2019-06-27
早前先食過「M1 Group」旗下既餐廳,而咁耐以嚟,已經食過三間隸屬呢個集團既餐廳,每間都有不同之處,對呢個集團有信心,價錢又合理,於是再去「集郵」,誓要食均「M1 Group」既餐廳,今次就帶埋屋企人去食其中之一既「登堂」。環境佔左「The Wave」既一整層,分左兩個區域,裡面係Dinning Area,有屏幕播住電影/MV,而岀面係Bar Area,兩邊其實都可以食正餐,是日Dinning Area已滿場,被安排坐Bar Area,其實都冇乜分別,live band係Bar Area表演,可以近距離聽歌仲正!唯一美中不足係張枱細左少少。燒西班牙黑毛豬肋骨 $138(Half Ribs)是為前菜,豬肋骨都大份,半份都有約七條,仲配有捲心菜沙律、烤粟米、薯條,豬肋骨用上美式煙燻醬、味道可以,我就覺得可以再腍啲,肉質較為實左少少,不過好抵食。12小時低溫慢煮烤乳豬件 $238中式既乳豬食得多,西式既食過未?仲要係12小時低溫慢煮,咁特別,當然要嗌嚟試下。最底有燴煙肉皺葉甘藍蘭度豆、手指薯,上面就放左大大件烤乳豬,配無花果蜜糖燒汁。色澤十分之靚,乳豬皮令身,切落去已經卜卜脆,乳豬因為
環境 佔左「The Wave」既一整層,分左兩個區域,裡面係Dinning Area,有屏幕播住電影/MV,而岀面係Bar Area,兩邊其實都可以食正餐,是日Dinning Area已滿場,被安排坐Bar Area,其實都冇乜分別,live band係Bar Area表演,可以近距離聽歌仲正!唯一美中不足係張枱細左少少。
燒西班牙黑毛豬肋骨 $138(Half Ribs)
12小時低溫慢煮烤乳豬件 $238
鮮海膽手拆鮮蟹肉自家製手造寬條麵 $248
Kill Devil $86 好特別,用上Homemade Bamboo Charcoal, Infused Vodka, Sambuca, Cold Brew Coffee。無錯,當冷泡咖啡加上Vodka仲有竹炭會係咩味?飲落先係Vodka酒精味,然後帶咖啡甘苦,整體味道比較苦,鍾意甜飲之人未必岩飲。
自家製冷泡烏龍茶蜜糖牛油果奶蓋 $40
總括而言,M1 Group既餐廳果然每間有不同驚喜,呢間菜式玩新意,有心思,連奶蓋茶、奶蓋咖啡都有,雖然冇Dinner Set,但價錢唔算貴,環境舒服,仲有高質音隊聽,推薦!
附:餐牌參考