始打邊爐喇:1)十優狀丸 $108有五款丸(蝦丸、墨魚丸、黑墨魚丸、黑松露墨魚丸、鯪魚丸),每款有兩粒,全部手打,個墨魚丸同埋蝦丸好彈牙,有口感,墨魚丸入面係有墨魚肉㗎,蝦丸入面亦都有蝦肉㗎,粒粒都係功夫丸,好好食!2)極品本地手切牛頸脊 $238塊塊牛頸脊切到好薄,肥瘦均勻,落去打邊爐煲湯亦都唔會好肥膩,食落牛肉味濃,又唔會滿口肥膩感,超正!3)自家製炸響鈴 $59自家炸響鈴,香脆可口,而且冇「油益」味,讚!最鍾意落煲湯3秒再起身即刻食,又脆又軟咁,雙重口感。4)打邊爐點都要叫啲嘢飲嘅,兩個人又應該飲唔晒一jar,所以叫咗杯大鹹檸七share。鹹鹹甜甜,又有氣gur 1 gur,感覺爽呀!呢度出面有自助醬料區,幫自己加料,員工友善,唔趕客,服務又好,所以一定會再嚟幫襯嘅!
食完雞煲,就可以開始打邊爐喇:
1)十優狀丸 $108
2)極品本地手切牛頸脊 $238