2020-01-01
屋企樓下商場開咗間稍為有名氣嘅酒樓, 佢似小廚形式去經營,所以唔算大間。我同朋友大約十一點去到,門口已經企滿人等位。首先,去門口撳機攞飛等位, 好彩我們只有兩位, 等唔夠五分鐘就已經有枱入座。眼見大枱數量不多,主要以 四至六人為主。 *提示如人多最好提早派代表攞位或訂枱先*食物方面鮑汁糯米雞; 好細隻,一人分量,裏面有一隻鮑魚仔、肉碎、冬菇等……好味,但價錢貴左小小。櫻花蝦煎蘿蔔糕; 冇蘿蔔味、 唔夠鬆軟、可能太多麵粉,口感好硬。鳳城湯水餃; 湯清清地,有幾條生菜。 水餃饀多, 有冬菇、 豬肉、 筍……皮薄,好味。日式煎釀三寶; 釀冬菇兩隻、 釀秋葵兩條、釀紅椒、青椒各一。 可能係用蝦膠釀,所以唔膩。 配埋個日式燒汁,出奇好味。 西米焗布甸; 小小白蓮蓉餡,再配上熱辣辣嘅西米。 真係好食。侍應招呼非常一般, 先講我2張枱,上手碗碟已收好。但未抹枱,已給我2坐下。等左一陣間,無人理會,唯有自己揮手揾侍應。其實等待期間,眼見有一位侍應明顯見到我們的枱需要清潔,但就手旁觀。跟住,旁邊一台食客不停追問關於自己order的一碟小炒, 侍應沒有跟進,只說廚部需要時間處理。最後食客發覺原來落漏單,唯
*提示如人多最好提早派代表攞位或訂枱先*
食物方面
侍應招呼
跟住,旁邊一台食客不停追問關於自己order的一碟小炒, 侍應沒有跟進,只說廚部需要時間處理。最後食客發覺原來落漏單,唯有埋單結帳。
可能旁邊食客因等食物座耐左, 我竟然聽到侍應在旁邊竊竊私語話人家唔願走。
最後,我2查實坐下不到一個鐘,已經食飽和準備埋單。 可能由於外面多人等位, 侍應以急不及待, 沒有理會我2感受下收拾我2的碗筷,還差點倒瀉在我朋友身上,感覺被趕走,不知所謂。
* 溫馨提示*
就算食物有好質數,但侍應招呼態度惡劣, 也是不會受歡迎的。