早前先食過「M1 Group」旗下既餐廳,而咁耐以嚟,已經食過三間隸屬呢個集團既餐廳,每間都有不同之處,對呢個集團有信心,價錢又合理,於是再去「集郵」,誓要食均「M1 Group」既餐廳,今次就帶埋屋企人去食其中之一既「登堂」。環境佔左「The Wave」既一整層,分左兩個區域,裡面係Dinning Area,有屏幕播住電影/MV,而岀面係Bar Area,兩邊其實都可以食正餐,是日Dinning Area已滿場,被安排坐Bar Area,其實都冇乜分別,live band係Bar Area表演,可以近距離聽歌仲正!唯一美中不足係張枱細左少少。燒西班牙黑毛豬肋骨 $138(Half Ribs)是為前菜,豬肋骨都大份,半份都有約七條,仲配有捲心菜沙律、烤粟米、薯條,豬肋骨用上美式煙燻醬、味道可以,我就覺得可以再腍啲,肉質較為實左少少,不過好抵食。12小時低溫慢煮烤乳豬件  $238中式既乳豬食得多,西式既食過未?仲要係12小時低溫慢煮,咁特別,當然要嗌嚟試下。最底有燴煙肉皺葉甘藍蘭度豆、手指薯,上面就放左大大件烤乳豬,配無花果蜜糖燒汁。色澤十分之靚,乳豬皮令身,切落去已經卜卜脆,乳豬因為

燒西班牙黑毛豬肋骨 $138(Half Ribs)

12小時低溫慢煮烤乳豬件  $238
12小時低溫慢煮烤乳豬件
中式既乳豬食得多,西式既食過未?仲要係12小時低溫慢煮,咁特別,當然要嗌嚟試下。最底有燴煙肉皺葉甘藍蘭度豆、手指薯,上面就放左大大件烤乳豬,配無花果蜜糖燒汁。色澤十分之靚,乳豬皮令身,切落去已經卜卜脆,乳豬因為係以低溫慢煮,保留到肉質嫩滑而非中式果種較實既肉質,加上乳豬皮下脂肪甚多,咬落去皮脆而肥膏加乳豬肉融化係口,鍾意食肥膏既你必不能錯過。

鮮海膽手拆鮮蟹肉自家製手造寬條麵 $248
鮮海膽手拆鮮蟹肉自家製手造寬條麵
餐牌上寫係限量發售,幸好仲有,呢到主打自家製手造寬條麵,所以一定要嗌意粉試下。上面放左原件鮮海膽,蟹肉撕得幼碎,建議攪匀再食,以忌廉汁為主調,但特別地加上檸檬,所以食落冇咁覺得膩,仲有紅莓乾,食落微酸更開胃,自家製手造寬條麵夠彈牙掛汁,做到Al Dente,海膽亦新鮮,如蟹肉整大塊會提升口感層次。

Kill Devil $86
Kill Devil
好特別,用上Homemade Bamboo Charcoal, Infused Vodka, Sambuca, Cold Brew Coffee。無錯,當冷泡咖啡加上Vodka仲有竹炭會係咩味?飲落先係Vodka酒精味,然後帶咖啡甘苦,整體味道比較苦,鍾意甜飲之人未必岩飲。

自家製冷泡烏龍茶蜜糖牛油果奶蓋 $40
自家製冷泡烏龍茶蜜糖牛油果奶蓋
餐廳提供好多款特別奶蓋,例如呢個蜜糖牛油果奶蓋真係未見過。上層似牛油果昔幾好飲,配烏龍茶好清新,少見既西餐廳供應奶蓋茶飲仲有奶蓋咖啡,幾有心思。

總括而言,M1 Group既餐廳果然每間有不同驚喜,呢間菜式玩新意,有心思,連奶蓋茶、奶蓋咖啡都有,雖然冇Dinner Set,但價錢唔算貴,環境舒服,仲有高質音隊聽,推薦!

附:餐牌參考

2019-06-25
$275 (Dinner)
自家製冷泡烏龍茶蜜糖牛油果奶蓋