油麻地站A2出口附近起咗一楝新大廈「彌敦562」,平時行過只知道地下個層係賣潮流服飾,但今日再細心留意下,先知原來樓上有餐廳!咁啱又同另一半苦惱緊食咩好~~~就一於去4樓 「Explore Kitchen」試下啦!餐廳樓底好高,配以落地玻璃,既開揚又空間感十足。感覺舒服,絕不局促Menu食物款式頗多,最後我地order咗兩個主菜⭐️南瓜湯 +餐包 ( 免費 )南瓜湯:味道香濃 但湯底唔會太杰身,當中仲可以食到一點點清甜嘅南瓜蓉餐包:麵包有烘焗過,所以上枱時仍保持外皮香脆和暖度沾埋橄欖油同香醋一齊食,絕配!⭐️炭燒美國安格斯西冷 ($248)一上枱已經聞到好香嘅炭燒味!非常吸引。我地叫咗5成熟,切開牛扒,肉身呈粉紅色,可見烹調時間控制得很好!牛扒肉味非常濃郁,肉質鬆化,就算不沾醬汁,也非常美味。( 注:碟旁仲有少量海鹽供客人有需要時添加調味,非常貼心。)另外,不得不提配菜亦同樣出色 - 原個焗蒜頭 & 香烤秋葵 蒜頭焗到淋淋地,沒有太大苦澀味但帶輕微甜味,我地極速就清了兩整個 而秋葵入口爽甜,剛好能清一點油膩感⭐️炭燒西班牙豬鞍架 ($198)同樣係一上枱已經聞到好香嘅炭燒味!!!!豬鞍份量都
油麻地站A2出口附近起咗一楝新大廈「彌敦562」,
平時行過只知道地下個層係賣潮流服飾,
但今日再細心留意下,先知原來樓上有餐廳!

咁啱又同另一半苦惱緊食咩好
~~~
就一於去4樓 「Explore Kitchen」試下啦!

Menu食物款式頗多,最後我地order咗兩個主菜

⭐️南瓜湯 +餐包 ( 免費 )

南瓜湯:味道香濃 但湯底唔會太杰身,
當中仲可以食到一點點清甜嘅南瓜蓉

餐包:麵包有烘焗過,所以上枱時仍保持外皮香脆和暖度
沾埋橄欖油同香醋一齊食,絕配!

⭐️炭燒美國安格斯西冷 ($248)
炭燒美國安格斯西冷

一上枱已經聞到好香嘅炭燒味!非常吸引。

我地叫咗5成熟,切開牛扒,肉身呈粉紅色,

另外,不得不提配菜亦同樣出色 - 原個焗蒜頭 & 香烤秋葵

而秋葵入口爽甜,剛好能清一點油膩感

⭐️炭燒西班牙豬鞍架 ($198)
灰燒西班牙豬鞍架

同樣係一上枱已經聞到好香嘅炭燒味!!!!

豬鞍份量都幾大份,肉質有口感但絕不鞋口,仲非常Juicy! 絕對有驚喜!

碟旁配以煮過嘅蘋果蓉,初初只以為係裝飾嘅一部分。但同豬鞍配埋一齊食,味道卻相當的夾!酸酸甜甜,剛好能帶出肉味同時又有解膩作用。

⭐️西班牙肉桂條伴雪糕 ($48)
西班牙肉桂條伴雪糕
果然係「精選推介」
哩道甜品非常美味!

肉桂條 表層香脆鬆化,內裡帶點煙un口感,上枱時仍然保持微暖。配上朱古力醬 同 雪糕,味道極佳!令人好想再追吃嘅一道高質甜品

總括而言,今晚晚餐很滿意~~~

餐廳地點非常就腳,環境舒服寬敞,中價位但食物質素很高,下次約會或跟朋友聚會,又有好地方啦!!!
炭燒美國安格斯西冷
灰燒西班牙豬鞍架