2016-06-22
哈哈,食buffet跟set就叫semi-buffet,亦即半自助餐。原來日式都有咁serve法,我就叫佢半放題啦。今次一大班朋友,無視父親節圍埋食四季禪。每人一個烏冬/主食,再狂食任食嘅天婦羅炸蝦、鵝肝多士、6款刺身、壽司。今次真係掛住食,無咩影相,好飽好滿足。先講主食,我地大部份人都叫左和牛烏冬同北海道雪場蟹配大硯烏冬。和牛嘅真係好滑,入口即溶,而蟹嘅蟹肉同大硯都好甜。個鳥冬同一般不同,而係較粗身,有種q嘅感覺,好好食。之後食左無5件都有4件鵝肝多士,即整而且好脆,完全係正到爆。天婦羅只得蝦就略微少左d選擇,但其實算炸得幾好。刺身即叫即切好新鮮,吞拿魚刺身無渣抵讚。最後要讚係個太子同海膽壽司,飯量少少地,但太子同海膽都多,而且鮮甜好食。返食指數3.5星(最高5粒),因為一個人都唔平嫁,而且自己食量唔大。不過如果大家食量大,又想坐得舒服睇下靚景,真係好應該一試!
先講主食,我地大部份人都叫左和牛烏冬同北海道雪場蟹配大硯烏冬。和牛嘅真係好滑,入口即溶,而蟹嘅蟹肉同大硯都好甜。個鳥冬同一般不同,而係較粗身,有種q嘅感覺,好好食。 之後食左無5件都有4件鵝肝多士,即整而且好脆,完全係正到爆。天婦羅只得蝦就略微少左d選擇,但其實算炸得幾好。 刺身即叫即切好新鮮,吞拿魚刺身無渣抵讚。最後要讚係個太子同海膽壽司,飯量少少地,但太子同海膽都多,而且鮮甜好食。 返食指數3.5星(最高5粒),因為一個人都唔平嫁,而且自己食量唔大。不過如果大家食量大,又想坐得舒服睇下靚景,真係好應該一試!