2017-06-09
話説係一個平平無奇嘅夜上,負責家中膳食嘅爸爸被急call,要開夜工。一個唔想煮飯嘅小婦人帶着2個小女兒,連同收夜嘅爸爸一齊去上環食飯。去咗呢間霸氣的名字*雪龍湯*!應同行嘅小婦人要求,叫了一客炸物小食。金絲蝦卷($68/6pcs)Shrimp Spring Roll蝦春卷炸得好脆卜卜雖然蝦肉的份量較少,但係總體味道不錯,蝦卷上嘅醬料更出眾再者,蝦卷上有不少櫻花蝦亁,少少鹹地。囗感更豐富!小婦人與小女兒對炸物完全冇抵抗力,對蝦卷讚不絕口!主食,揀咗同餐廳名一樣嘅雪濃(龍)湯~牛肉雪濃湯($298)Beef Seol Leong Tang招牌菜質素非常高牛展份量好多,牛肉嘅筋煮得好軟腍。湯內有大量入哂味嘅蘿蔔,仲煮得好腍好甜添!湯底有濃郁嘅牛腩味,成個湯都係乳白色,好明顯係熬製多個小時而成。非常正!好值得一試,推介俾中意飲湯嘅你地,成個湯足夠4人分享。廣島蠔稻庭烏冬($128+15 for 稻庭烏冬)Japanese Oyster Udon來自日本廣島嘅蠔,有3大隻,蠔肉肥美,口感好滑!麵質有點腍,應該係我地影太耐相啦!不過麵好滑好滑,質素好高呢~湯底都係乳白色的,但比較招牌雪濃湯當然有所
應同行嘅小婦人要求,叫了一客炸物小食。
金絲蝦卷($68/6pcs)
Shrimp Spring Roll
主食,揀咗同餐廳名一樣嘅雪濃(龍)湯~
牛肉雪濃湯($298)
Beef Seol Leong Tang
廣島蠔稻庭烏冬($128+15 for 稻庭烏冬)
Japanese Oyster Udon
來自日本廣島嘅蠔,有3大隻,蠔肉肥美,口感好滑!麵質有點腍,應該係我地影太耐相啦!不過麵好滑好滑,質素好高呢~湯底都係乳白色的,但比較招牌雪濃湯當然有所失色,原因係味道偏淡,如果濃味多少少就好了。
柚子檸檬茶($46)
Yuzu Lemon Tea
飲落好清爽,特別係熱辣辣嘅夏日!檸檬酸酸地配上甜甜的柚子,好開胃。仲有不少柚子肉嫁,好好飲,下次一定會再叫。
新鮮水果茶($42)
Fresh Fruit Tea
另外,姐姐叫水果茶,呢個飲品都不錯!飲落有芬芳馥郁嘅感覺。
Other Info. :
餐廳仲有其他特色酒精飲品,都幾特別嫁!可惜我地唔飲酒,如果同朋友聚餐不防一試。