(Non-member)
今日一家人路經排頭村,於是就喺條街到揾咗間最揾間門面較佳嘅餐廳醫下肚啦,入到去已經發現門上貼了幾張字條意思大概是:﹣﹣如落單時不一併叫餐飲,則視為特別服務,需另加$5(第一次見)﹣不收一元以下硬幣及十元硬幣(唔收$10銀都係第一次見)﹣不要帶外來食物(都OK)﹣每人最低消費一杯飲品(都OK)﹣上午唔收$500 紙幣(都OK)食物方面,餐牌只有碟頭飯及小菜,冇乜選擇和持別,落單時間大概下午2時多,我們一家4口叫了一碟乾炒牛河、蕃茄牛肉飯及咖喱牛腩飯,個侍應尚算有禮貌地同我哋講呢度有最低消費,她建議我哋多叫一杯飲品,媽咪就問有冇下午茶餐,個侍應表示茶餐要2點半,於是我哋咪話之後叫多個茶餐囉,於是個侍應即刻黑面行開咗。到第一碟炒河嚟到,於是我哋叫佢俾啲餐具及碗仔俾我哋啦,真係唔知咁啱定有意,她只給我們餐具無攞碗仔俾我哋,咁我哋咪叫第二個人俾我哋囉,食落去碟牛河好似炒定咁,一啲都唔熱。其他食物好似水一酒樓上菜咁,食完一碟仲要等多陣先上第二碟,到全部食物上齊,我原本叫嗰杯熱奶茶都已經變咗凍奶茶,真係好連加$2凍飲錢都鏗返,既然已經過咗2點半,咁我哋咪問侍應攞下午茶餐牌囉,但佢哋話而家好忙做唔到下

意思大概是:﹣
﹣不收一元以下硬幣及十元硬幣(唔收$10銀都係第一次見)
﹣不要帶外來食物(都OK)
﹣每人最低消費一杯飲品(都OK)
﹣上午唔收$500 紙幣(都OK)

到第一碟炒河嚟到,於是我哋叫佢俾啲餐具及碗仔俾我哋啦,真係唔知咁啱定有意,她只給我們餐具無攞碗仔俾我哋,咁我哋咪叫第二個人俾我哋囉,食落去碟牛河好似炒定咁,一啲都唔熱。其他食物好似水一酒樓上菜咁,食完一碟仲要等多陣先上第二碟,到全部食物上齊,我原本叫嗰杯熱奶茶都已經變咗凍奶茶,真係好連加$2凍飲錢都鏗返,既然已經過咗2點半,咁我哋咪問侍應攞下午茶餐牌囉,但佢哋話而家好忙做唔到下午茶餐,咁你就唔好將大大個下午茶餐牌攞响門口啦,於是我哋唯有加多碟飯囉,等食嘅時間咪上 openrice 睇下呢間餐乜料囉,原來呢間餐廳啲服務態度真係出晒名咖,睇完之後我真後悔點解唔做 research 就去食飯!今日冇俾人贈送一句“你唔好喺度食”已經算萬幸喇!

總括嚟講,呢間餐廳食物質素一般,唔難食,但我都係食餐飯啫,唔洗受你氣呀,仲要守埋咁多規矩,你當我返學定返工呀?食物又一般,自己又唔去管好自已嘅食物水平,走去管埋客人咁多嘢,你估你係米芝蓮評級,明知受氣都要幫襯呀?!呢間咁嘅餐,唔洗錢我都唔會再幫襯囉
2012-04-04