2016-06-02 1925 views
同阿爸阿媽喺尖咀行完街,決定喺附近搵個地方食晚飯,難得佢地出黎,費時又返番屋企果頭食啦!阿媽話想食小菜,我上網search search之後揀左呢間。打開餐牌,選擇都幾多,價錢亦算經濟實惠,叫多幾樣都唔肉赤,最後每人揀左兩款,好期待!先黎兩個小食,口水花蛤同太爺豬手。就咁睇賣相已經感覺到啲花蛤有幾新鮮,其實食材咁靚原味應該都已經唔錯,師父再花左啲心思去煮成辣味,更加突出果份鮮甜,讚!而個太爺豬手爽口入味,唔會太鹹,膠質好重,阿媽狂食話要補骨膠原。小菜揀左4個,唔好以為呢個青芥末牛仔粒咁潮既菜係我叫架,其實係老豆點架,佢知我鍾意食牛,但平時成日都係食中式牛柳,所以就話不如搞搞新意思喎,即刻變得好日式。牛仔粒好鬆化好腍,青芥末有少少攻鼻,所以食得好過癮。阿媽見到有鮮淮山浸時蔬就雙眼發光話一定要點,勁讚淮山有益,又清潤又健脾胃又補氣一大堆好處,叫我要食多啲。平時淮山通常都係出現喺阿媽煲既湯入面,原來食落都幾爽口鮮味,加埋其他蔬菜,即刻覺得腸胃都清左。而個涼瓜菜甫煎蛋又係阿媽揀既,又係睇中 涼瓜 清熱,又係咁叫我食多啲。講真我對 涼瓜真係有啲抗拒,果種甘味就好似榴槤咁,鍾意既就好鍾意,唔鍾意既

口水花蛤
太爺豬手
青芥末牛仔粒
鮮淮山浸時蔬
而個涼瓜菜甫煎蛋又係阿媽揀既,又係睇中 涼瓜 清熱,又係咁叫我食多啲。講真我對 涼瓜真係有啲抗拒,果種甘味就好似榴槤咁,鍾意既就好鍾意,唔鍾意既就會勁討厭。難得呢度炒得唔錯,果種甘味同蛋香幾平衡,所以我都接受到,食食下竟然覺得幾好味,送飯一流。
涼瓜菜甫煎蛋
我就揀左個胡椒鹹菜豬肚,平時聽阿媽講,夏天濕笠笠,個人變得濕氣重,會好易攰同無黎神氣,食啲辣辣地既野就最好,可以健脾同去濕。同埋呢個菜功夫比較多,我都唔想阿媽咁辛苦整比我食,一於喺度一齊食啦!豬肚爽脆、鹹菜鹹淡適中,加上胡椒果種濃郁辛辣,令人食唔停口。
胡椒鹹菜豬肚
呢度仲做緊promotion,3位就送醬爆蜆介鯪魚球,所以又多樣野食。外層脆,魚肉香,蜆蚧醬釀左入鯪魚球入面,一咬醬汁橫飛,要好小心食呢!
醬爆蜆介鯪魚球
埋單時職員問起先知原來匯豐信用卡有9折優惠,3個人除開每人只需$135,勁抵食!
2016-05-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$135 (Dinner)
口水花蛤
太爺豬手