2016-05-30
1941 views
五月廿六日,終於夾到時間同友人tea tea。約左兩點半,友人好準時到左,我遲左十分鐘到,佢已經落左order. 店面有好多植物,佈置好有心思,坐響入面,一路望到好多路人經過都會望一望,有啲仲會停步望下。煙三文魚法式油醋沙律,58蚊,再加10蚊叫左杯iced mocha. 店內既裝飾亦一絲不苟,文青感覺滿滿。好鐘意牆上既畫,好似小飛俠呢張咁,個人解讀幅畫既寓意係:人唔可以單睇一面,要從多角度睇。亦都要懂得欣賞唔同層面。值得一提既係,餐具要自己拎。上菜了!好新鮮既沙律菜,醬同醋既比例都配合得好,超開胃。而且唔係普通cheap cheap 生菜。個碗都好特別架,懷舊風。iced mocha 好濃,一飲就知好足料,古力味道較重,但友人叫左少冰,感覺更加濃郁。之後再叫多個忌廉芝士烤豚肉法包。同加左杯我既至愛,iced green tea latte.法包比較硬身,如果人多想share 食,就最好預先同店員講底,要切幾多份,因為自己用餐刀係好難再切到。包入面既肉比較少,不過個豚肉幾好味,配埋個燒汁味。包上既cream cheese 略嫌搽得唔太均勻。伴碟亦有沙律菜,可以清清cream chees
店面有好多植物,佈置好有心思,坐響入面,一路望到好多路人經過都會望一望,有啲仲會停步望下。 煙三文魚法式油醋沙律,58蚊,再加10蚊叫左杯iced mocha. 店內既裝飾亦一絲不苟,文青感覺滿滿。好鐘意牆上既畫,好似小飛俠呢張咁,個人解讀幅畫既寓意係:人唔可以單睇一面,要從多角度睇。亦都要懂得欣賞唔同層面。
值得一提既係,餐具要自己拎。 上菜了!好新鮮既沙律菜,醬同醋既比例都配合得好,超開胃。而且唔係普通cheap cheap 生菜。個碗都好特別架,懷舊風。
iced mocha 好濃,一飲就知好足料,古力味道較重,但友人叫左少冰,感覺更加濃郁。 之後再叫多個忌廉芝士烤豚肉法包。同加左杯我既至愛,iced green tea latte. 法包比較硬身,如果人多想share 食,就最好預先同店員講底,要切幾多份,因為自己用餐刀係好難再切到。包入面既肉比較少,不過個豚肉幾好味,配埋個燒汁味。
包上既cream cheese 略嫌搽得唔太均勻。
伴碟亦有沙律菜,可以清清cream cheese 既膩口感覺。
iced green tea latte ,濃郁綠茶味,亦有澀澀地既感覺,幾出色。
另外要注意既係,呢間店無窩夫之類甜品食既,亦無咩all day breakfast, cake 亦只係得兩款左右。