在沙田居住的我, 與中學同學食飯也會選擇沙田, 早前便去了位於麗豪酒店的嘉年華吧食晚飯, 這是友人帶我來的, 我也是首次前來. 一踏入店內已見到一個好大的銀幕. 而且四周環境非常大, 坐位與坐位之間有點距離, 最啱傾計. 侍應先奉上小食一碟. 我地點先了小食拼盤. 當中包括芝士薯角, 蜜糖雞翼、豬肋骨、焗青口和煙三文魚沙律. 青口幾大隻, 也算嫩身, 不會過硬和乾身. 蜜糖雞翼外皮帶點香脆, 而雞肉夠嫩滑. 芝士薯角入口有淡淡的芝士味道, 薯角較薯條有口感. 豬肋骨就相對較一般, 略為有點硬. 由於我唔食生嘢, 所以無食沙律. 愛飲湯的我, 點了龍蝦濃湯. 上枱時已經香味撲鼻. 對於我來講, 湯最基本是夠熱, 這方面合格. 湯的稀杰度適中, 由於是濃湯, 所以偏向杰身一點, 這是啱我口味. 主菜我點了有骨豬鞍. 這是用鐵板上枱. 豬鞍是厚切, 這樣口感較佳. 肉質幾嫩滑, 也易切開, 唔會整得太硬和太乾身. 單食可以食到肉的味道, 想濃味一點, 可以淋上醬汁一齊食, 兩款食法我也鍾意. 飲品我點了Cinderella. 內裡有橙

一踏入店內已見到一個好大的銀幕.

而且四周環境非常大, 坐位與坐位之間有點距離, 最啱傾計.

侍應先奉上小食一碟.

我地點先了小食拼盤.

小食拼盤

青口幾大隻, 也算嫩身, 不會過硬和乾身.

蜜糖雞翼外皮帶點香脆, 而雞肉夠嫩滑.

芝士薯角入口有淡淡的芝士味道, 薯角較薯條有口感.

豬肋骨就相對較一般, 略為有點硬.

由於我唔食生嘢, 所以無食沙律.

愛飲湯的我, 點了龍蝦濃湯.

上枱時已經香味撲鼻.

對於我來講, 湯最基本是夠熱, 這方面合格.

主菜我點了有骨豬鞍.

有骨豬鞍
這是用鐵板上枱.

豬鞍是厚切, 這樣口感較佳.

有骨豬鞍
肉質幾嫩滑, 也易切開, 唔會整得太硬和太乾身.

飲品我點了Cinderella.

內裡有橙汁, 菠蘿汁和紅莓汁混合而成.

上枱時賣相好靚, 顏色幾繽紛 味道剛剛好.

值得一讚是這裡侍應的服務態度, 店內只有佢一個人, 但仍能保持笑容和耐性, 若多一個侍應會好一點.
Type of Meal
Dinner