公司話可以返office工作,聽日就要完結WFH嘅日子,所以今日跑完步之後去咗平時去開嘅茶記食咗個lunch,好好享受WFH連埋假期完結嘅最後一日講到北記,最出名嘅一定係佢哋嘅<瓦煲奶茶>,茶用瓦煲煲出嚟飲落會更加有茶香,比一般奶茶冇咁澀。我自己鍾意飲茶走,呢度奶同茶嘅比例,加埋煉奶份量,無論係甜度、茶香、入口順滑都好啱我口味,而且奶茶都幾掛杯,係其中一間我最鍾意飲嘅奶茶另外佢嘅豬扒麵都好出名,炸豬扒鬆軟、彈牙,浸咗落啲湯度掛埋啲湯汁一齊食都幾好味;麵就用咗大光麵,反而個湯底我唔係好飲得出係咩哈哈但總係覺得麵同湯同啲豬扒好夾我鍾意加多份蒜香炸雞翼,師傅會即叫即炸,熱辣香脆不特止,仲有好強嘅蒜香味!不過比老虎列咗入違禁品,而家我冇食咁多啦其實我都幾鍾意食街市、茶餐廳、大排檔等等呢啲好local嘅食肆,總覺得比起好多靚靚餐廳,呢啲小店環境冇咁好,但主要嘅心思都放喺食物上,以及用咗好多年嘅時間去鑽研點樣做好食物同維持質素,從食物中感受到努力和用心

但總係覺得麵同湯同啲豬扒好夾

2022-05-02
$39 (Tea)