2019-11-29 5907 views
近來局勢依然紛亂,但生活總要過,正如人生總有高低,你嘅生活唔會因此停落嚟,亦要搵啲點子調劑一下,免得太入局而影響自己情緒。故此,是夜與友人專登嚟到沙田「麗豪酒店」嘅「嘉年華吧」聚聚,搵個靜靜哋嘅地方食吓嘢,傾吓偈,談談近況,講講將來,兼且提早試試佢哋準備晌聖誕及元旦推出嘅「節日晚餐」。聽個名就知喺行酒吧路線啦,原來又唔算喺,反而喺間美式餐廳+酒吧嘅混合體。如果淨喺嚟飲吓嘢,揀啲梳化位就最舒服;如果嚟用餐嘅,有唔少舒適嘅卡位。入到嚟地方唔止大,仲有好多配套,例如美式桌球枱、飛標機,竟然仲有專業電競設施添,聽店員講都喺新添置無耐,依啲設施仲喺無額外收費。餐廳正中央仲架起100吋大電視,直播英超同西甲,呢樣就真喺啱晒我。有機會真喺想約啲波友一齊睇住英超,邊睇邊食。而有關於個「節日晚膳套餐」,定價為$428 / 人,四位用就會平少少,如提前預訂並付全費,更可有低至75折嘅優惠。睇番個餐,都好豐富架,送紅白餐酒或鮮果汁,菜式包括海鮮拼盤、餐湯、主菜、甜品及餐飲。白酒由於套餐頭盤喺海鮮拼盤,所以,揀咗白酒嚟襯,而白酒喺自家品牌,店長專登展示一下俾我哋睇。色澤金黃晶瑩,入口帶微甜,有份果香,非常之易
。有機會真喺想約啲波友一齊睇住英超,邊睇邊食。
白酒

由於套餐頭盤喺海鮮拼盤,所以,揀咗白酒嚟襯,而白酒喺自家品牌,店長專登展示一下俾我哋睇。色澤金黃晶瑩,入口帶微甜,有份果香,非常之易入口,配海鮮真喺十分之夾。
自家品牌白酒
自家品牌白酒
國際海鮮拼盤

唔喺講笑,雖然按人頭數,但真喺擺出一大盤共有6款海鮮嘅拼盤(餐牌都喺標示5款,實行賣大包),包括波士頓龍蝦、鮮蝦、青口、鱈場蟹腳、海螺、大蜆,並伴上檸檬角及慣常見到食海鮮用嘅咯嗲汁,單喺份量計,已經覺得好有震撼力,再睇睇睇啲海鮮嘅色澤,絕無欺場。
國際海鮮拼盤
夾起一碟(打卡用),好有晌自助餐時食凍海鮮嘅感覺,不過,由於喺擺好盤即時送出,心理上更覺「新鮮」。拆咗啲龍蝦啖啖肉,又爽又甜,仲勁多蝦膏,而鮮蝦都唔弱,彈牙味鮮,鱈場蟹亦好正,拉出大大條蟹捧,有蟹味之餘又帶海水嘅鹹鮮,此外, 青口、海螺、大蜆都OK喎,唔會淡而無味,或者韌到擦紙膠咁。
美式鮮蜆周打湯

個湯睇落平平無奇,其實,入口就知真材實料,質感啱啱好,非常綿滑富奶香,而且,混入唔少鮮甜嘅大蜆,但出奇地比凍海鮮啲蜆更鮮,更肥美。
香烤安格斯肉眼牛扒配野菌汁、節日香烤火雞

餐牌中寫住有應節嘅香烤火雞,初時都擔會一大件,依家睇到喺每份主菜都額外配兩大片,共伴有大量薯菜,咁就啱啱好喇。然而,肉眼嘅份量亦唔少,大大件煎得焦香。
香烤安格斯肉眼牛扒配野菌汁、節日香烤火雞
啲肉眼火喉煎得恰到好處,入口帶點油香,肉質軟腍,且甚具肉香,食得出喺件具質素嘅安格斯肉眼。沾一沾香濃嘅野菌汁,味道更搭配;
香烤安格斯肉眼牛扒配野菌汁、節日香烤火雞
火雞一向俾人嘅印度都喺嚡烚烚,雖然,眼前呢件唔可以講喺嫩滑無比,但亦無話食落好嚡嘅感覺;
香烤安格斯肉眼牛扒配野菌汁、節日香烤火雞
至於啲薯菜,唔止喺款多,全部都炒過或處理過,香口而唔會味道好寡。
香燒龍蝦配荷蘭汁 、節日香烤火雞

荷蘭汁通常見於配賓尼迪蛋,但今回就配龍蝦,感覺都好特別。雖然得半隻波士頓龍蝦,但因為本身都夠大隻,所以,整碟出嚟嘅賣相都好有睇頭,尤其香燒過後,龍蝦顯得金黃而焦香,十分誘人。
香燒龍蝦配荷蘭汁 、節日香烤火雞
同樣伴有火雞肉及大旺3薯菜,上文分享過就不多言,集中分享啲龍蝦及醬汁。蝦肉燒得剛好,輕易拆出嚟,沾上少少荷蘭汁,微微酸香嘅醬汁,更吊出蝦肉嘅鮮爽,妙絕。
慢煮三文魚配香草忌廉汁、節日香烤火雞

就算只喺三文魚,都無做得馬馬虎虎,以慢煮方式先處理,再煎香整件三文魚扒,睇層外皮,煎得甘脆吸引。如果有留心,每道菜都有其細節位,將香草忌廉汁以小兜裝起,就唔會因淋落啲魚度而整腍層外皮啦。
慢煮三文魚配香草忌廉汁、節日香烤火雞
由於經過慢煮,所以,基本上上碟前再輕煎就可以,不過,個人就覺得有可能煎過咗少少,所以,肉質確喺柔滑有油香嘅,但又未至於嗰種嫩到滑落喉嚨,然而,配上啲香草忌廉汁,加上啲魚皮勁香脆,整體嚟講都喺一道出色嘅三文魚菜式。
朱古力慕絲蛋糕伴野莓

酒店級數即喺酒店級數,去到甜點都仲喺保持番個水準,店員更話,去到臨近聖誕,裝飾更唔止得啲野莓咁簡單。咪睇件餅「黑掹掹」一嚿,如細心望望,就睇到由上而下,一共有5層:慕絲、海綿蛋糕、朱古力軟漿、慕絲、海綿蛋糕,全部以朱古力為主調,所以入口嘅朱古力味好濃郁,慕絲做得幼滑細緻,海綿蛋糕軟綿有回彈力,中層嘅軟漿柔滑香甜,喺甚高水準嘅出品。
即磨咖啡

享受甜品,又豈可無杯咖啡配襯一下呢?餐飲就選上即磨咖啡,一杯芳香醇厚嘅咖啡,喺可以為甜點錦上添花。友人揀咗熱檸熱,喺為豐富嘅一餐消消滯。
即磨咖啡
餐廳唔止環境好,氣氛輕鬆,招呼又到位,又有好多配套。雖然喺酒吧餐廳,但大人細路都啱,怪唔之得見到近窗有一大班家庭客,就喺幫啲小朋友慶祝生日!今晚同朋友都傾咗好多,渡過咗一個非常愉快嘅晚上,唯可惜地鐵早收車,只可以搵日「嘉」時下半場再傾過。
Other Info. : 原來,佢哋仲晌官方FB搞咗個「免費送出濠餐廳節日自助晚餐兩位」遊戲,遊戲日期只得幾日咋(11月29日至12月1日),玩就襯快喇! https://www.facebook.com/diningatregalriversidehotel/
Christmas
Dining Offer
Tasting Event, Coupon
2019-11-27 389 views
眨眼又到了12月,好自然諗起聖誕佳節,而大部份餐廳亦開始推出聖誕套餐,讓大家可早一步慶祝。今晚就跟兩位好傾的友人提早吃聖誕餐慶祝,希望能在這時勢互相打打氣,多點正能量。位於麗豪酒店內的Carnival Bar 吸引之處是又有得玩又有得食。第一次來到,果然令我好驚喜,單單玩樂的種類已可讓大家樂而忘返,整個環境都好有feel。除了玩樂之外,還有個小酒吧,而用膳區亦相當舒適,多張闊落的卡座和小圓枱,真係好咁大夥兒來玩樂。Carnival Bar正推出「節日晚膳套餐」Festive Set Dinner ($428/每位),共有四道菜連兩杯飲品,菜式相當豐富吸引。順帶一提,如果17/12或之前預訂並付全費就可享有優惠:24-25、31/12有八折,而26/12和1/1仲有七五折。 ******************************慶祝佳節當然要飲返杯,餐前可先選富豪紅/白餐酒或鮮果汁一杯。見大部分是海鮮菜式,就要杯白餐酒 Regal White Wine (Chardonnay 2018),味道清爽香甜,唔會太過酸澀,易於入口,正合我口味。**********************
Chardonnay 2018白餐酒
冰鎮國際海鮮拼盤
國際海鮮拼盤
先上一大盤冰鎮國際海鮮拼盤 International Chilled Seafood Combo ,放得滿滿的,見到就令人喜悅。究竟有咩海鮮?逐一數數,包括開半的波士頓龍蝦、鮮蝦、青口、藍青口、鱈長腳蟹、蜆和海螺配檸檬和咯嗲汁,足足七款,大滿足!
國際海鮮拼盤
兩款青口和蜆同樣很爽嫩鮮味,個人就較喜歡細小肉嫩的藍青口;鮮蝦色澤亮麗,爽口鮮甜;海螺亦相當爽口,一點也不韌,味道仲好鮮,正!
國際海鮮拼盤
最喜歡就是肉質雪白的長腳蟹,柔軟鮮甜,啖啖嫩肉,即使要慢慢拆殼也覺得值得。還有大大隻的凍龍蝦,肉厚彈牙,鮮甜美味,仲有不少甘香的龍蝦膏,難以抗拒的誘惑。
美式鮮蜆周打湯
平時較少點周打蜆湯,因為擔心它太溜滯,但這客美式鮮蜆周打湯 U.S. Fresh Clam Chowder 卻令我愛不釋手⋯奶白色湯身稀稠度適中,入口香濃幼滑,非常creamy。
美式鮮蜆周打湯
舀幾舀,內有不少清爽的青紅椒粒、洋蔥粒等食材,吃起來口感豐富之餘,亦可中和溜滯感,配搭合宜。當然不少得蜆肉,一碗有四五隻,仲要隻隻肉厚肥美,味道鮮甜,滿足!
香烤火雞
輪到主菜,有節日香烤火雞再配一款三選一菜式,分別有香烤安格斯肉眼牛扒配野菌汁、香燒龍蝦配荷蘭汁和慢煮三文魚配香草忌廉汁,就一人一款,齊齊share,感受分享的快樂。火雞是聖誕佳節的代表菜之一,點可以少了它?肉質白淨,啖啖肉,又腍嫩又香,伴任何一款醬汁都各有特色。
節日香烤火雞配慢煮三文魚配香草忌廉汁
我是魚痴,當然先嚐節日香烤火雞Roasted Holiday Turkey配慢煮三文魚配香草忌廉汁 Slow-Cooked Salmon in Cream Herb Sauce 。厚厚的三文魚體積中等,色澤金黃,好靚仔!把其切開,魚肉呈粉紅,片片分明,並不散爛,肉質挺鮮嫰,雖不算肥美,但滿有魚香,跟香草忌廉汁好夾,而最吸引當然是香脆可口的魚皮。
節日香烤火雞配香烤安格斯肉眼牛扒配野菌汁
接着是節日香烤火雞Roasted Holiday Turkey配香烤安格斯肉眼牛扒配野菌汁 Grilled Angus Beef Rib Eye in Wild Mushroom Sauce ,友人先把肉眼切件,邊切邊話好易切,真的嗎?試試才知!表面深啡亮澤,內肉呈鮮粉紅,並沒有流出血水,烤弄時間拿捏得剛好,肉質腍嫩且富肉汁,夾雜些油潤的脂肪,甘香美味,牛味香濃,不需任何添加已很美味,但蘸上野菌汁又吃出另一番風味。
節日香烤火雞配香燒龍蝦配荷蘭汁
最後一款是節日香烤火雞Roasted Holiday Turkey配香燒龍蝦配荷蘭汁 Lobster in Hollandaise Sauce 。半隻很有份量的龍蝦,燒得金黃,賣相吸引。輕易就能把肉拉出,爽彈鮮味,啖啖肉,還有不少甘香的龍蝦膏,令人吃得滋味,而所配的醬汁是荷蘭汁,挺特別!
配菜有清爽翠綠的西蘭花;清新爆汁的車厘茄,還有粉綿兼滿有薯香的薯件,烹調入味,連醬料也不用添加。
朱古力慕絲蛋糕伴野莓
完美的一餐當然唔少得甜品 Dessert,是朱古力慕絲蛋糕伴野莓 Chocolate Mousse Cake with Raspberry ,賣相精美吸引。朱古力慕絲蛋糕以朱古力、朱古力慕絲和朱古力海棉蛋糕組成,共有五層,睇落挺身,但口感幼滑,朱古力味濃郁,不會太甜膩,再跟酸咪咪的鮮雜莓同吃就更岩。
熱檸茶
餐飲可選即磨咖啡Freshly Brewed Coffee 或茶 Tea,我就要熱檸茶消化一下,解渴解膩,最適合不過。
不知大家諗咗聖誕節去邊度狂歡未? 餐廳有酒吧可喝過痛快外,又有桌球枱、電子飛鏢靶機、Beer Pong、VR Game、Live Band、睇波,仲有最潮的電競,包羅萬有,可玩得過癮,當然連埋這頓「節日晚膳套餐」,真係吃喝玩樂集於一身,唔傷腦筋,大夥兒Merry Christmas!
Other Info. : 順帶一提,得知酒店於今星期五29/11在某社交平台會出一個遊戲給大家玩,可以贏取兩位聖誕自助餐。
2019-11-15
$470.8 (Dinner)
Christmas
Dining Offer
Tasting Event
Chardonnay 2018白餐酒
冰鎮國際海鮮拼盤
香烤火雞
熱檸茶
2019-09-12 481 views
佢地有個$285 買6送1嘅優惠。聽落好抵啊,但係...佢地會唔同你講咁計你7支原價嘅服務費。我未見過人咁樣收服務費。重要係唔問你要唔要花生同埋對花生有無敏感就成碗擺低. 仲要唔同你講,靜雞雞咁收你$30。真係佛都有火。你地仲需要有幾多個靜雞雞??地點係一間算係不錯嘅酒店入面,我估唔到服務係咁差...唔怪得知唔生意。They have an in house promotion where you buy 6+1 beer for $285. It sounded like a great deal but... they will charge you service fee for 7 beer at “regular price” without telling you. I have never seen people charge service fees like this before. They also put down a bowl of nuts without even asking if we have allergies. I thought it was
They have an in house promotion where you buy 6+1 beer for $285. It sounded like a great deal but... they will charge you service fee for 7 beer at “regular price” without telling you. I have never seen people charge service fees like this before. They also put down a bowl of nuts without even asking if we have allergies. I thought it was free but they actually charge you $30 for that as well, again, without telling you. We were very disappointed in our visit and most likely will not return nor suggest them to anyone else. Being in a great hotel, we expected something better than this. No wonder they have poor business.
Blue  girls
2018-07-17 1278 views
世界盃期間偶爾發現睇波⚽地方150包兩杯飲品cocktails 溝得好飲唔馬虎推介 nothing沙律小食80幾蚊一碟,酒店嚟講唔算貴嘅環境寬敞世界盃雖然完咗嚟緊又有國冠盃⚽希望e間都有得睇啦
世界盃期間偶爾發現睇波⚽地方
環境寬敞

世界盃雖然完咗
嚟緊又有國冠盃⚽
希望e間都有得睇啦
其實佢嘅食物應該佢酒店其他人餐廳供應的,食物其實不錯,食物有炸嘢多,炸魚薯條比較油,但每次去食都叫呢個。食過炸雞都唔錯一般飲啤酒多,生啤有几個大路選擇,算可以啦。見都好多人飲cocktail,都有不少選擇。但最近服務可以用「差」去形容。以往每星期都去,勝在夠近同唔多人,就算星期五、六都有位。經歷几次人事變動,都係正正常常,最近新的經理奉行新政策,星期五、六夜晚睡點後最低人頭消費,唔計你張枱消費几多(好似朋友先到已經order),總之9點後入場包另收120。
但最近服務可以用「差」去形容。

Other Info. : 朋友有經歷過同經理同伙記理論,被粗口對待。今日親身經歷比朋友的好,但經理都係理所當然地要收錢。我唔明白佢生意理念,但以後唔會再去。
2017-12-15
數數手指,我同先生已經好耐冇專登出去一個地方好好咁享受下二人世界 次次都會因為阿B 既關係,唔想佢大叫唔想佢要食奶而唔出咁遠 但係今次為左多謝佢幫我湊左阿囝一整日 而比我安安心心咁去做姊妹 今次就同左佢黎左位於沙田麗豪酒店內既嘉年華吧 享受一下呢個特別既晚上 或者呢度唔係鄰近火車站,沒有源源既人流 沒有無數既拉咇人仕,重點係夠曬寧靜 連男人都話如果我地唔係已經結左婚黎拍拖都真係幾爽咁話 坐底睇緊餐牌有咩食之時,望到有個二人套餐 當中既野食比起單點好似更加抵食,所以我就決定左點選左 二人套餐$788 套餐包括有餐湯及餐包,前菜就有這個嘉年華小食拼盤 我沒記錯呢個單點是$158 當中有雞翼,青口,薯角同豬肋骨,另外加上中間既野煙三文魚沙津 未知是否我不是即時享用小食併盤,吃起前溫度略為涼了點 但係薯角及雞翼絕對夠惹味,因為我只可以吃到各一件 豬肋骨媽說很好吃,所以她吃光光囉!!! 雖然跟餐是可以有兩杯飲品的,但最後我地覺得黎得食既 就食好少少加錢叫左呢兩杯冇酒精成份既飲品 但係個名我有d 失憶...只記得係冇酒精成份入面 第1同第4 款飲品xdd 另外套餐內可以揀選兩款不同既主食,

次次都會因為阿B 既關係,唔想佢大叫唔想佢要食奶而唔出咁遠

但係今次為左多謝佢幫我湊左阿囝一整日

而比我安安心心咁去做姊妹

今次就同左佢黎左位於沙田麗豪酒店內既嘉年華吧

享受一下呢個特別既晚上

或者呢度唔係鄰近火車站,沒有源源既人流

沒有無數既拉咇人仕,重點係夠曬寧靜

連男人都話如果我地唔係已經結左婚黎拍拖都真係幾爽咁話

坐底睇緊餐牌有咩食之時,望到有個二人套餐

當中既野食比起單點好似更加抵食,所以我就決定左點選左

二人套餐$788

套餐包括有餐湯及餐包,前菜就有這個嘉年華小食拼盤

我沒記錯呢個單點是$158

未知是否我不是即時享用小食併盤,吃起前溫度略為涼了點

但係薯角及雞翼絕對夠惹味,因為我只可以吃到各一件

豬肋骨媽說很好吃,所以她吃光光囉!!!

雖然跟餐是可以有兩杯飲品的,但最後我地覺得黎得食既

就食好少少加錢叫左呢兩杯冇酒精成份既飲品

但係個名我有d 失憶...只記得係冇酒精成份入面

第1同第4 款飲品xdd

另外套餐內可以揀選兩款不同既主食,今次我地就揀左和牛牛扒

冇記錯單點都好似要$288

呢個牛扒就叫左五成熟,跟左男人食牛扒要五成熟之後番唔到轉頭xdd

五成熟既和牛手扒,帶有好靚既粉紅色,

加上呢塊牛扒既軟熟度好正,雖然唔知係唔係真係和牛

但係一入口就可以咬一陣就吞到,好軟熟好好味

絕對回味呢個和牛牛扒>w<

另外就係媽咪想試既牛仔扒,估唔到都幾有份量架啵

由於媽咪唔會食太生既牛扒,所以就幫佢點左呢個七成熟

或者呢個牛仔扒太有份量啦,所以七成熟對於我黎講有d "銀"

但係啖啖肉好過隱架,但係食到中間部份又好軟熟

唔會過熟既問題存在,不過我都係覺得五成熟好食d

最後當然少不了有甜品啦,雖然已經吃得有7-8成飽

但是甜品絕對不會吃不下去的

這個是香焗蘋果卷

本身淋上了煉奶和伴了少量的苺子,加上了朱古力漿作裝飾

開頭我都覺得咪即係好似快餐店蘋果批咁

雖然我極之喜歡食(明知佢用萬年油炸同有勁多既反色脂肪)

但係呢度既香焗蘋果卷利用左薄薄既酥皮

配以香中帶有少少酸的蘋果粒加上提子乾

那種酸酸甜甜的感覺在口中不斷轉轉轉.....

講得好似Over 左咁?食過真係明白有幾好食

雖然呢度唔近火車站,過黎都要專登搭架小巴/巴士過黎

但係當你覺得食野個陣唔洗點等位,同埋唔會有好多好多既內地客係你附近

就覺得遠少少其實都值得
Other Info. : 雖然今餐食得係有d 貴,但係如果住係附近既朋友 可以係買佢地酒店一個飲食會籍 大約$2000 內啦,咁就即時送番大約$1200 既飲食禮卷比你 咁仲可以即時個餐飯有番75 折 當我呢個788 套餐都係591 蚊 真心拎黎拍拖豪下都抵啦,仲要好似一蚊當一分 儲夠唔知幾多分又可以換飲食禮卷或者超市Coupon 同埋可以係曬四間富豪酒店使用都得 不過我地都未必成日出到街食飯,所以就冇專登買呢個會籍 如果你既心儀對象住係呢度附近,呢間餐廳值得一試呀^^
2016-10-16
  • 和牛牛扒
  • 香焗蘋果卷
2016-10-23 1237 views
今晚為咗慶祝結婚周年紀念,去咗沙田一間酒店的扒房食晚餐,坐低咗先知價錢唔平,不過冇辦法啦一年一次豪少少唔緊要我哋計過散叫同叫Set最後都係覺得叫二人餐比較化算先嚟個忌廉湯同餐飽,湯一定唔係罐頭牌,入口好重菇味,食落唔會好稀仲好有質感之後上的小食拼盤,蜜糖雞翼得兩隻真係唔夠喉,外層蜜糖好脆口,而且蜜糖甜度適中,豬仔骨都好野味,其他三文魚醋沙律,薯角同芝士青口都合格到主菜我哋揀咗肉眼扒well done(因為太太食唔到生嘢)同埋和牛肉眼扒medium rare,well done都唔算好韌,但係和牛扒真係堅好食,入口溶化唔駛多講,又唔會好多血水流出嚟,就算唔駛點上醬料都超夠味(和牛肉眼扒)(肉眼扒)飲品屬一般冇咩特別,但係不得不提就係呢個蘋果批,真係即叫即做,外層酥皮好脆好香,裡面一片片蘋果好香仲有少少爽!如果外面放多少少鮮什果就更好唔講真係唔知道麗豪酒店內有間咁好食嘅扒房,整體味道極佳,不過真係一分錢一分貨,始終係酒店級數,二人餐加埋一都成千蚊!

我哋計過散叫同叫Set最後都係覺得叫二人餐比較化算

(和牛肉眼扒)
(肉眼扒)
2016-10-23
  • 和牛肉眼扒medium rare
在沙田居住的我, 與中學同學食飯也會選擇沙田, 早前便去了位於麗豪酒店的嘉年華吧食晚飯, 這是友人帶我來的, 我也是首次前來. 一踏入店內已見到一個好大的銀幕. 而且四周環境非常大, 坐位與坐位之間有點距離, 最啱傾計. 侍應先奉上小食一碟. 我地點先了小食拼盤. 當中包括芝士薯角, 蜜糖雞翼、豬肋骨、焗青口和煙三文魚沙律. 青口幾大隻, 也算嫩身, 不會過硬和乾身. 蜜糖雞翼外皮帶點香脆, 而雞肉夠嫩滑. 芝士薯角入口有淡淡的芝士味道, 薯角較薯條有口感. 豬肋骨就相對較一般, 略為有點硬. 由於我唔食生嘢, 所以無食沙律. 愛飲湯的我, 點了龍蝦濃湯. 上枱時已經香味撲鼻. 對於我來講, 湯最基本是夠熱, 這方面合格. 湯的稀杰度適中, 由於是濃湯, 所以偏向杰身一點, 這是啱我口味. 主菜我點了有骨豬鞍. 這是用鐵板上枱. 豬鞍是厚切, 這樣口感較佳. 肉質幾嫩滑, 也易切開, 唔會整得太硬和太乾身. 單食可以食到肉的味道, 想濃味一點, 可以淋上醬汁一齊食, 兩款食法我也鍾意. 飲品我點了Cinderella. 內裡有橙

一踏入店內已見到一個好大的銀幕.

而且四周環境非常大, 坐位與坐位之間有點距離, 最啱傾計.

侍應先奉上小食一碟.

我地點先了小食拼盤.

小食拼盤

青口幾大隻, 也算嫩身, 不會過硬和乾身.

蜜糖雞翼外皮帶點香脆, 而雞肉夠嫩滑.

芝士薯角入口有淡淡的芝士味道, 薯角較薯條有口感.

豬肋骨就相對較一般, 略為有點硬.

由於我唔食生嘢, 所以無食沙律.

愛飲湯的我, 點了龍蝦濃湯.

上枱時已經香味撲鼻.

對於我來講, 湯最基本是夠熱, 這方面合格.

主菜我點了有骨豬鞍.

有骨豬鞍
這是用鐵板上枱.

豬鞍是厚切, 這樣口感較佳.

有骨豬鞍
肉質幾嫩滑, 也易切開, 唔會整得太硬和太乾身.

飲品我點了Cinderella.

內裡有橙汁, 菠蘿汁和紅莓汁混合而成.

上枱時賣相好靚, 顏色幾繽紛 味道剛剛好.

值得一讚是這裡侍應的服務態度, 店內只有佢一個人, 但仍能保持笑容和耐性, 若多一個侍應會好一點.
Type of Meal
Dinner
小食拼盤
2016-10-17 916 views
山長水遠入到沙田見客,晚餐到底食咩好呢?其實我有少少想食雞粥!不過朋友話想試呢間嘉年華吧!感受下氣氛喎!咁好啦!打電話吧幾適合睇波!有無敵大電視。令我想起"人黎幫我吊高佢" 。。。。我哋兩個笑到騎騎聲!當日好早就嚟到呢度所以呢未到氣氛最好嘅時間!呢度嘅裝飾好有嘉年華感覺!仲有足球機,標機等等。。。足球機響我公司嘅pantry 有一部,平時食完飯冇嘢做都會同啲同事切磋兩下!今日就食個簡單啲嘅晚餐先點左佢哋嘅特色沙律。內容十分之豐富有火腿,燒牛肉,雞蛋,芝士,燒雞肉同埋豐富的蔬菜!份量大配上特色的千島醬!兩個人食完都應該得飽飽地!接着叫咗個鵝肝牛肉漢堡,菜同埋酸菜等等會分開上,客人可以按照喜好加入配料。我最喜歡就係偷望呢一片鵝肝,打開個刻特別驚喜。煎得外脆內嫩的鵝肝,配上分量十足的牛肉!牛肉Juicy . 漢堡包呢塗滿牛油10分香口!不錯不錯!估唔到側邊嘅薯條香脆可口,雖然係配菜但係絕對唔馬虎!呢度仲有特色嘅雞尾酒供應,可惜我要趕返屋企餵貓,如果唔係一定坐定定很受下呢一個咁快樂嘅嘉年華感覺!買單大概都係$400左右,幾抵食呀而且座位舒適!有時唔一定需要係新城市廣場到同人迫啦!

今日就食個簡單啲嘅晚餐先點左佢哋嘅特色沙律。
我最喜歡就係偷望呢一片鵝肝,打開個刻特別驚喜。

估唔到側邊嘅薯條香脆可口,雖然係配菜但係絕對唔馬虎!
2016-10-15 383 views
星期日難得有空最重要是每月的2號也是很重要的日子吃好一點也不算很過分XD沙田不是很常來,但新城市現在在真的太多人了想遠離凡囂的人群,只好走遠一點,找個人比較少的地方餐廳在一樓,並不難找環境很大,位與位之間有點距離空間感不錯,餐廳中間附有小舞台特定日子應該會有表演看,不過這次只看到場內在播演唱會的片餐牌只有一個,因為怕單點不夠吃所以一開始已鎖定目標點二人套餐如果是單點的話,應該要過千也說不定餐湯和麵包不久就上餐桌了是日餐湯和剛烘好的麵包湯感覺還好的,要是再熱一點應該更好配上麥包感覺很健康,怕吃不慣的人可以塗上牛油一樣好吃w湯還沒喝完(男友是早已喝完,就只差我一個還在慢慢喝)小食盤就來了~內容還算很多的,有5款三文魚沙律和雞翼味道不錯,其他就中規中矩同樣覺得不夠熱,可能是怕客人太熱吃不到吧之後就到主菜出場了先來的是紐西蘭羊鞍所有肉類當中,最愛就是半肉不少人很怕羊的膻味,但我自己吃的時候又感覺不到應該算是一種幸福吧(?羊鞍很厚身,下單時點了五成熟所以肉質也剛剛好~~配上點蔬菜,中和了彼此之間的平衡感然後是澳洲西冷牛扒,是比較常見的肉類不過大廚還是煮得不錯~五成熟真的剛剛好,帶點濕潤感扒的厚度
星期日難得有空

最重要是每月的2號也是很重要的日子

吃好一點也不算很過分XD

沙田不是很常來,但新城市現在在真的太多人了

想遠離凡囂的人群,只好走遠一點,找個人比較少的地方
餐廳在一樓,並不難找

環境很大,位與位之間有點距離

空間感不錯,餐廳中間附有小舞台

特定日子應該會有表演看,不過這次只看到場內在播演唱會的片
餐牌只有一個,因為怕單點不夠吃

所以一開始已鎖定目標點二人套餐

如果是單點的話,應該要過千也說不定
餐湯和麵包
餐湯和麵包不久就上餐桌了

是日餐湯和剛烘好的麵包

湯感覺還好的,要是再熱一點應該更好

配上麥包感覺很健康,怕吃不慣的人可以塗上牛油

一樣好吃w
小食盤
湯還沒喝完(男友是早已喝完,就只差我一個還在慢慢喝)

小食盤就來了~

內容還算很多的,有5款

三文魚沙律和雞翼味道不錯,其他就中規中矩

同樣覺得不夠熱,可能是怕客人太熱吃不到吧
紐西蘭羊鞍
之後就到主菜出場了

先來的是紐西蘭羊鞍

所有肉類當中,最愛就是半肉

不少人很怕羊的膻味,但我自己吃的時候又感覺不到

應該算是一種幸福吧(?

羊鞍很厚身,下單時點了五成熟

所以肉質也剛剛好~~

配上點蔬菜,中和了彼此之間的平衡感
澳洲西冷牛扒
然後是澳洲西冷牛扒,是比較常見的肉類

不過大廚還是煮得不錯~五成熟真的剛剛好,帶點濕潤感

扒的厚度適中,要是太薄的話吃上去會有不夠的感覺

而且也很難煎到五成熟的質感

要吃這種厚度的肉,看來還是只能在酒店之類的西餐廳

雖然我並不是食肉獸,吃不了很多肉

但這次也努力的吃了不少(其實最後也是男朋友包底XP)

吃到大約8成飽,已算是極限了

忘了還有一客甜點lol
擺位很美的香焗蘋果卷

切好了2件,淋上了士多啤利果醬、煉奶和伴了少量的苺子

由於蘋果本身是帶點酸,所有吃的時候加點煉奶會比較容易入口

吃飽飽就在餐廳走走看

發現原來還有不少有趣的東西
有點意外有飛標機和足球機

不過因為未玩過,所以也不知怎樣入手好

靜靜在旁邊看人玩也是很有趣的~

看其他人說薄餅好像不錯

下次再來試試看~~
紐西蘭羊鞍
澳洲西冷牛扒
2016-10-15 187 views
收工成日都會經過麗豪酒店, 見到食評不錯,所以這晚終於與同事來到嘉年華吧坐下傾下!  這裡蠻寬敞的,如果有歌手唱歌, 坐在梳化座上一邊聽歌一邊飲食一下,都幾relax的。來到這裡,本應點杯酒類飲品,不過明早仍要上班,還是點吃的好了。扒類套餐似乎不錯, 但有點失預算。來個嘉年華小食拼盤$158, 有蜜糖烤雞翼、豬肋骨、焗青口、煙三文魚沙律、薯角。  豬肋骨看似不錯, 但無甚味道;青口還好, 冷藏青口加芝士汁焗熟,不會太差;最惹味的一定是雞翼,外層脆口不乾硬。澳洲羊鞍$298, 嘩!  好大件........脂肪!  有史以來, 第一次看到這麼厚的脂肪層, 可能我見識太少, 餐廳告知是羊胸位,所以是這樣的.......算了, 點了七成熟,但切開後仍有血水湧出,應該只有五成熟而已!  唯有請餐廳再弄熟一點!  好奇怪! 這個羊鞍, 有少許羊羶味, 但放到鼻邊聞一下, 那個味道好難形容, 吃下去又像瘦肉.....跟平日吃的羊鞍實在有很大差別~
2016-10-05
2016-10-10 426 views
是夜與朋友在城門河附近散步, 走得累了, 朋友建議到麗豪吧晚餐, 沒甚麼意見, 因早前我在酒店的意廊吃過午餐, 覺得質素還可以, 不妨試試其酒吧啦. 不過, 還是覺得期望不要太高啊...酒吧有優惠時光, 即happy hour, 5-9PM, 指定飲品買一送一, 所有美食8折. 另外又有啤酒優惠. 門外已有美式滋味推介, 價錢中等至偏貴. 紫色梳化, 好鬼靚呀!!!未吃就先來杯pina colada, 菠蘿、椰汁、鮮奶,也不錯的, 但原來這杯是成頓晚飯來說最好的一樣. 今晚與朋友只點了一個沙律及一個主菜, 不是不想多吃, 只是在沙田有更好的選擇.  這客美式廚師沙律索價$158, 確實是太進取了. 沙律有煙火腿、燒雞、車打芝士、沙律菜、橄欖、蕃茄、甜椒、雞蛋, 本身有燒牛肉的, 但我們不吃牛, 就走牛, 但店家不會多加幾片燒雞給你. 蔬菜很皺, 不是很新鮮, 燒雞亦很乾, 唯有加千島醬去令其濕潤. 最美味的是芝士條及雞蛋. 原來主菜是從樓下的意廊烹調才送上的, 沿路有以膠蓋蓋著, 以免有塵埃落在美食上. 有骨豬鞍一件, 索價$288亦是太進取! 雖然是美味, 但在新城市廣場那邊也能吃到
不過, 還是覺得期望不要太高啊...

門外已有美式滋味推介, 價錢中等至偏貴.
紫色梳化, 好鬼靚呀!!!
未吃就先來杯pina colada, 菠蘿、椰汁、鮮奶,

也不錯的, 但原來這杯是成頓晚飯來說最好的一樣.
原來主菜是從樓下的意廊烹調才送上的, 沿路有以膠蓋蓋著, 以免有塵埃落在美食上. 有骨豬鞍一件, 索價$288亦是太進取! 雖然是美味, 但在新城市廣場那邊也能吃到同價兼質素高的豬鞍.
加了香草的豬鞍份外惹味, 即使煮至全熟, 肉質也不會很韌, 沒有豬臭味是基本的, 所以這份是合格的.  伴碟的兩粒薯蓉夠脆, 但略嫌過硬及實了.
總括來說, 在沙田區食肆的選擇多得很, 要平要貴的都有, 要繼續下去, 似乎需要很大的改善.
假日的沙田新城市廣場人頭湧湧,窩夫與蝦子餅為了避開人群,找一間較寧靜的餐廳慶祝拍拖紀念日,選擇花少許時間坐專線小巴到附近的麗豪酒店吃飯。嘉年華吧位於酒店一樓,地方很大,窩夫與蝦子餅被安排坐在闊闊的卡位,感覺良好。點了一個二人套餐($788),打頭陣的是煮得很幼滑的南瓜湯。飲湯又怎少得麵包籃,薄薄的多士很鬆脆,塗上牛油吃得更滋味。嘉年華小食拼盤非常豐富,有三文魚沙律、焗青口、芝士薯條、蜜糖黑椒雞翼和豬肋骨,味道不錯,只是略嫌不夠熱。每人可選一款美式烤肉,先來的是美國牛柳(8安士)配燒汁,賣相相當吸引,牛柳的肉味香濃,不過生熟度可以控制得更好,配菜款式夠多,有薯蓉、西蘭花、椰菜花、露筍、車厘茄和甘筍,配搭起來顏色很美。澳洲和牛肉眼扒(10安士)也來了,肉眼扒很大塊,烤得剛剛好,個人認為比美國牛柳好吃。甜品是香焗蘋果卷,用酥皮紙包著蘋果和提子乾來焗,甜度適中,伴碟的藍莓很大粒呢。套餐的即磨咖啡或茶可免費升級為果汁,橙汁和菠蘿汁都很好喝。
南瓜湯
麵包籃
飲湯又怎少得麵包籃,薄薄的多士很鬆脆,塗上牛油吃得更滋味。
嘉年華小食拼盤
美國牛柳(8安士)
澳洲和牛肉眼扒(10安士)
香焗蘋果卷
套餐的即磨咖啡或茶可免費升級為果汁,橙汁和菠蘿汁都很好喝。
Other Info. : 本來以為可以邊吃飯邊看英超,怎料嘉年華吧並沒有直播足球賽事,蝦子餅有點失望呢。 不得不讚一位叫Stanley的員工,見他一個人一腳踢,做到滿頭大汗,十分落力,服務態度亦非常好。
南瓜湯
麵包籃
嘉年華小食拼盤
美國牛柳(8安士)
澳洲和牛肉眼扒(10安士)
  • 澳洲和牛肉眼扒
2016-10-05 366 views
上次來過麗豪酒店食自助餐,又食過日本野都覺得唔錯,是日又黎到沙田的河畔,今次揀左食西餐。地方十分濶落,燈光幽暗甚有氣氛,雖說是酒吧,但餐廳內好多一家大細正在進餐,好有親子感覺。餐牌價錢不算太貴,一般西餐廳都係呢個價,但呢度係酒店喎,可接受啦。點了芝士牛肉漢堡 ($148),賣相好吸引!厚厚的漢堡扒,滆掉的芝士,旁邊仲有酸瓜,酸洋蔥,蕃茄同生菜,自行加入喜歡的配料吧。選了五成熟的牛肉漢堡扒,果真做到半生熟,牛味濃郁又勁有肉汁,好味!薯條加了七味粉有點少辣,但熱辣辣又幾正喎。另一份點了澳洲西冷牛扒 ($298),賣相同樣吸引,配菜有露筍,蕃茄仔,西蘭花,紅蘿蔔,同兩條炸過的薯蓉,色彩豐富呢。同樣要了五成熟,色澤亮麗,見到都流哂口水,牛肉嫩滑無筋,咬落肉汁溢出,好正。最後係美國豬鞍 ($288),煎得好香呀,金黃色好靚喎,配菜同上面的牛扒一樣的。豬扒都好正,邊位的脂肪煎得甘香,脆卜卜不會一口油,肉亦不韌,而且食到陣陣的肉香,好耐無食到靚豬扒啦。食物十分滿意,環境又大又靜,冷氣十足,可以慢慢食吹吹水亦不會有壓迫感。不得不提這裏的員工,全場居然只有一位侍應,又要落單,上菜,添水,埋單等,實在見他

食物十分滿意,環境又大又靜,冷氣十足,可以慢慢食吹吹水亦不會有壓迫感。不得不提這裏的員工,全場居然只有一位侍應,又要落單,上菜,添水,埋單等,實在見他忙得不可開交,雖然係咁,但仍態度良好,見佢做到大汗耷細汗,真係真心比個like佢。
1K
2016-10-05 183 views
從前時常來沙田麗豪因為公司在附近,大時大節必來這裡搞大龍鳳。事隔幾年,突然家庭添丁,出街食飯變得非常不便(汗)小朋友好難要求他坐定定,對他好奇心最旺的年紀,周圍摸周圍跑很正常,反而是環境剝奪了童真。還未做家長的你肯定會覺得是家長不懂教細路,因為我從前都極討厭細路。選擇地方大一點的餐廳,好讓小朋友有地方走動,麗豪的嘉年華吧是我首推!吧?未過18歲都可進入,這裡禁煙的,有掟標機,有足球機,大電視,事實上我覺得是一家十分合家歡的扒房,當然有各式酒精和手調飲品。 剛坐下,波仔就開心得不得了,開始四出研究了(笑)因為餐廳很大,我們讓他周圍走,自我放電,之後就乖乖的坐著休息。我也很驚訝,原來他也會有靜下來的時候(汗)對於過往出外用膳而規定他坐定定,搞到又掟杯又掟碟,我開始有點兒明白他只是想落地走走… 波仔乖乖一家人才可以吃得開心。先點了小食拼盤,分別有兩件豬肋條,青口,蜜糖雞翼,芝士焗薯角,和煙三文魚黑甜醋沙律。豬肋條入味加上煮得剛剛好,一咬就可以骨肉分離,上等之作。 主菜更是頂級靚西冷,不論是用靚到擺盤都果然達酒店級!連配菜都一絲不苟,蘆筍,椰菜花,蕃茄仔,薯蓉香煎過特別好味。 西冷本身

西冷本身靚料,五成熟,粉紅色嫩肉,充滿炭香才是重點!有幾款醬汁供選擇,但個人就喜歡不沾醬汁,牛味香炭香才是皇道!!

點了這款classic漢堡,上桌賣相是有點甜和西冷成很大的對比(苦笑)薯條下了七味粉,味道是不錯的,只是稍稍嫌有點冷。

漢堡的配菜自己加~個人覺得浸過醋的洋蔥好好味(不辣的!)反而酸瓜不夠酸。芝士溶在厚厚的安格斯漢堡用上,一咬非常juciy~內涵勝過外表啊!

價錢比一般酒店來得相宜,老實說跟港島一些名大於實的西餐還來得便宜。服務酒店級,唯獨當晚只得一名侍應生,但他亦盡全力,跑住做,又加水又下單又上菜又結帳,我感動到要填意見書讚揚(如有關方面看到,他名叫stanley)也許當晚突然有同事請假吧?不然只得一個服務員亦難以再提升服務質素,畢竟去酒店吃飯是期待service,很合理吧。